Egyedülálló palackot kap idén nyártól az Egri borvidék

Egy helyi, tradicionális üveget terveztek újra azért, hogy megkülönböztessék a kiváló termőhely kiváló borainak palackját a piactársakétól. Az egyedülálló üvegbe a jövőben a magasabb presztízsű egri borok kerülhetnek. Az Egri borvidék saját palackjával hamarosan találkozhatnak is a borkedvelők. A sorozatgyártás várhatóan idén nyáron kezdődik el, így az ősszel kerülhet a boltokba és az éttermekbe az új palack.

„A tavalyi Bikavér Ünnepen jelentették be, hogy a világon sok borvidéken megtalálható és a fogyasztók körében népszerű saját palack készül Egerben is. Ez ugyan sok munkával és egyeztetéssel járt, ám így viszonylag hamar, alig egy év alatt sikerült megvalósítanunk a tervet az orosházi üveggyár és Eger város támogatásával” – mesélte a palack létrejöttének történetét Soltész Gergő, az Egri Borműhely elnöke.

Az egyik legfontosabb magyar évszám került rá a palackokra 

A Heves megyei város – és egyben Magyarország – történelmének egyik legfontosabb eseménye az 1552-es végvári ostrom, amelyben a Dobó István várkapitány vezette magyar katonák sikeresen megvédték a várat a török ostromtól. Ez az évszám elválaszthatatlan részét képezi Eger kulturális és történelmi örökségének, és ennek állít emléket a helyi tradíciókra épülő Egri Borvidéki Palack, amelyen az „1552 Eger” felirat található.

Íme az Egri borvidék prémium borainak saját palackja:

Íme az Egri borvidék prémium borainak saját palackja - Fotó: Talabér Géza
Íme az Egri borvidék prémium borainak saját palackja - Fotó: Talabér Géza

A formáját egy régi – az 1930-as években már használt –, már-már elfeledett egri boros üveg ihlette, amelyből a borászatok pincéiben már csak néhány található meg. Ehhez a dizájnhoz tértek vissza a borműhelyes tagok. A modern kori borászati normáknak megfelelően frissítettek a formán, a palack színén, továbbá minden egyes darab feliratot kapott.

Különleges, kiváló minőségű és megkülönböztethető egri borok

Az Egri Borműhely tagjai azt szerették volna, ha a magas minőséget képviselő egri borok azonnal felismerhetővé válnának a fogyasztók számára, és első látásra is megkülönböztethetők lennének a piactársak üvegjeitől. Fontos, hogy a palackokba kizárólag a borvidéken készülő, a helyi borbíráló bizottság által vakkóstolással minősített tételeket tölthetnek. Ezek lehetnek fehérek és vörösek, fajtaborok és házasítások, valamint a két kiemelt borvidéki márka, az egri csillag és az egyetlen hungarikum vörösbor, az egri bikavér. Az egyetlen feltétel, hogy megfeleljenek az egri superior és grand superior termékleírásnak. Jelenleg a borvidéken termelt bormennyiség 3 százaléka tartozik a superior és a grand superior termékkategóriába. A tervek között szerepel, hogy ez elérje a legalább 10 százalékot. Ennek érdekében a kezdeményezés minden csatlakozni kívánó helyi pincészet számára nyitott, amelynek borai megfelelnek a szigorú előírásoknak.

Ők tízen hozták létre az Egri Borműhelyt - fotó: Studio Nemes

Ők hozták létre az Egri Borműhelyt - fotó: Studio Nemes
Ők hozták létre az Egri Borműhelyt - fotó: Studio Nemes

A Borműhely tagjai a palack tervezésekor azt is figyelembe vették, hogy az környezetkímélő legyen, így egy könnyű üveget választottak. A kezdeményezés célja a kevesebb anyag felhasználása volt, továbbá az, hogy a palack a fenntarthatóság és a környezetvédelem szempontjából is megfeleljen a mai kor elvárásainak.

„Az egri borvidéki palack gondolata közel 10 évvel ezelőtt fogalmazódott meg először, jómagam az azóta megtartott szinte összes megbeszélésen részt vettem. Sokszor éreztem azt, hogy az ötlet nem fog megvalósulni. Ám a projekt tavaly új lendületet kapott, és végre a kezünkben tarthatjuk ezt az egyedi, látványos és karakteres Egri Palackot.” – mondta Gál Tibor borász, az Egri Borműhely tagja.

