Decemberben elérkezik a bejgli szezonja. Hagyományosan dióval vagy mákkal szokás tölteni az ünnepi tésztát. A karácsonyi desszertet többféle töltelékkel is el lehet készíteni.
A népi hiedelem szerint a diót a rontás ellen fogyasztjuk, a mák bőséget teremt a későbbiekben a házhoz és férjet hoz a fiatal lányoknak. A bejgli eredetileg Sziléziából, Németországból származik. A karácsonyi sütemény neve német eredetű, amelyet régebben patkó formában készítettek el. Németül a beugen szó meghajlítani-t jelent, a Mohnbeugel a mákos bejgli. Magyarországra a 19. században érkezett meg ez az étel, ekkortól kezdtük el német divat szerint ünnepelni mi is a Karácsonyt. Kezdetekben általános ünnepségeken szolgálták fel desszertként, majd szépen fokozatosan ez szinte csak a karácsony ünnepére tolódott.
Fajtái, összetevői:
Ami biztos, hogy szinte minden háztartásban más-más módon készítik el a tökéletesnek gondolt bejglit. A tradícionális a mákos és a diós bejgli. Ezeken kívül azonban még rengeteg fajta létezik. Rakhatunk a töltelékbe magvakat, gyümölcsöket, vagy akár keverhetjük is ezeket. A tésztája szinte mindig ugyanaz (persze ennek arányait tetszés szerint variálhatjuk):
Elhoztunk pár különlegesebb bejglit, amelyeket akár idén Karácsonykor ki is próbálhatsz!
- diós-mákos
- aszalt sárgabarackos-diós
- rumos-aszalt szilvás mákos
- almás-fahéjas
- aszalt szilvás-tökmagos
A tölteléken kívül a formáját is feldobhatod egy kis újítással. Merj kísérletezni! Az eredeti hosszúkás alakon kívül lehet tortaformában, csavartan csiga formában, patkó alakban is elkészíteni.
Meguntad már a szokásos mákos és diós ízt?
Vannak, akik egészen extrém ízekkel kísérleteznek, és sikerrel is járnak. Ha van olyan kedvenc tortád vagy süteményed, aminek meghatározó az ízvilága, próbáld ki a bejglidben, hiszen lehet, hogy az új kedvenc sütid sül ki belőle.
Itt van pár különleges ízvilág, amik már sikert arattak:
- sós-karamellás, pörkölt mandulás aszalt szilvás
- káposztás
- kókuszos
- mézeskalács ízű (mézeskalács, mascarpone és fűszerek)
- mandulás-mandarinos
- gesztenyés
- aszalt szilvás-marcipános
- csokis-narancsos
Hol tudom megvenni a legjobbat?
Az is érthető, ha nincs időd és saját készítés helyett inkább a profikra bíznád a sütés folyamatát. Te pedig a lényegre figyelsz: az elfogyasztásra. Ehhez egy 2019-es bejgli teszt eredményeit ajánljuk neked, amit a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végeztek el. Ezen 10-es skálán, és három fő szempont szerint kóstoltak, figyelve a bejglik illatát, állagát és ízét. Letesztelték meghatározott szempontok alapján az országos láncban kapható bejgliket.
Első helyezettük az F&R bejgli, amely 10-ből 8,1 pontot kapott. Házias fűszerezéssel és természetesen darált dióval jellemezték. Szintén első helyezést kapott az Aldi bejglije. Második helyezést ért el a Félegyházi diósbejglije és a Lidl Deluxe diósbejglije. Ha idén a vásárlás mellett döntenél, tégy próbát az imént említett üzletek bejglijeivel, hiszen minőségi követelmények és több zsűritag is kiemelkedőnek értékelte őket.
Máshol milyen a bejgli?
Mivel a bejgli eredetileg nem magyar édesség, így természetesen más országokban is megtalálható. Szilézia vidékéről származik, amely ott ez egy kalácsfajtának számított. Manapság azonban más országokban már nem elterjedt trend a bejgli evése, így ez már egy hagyományos magyar ételnek számít.
Bejgli fesztivál és verseny:
Érdekes, hogy 2014-ben és 2016-ban is megrendeztek egy bejgli fesztivált Kunszentmiklóson. Azonban sajnos arról nincs információnk, hogy azóta volt-e hasonló, és hogy pontosan mi is történt ezen a fesztiválon.
Arról pedig az Oldalas magazin számolt be, hogy a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöksége 2020-ban első alkalommal meghirdette az „Év Bejglije” versenyt. 3 kategóriát különítettek el, amiben lehetett nevezni:
- hagyományos diós
- hagyományos mákos
- ínyenc bejgli
A verseny célja az volt, hogy népszerűsítsék a kézműves bejgliket, és az igazi minőségi termékek fogyasztását közvetítsék az érdeklődők felé. A három kategóriába 56 begjli érkezett, amelyet a szakmai zsűri végig kóstolt, majd értékelt.
A zsűritagok:
- Auguszt József cukrászmester, az Auguszt Cukrászda tulajdonosa, a zsűri elnöke
- Kovács Sándor cukrászmester a Gerbeaud korábbi legendás cukrászséfje
- Pataki Ádám cukrászmester az érdi Pataki Cukrászdából
- Nagy Péter cukrászmester a Szamos Marcipán cukrászséfje
- Harsányi Levente rádiós, televíziós műsorvezető, és egyben cukrász kolléga
Az ínyenc kategóriában kedvelt íz volt a: pisztácia, tökmag, kávé, sütőtök, gyömbér és a vörösbor.
Ők nyertek:
Hagyományos diós kategóriában:
- Aranyérmes, az Év Diós Bejglije díj nyertese: Karl Zsolt – Karl Cukrászda, Dunaharaszti
- Ezüstérmes: Szurgent Péter – Szurgent Kézműves Fagylaltozó és Cukrászda, Budapest
- Bronzérmes: Nagy László – Marcipán Cukrászda, Dunaföldvár
Hagyományos mákos kategóriában:
- Aranyérmes, az Év Mákos Bejglije díj nyertese: Pass Szilvia – Aranyalma Cukrászda, Székesfehérvár
- Ezüstérmes: Szurgent Péter – Szurgent Kézműves Fagylaltozó és Cukrászda, Budapest
- Bronzérmes: Berecz Attila – Máksüti Kézműves Cukrászda, Piliscsaba
Ínyenc kategóriában:
- Aranyérmes, az Év Ínyenc Bejglije díj nyertese: Angyali bejgli – Urbán Ildikó – Ildikó Cukrászda, Szarvas
- Ezüstérmes: Csemege diós – Karl Zsolt, Karl Cukrászda, Dunaharaszti
- Ezüstérmes: Vörösboros aszaltszilvás bejgli almacukorral – Kádár Ferenc – Temesvári & Kádár Cukrászat és Pékség, Tiszanána
- Bronzérmes: Csemege mákos-meggyes - Karl Zsolt, Karl Cukrászda, Dunaharaszti
Amennyiben valamelyik díjnyertes felkeltette az érdeklődésedet, ne habozz, kóstold meg idén Karácsonykor!
Bejglire fel és áldott, békés ünneplést, jó egészséget kívánunk!
A Gasztroapró csapata
Belépés
Jelszóemlékeztető
Kérjük, add meg email címed, hogy jelszavad elküldhessük!
Regisztráció