Az egyedülálló palackba kizárólag az egri superior és grand superior termékleírásnak megfelelő borok kerülhetnek - fotó: Busák Attila

Az egyedülálló palackba kizárólag az egri superior és grand superior termékleírásnak megfelelő borok kerülhetnek - fotó: Busák Attila
Az egyedülálló palackba kizárólag az egri superior és grand superior termékleírásnak megfelelő borok kerülhetnek - fotó: Busák Attila

Az Egri Borműhelyt 10 egri borász közös gondolkodása és együttműködésre való törekvése hozta létre. Az Egri Borműhely tagjai: Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok, Egri Csillagok Zrt., Eszterházy Károly Egyetem, Gál Tibor Pincészet, Juhász Testvérek Pincészete, Ostoros Családi Pincészet, Petrény Winery, St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet, Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok, Tóth Ferenc Pincészet. Ők tízen úgy gondolták, hogy egymással összefogva messzebbre jutnak el, és jobban növelhetik a borvidék ismertségét. Az irányt a borkínálat továbbfejlesztése, a meglévő márkák pontosítása és a legmagasabb borkategória meghatározása határozta meg. A gyakorlatban mindez az egri bikavér megerősítését, az egri csillag piaci helyzetének megszilárdítását, a Szépasszony-völgy újrafogalmazását, az egységes Egri Borvidéki Palack megalkotását és bevezetését, valamint azt a törekvést jelenti, hogy igyekeznek vonzóvá tenni a fiatal fogyasztók számára a helyi borokat.

Az egyik leghíresebb egri borhelyszín, a Szépasszony-völgy - Fotó: Busák Attila

Az egyik leghíresebb egri borhelyszín, a Szépasszony-völgy - Fotó: Busák Attila
Az egyik leghíresebb egri borhelyszín, a Szépasszony-völgy - Fotó: Busák Attila

Soltész Gergő, az Egri Borműhely elnöke korábban így nyilatkozott az Egri Híreknek:

Az egyesület fontosnak tartja az egységes borvidéki arculat megteremtését, például a borvidék fizikai megjelenítését a Szépasszony-völgyben, ahol rengeteg turista találkozhat a borral. Nagyon jó lenne, ha ott minél több pincészet jelen lenne, így reprezentatív választékot tudnánk bemutatni a minőségi egri termékekből. Ugyanakkor szerintünk szükséges az egyes borvidéki szabályok újragondolása, valamint az Egri Bikavér és az Egri Csillag termékleírásának kisebb módosítása, mert bár hagyományos márkákról van szó, a piaci igények változásait is figyelembe kell venni. Egyszerűbb, határozottabb üzenetet kell küldenünk azoknak a fiataloknak, akik most lépnek be fogyasztóként a piacra, azt kell sugározni, hogy a borvidék nyitott az újdonságokra.

Dobó István szobra Egerben - Fotó: Busák Attila 

Dobó István szobra Egerben - Fotó: Busák Attila
Dobó István szobra Egerben - Fotó: Busák Attila

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Megosztom Facebookon Megosztom Twitteren Elküldöm e-mailen TetszikNem tetszik
Hozzászólások megnyitása

Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Magyarországé a világ legdrágább bora: 11 millió forintba kerül a másfél literes palack

Alig van belőle a világon, édes, mint a méz, elképesztően munkaigényes, 8 évig erjed, és akár 100 év után is megőrzi a minőségét: ez a tokaji eszencia.

2 | 2019. március 25.
A városi kiülős helyek előnyei és hátrányai

A jó idő beköszöntével kinyithatnak a teraszok, amelyek lehetővé teszik, hogy a vendéglátóhelyek előtt napfürdőzve fogyasszuk el a finom ebédünket vagy az ebéd utáni kávét. A teraszoknak nagy hagyománya van például Budapesten, ahol a Liszt Ferenc téren egymásba érnek a hatalmas napernyőkkel fedett, ugyanakkor a legkülönfélébb hangulatot árasztó éttermi és kávézói teraszok.

0 | 2018. május 09.
Biztató hírek a magyar bortermelés világából

Bár a mennyisége nem változik, a 2017-es bortermés minősége sokkal jobb lesz a tavalyinál.

0 | 2017. november 03.

Kiemelt hirdetések

Eladó pohár mosogató gép‼️
Eladó pohár mosogató gép‼️
2020. augusztus 11. | Grodovszky Mihály | Ráckeve
A képen látható ipari pohár mosogató gép eladó hibátlan új szerű ‼️...
150 000 Ft
Roszdamentes polc
Roszdamentes polc
2020. augusztus 11. | Koltai Péter | VI. kerület
Eladó a képen látható rozsdamentes éttermi polc.Érdemes a többi hirdetést is megtekinteni...
29 000 Ft
KRUPPS - GAM Pohármosogatógép automata adagolókkal, ürítőszivattyúval, 2017-es!
KRUPPS - GAM Pohármosogatógép automata adagolókkal, ürítőszivattyúval, 2017-es!
2020. augusztus 11. | Szekeres Szilárd | Keszthely
Szervizünk által átnézett és kipróbált mosogató gép!Gyártási idő: 2017.07.31!!!Edzett üvegből készült UNIKO-MID érintőképernyő, rendkívül megbízható és tetszető...
225 000 Ft
Felújítótt éttermi berendezesek
Felújítótt éttermi berendezesek
2020. augusztus 11. | Tamas | Ráckeve
Eladó képen látható éttermi Gepek garanciával 6 rózsás Elekthermax gaztuzhely: 190.000 FtFritoz 20 l gàzos : 170.000 FtFritoz 2x12 l gàzos : 180.000 Ft Elekther...
70 000 Ft
Eladó üzlethelyiség az Erkel utcában
Eladó üzlethelyiség az Erkel utcában
2020. augusztus 11. | Silver Ingatlaniroda | IX. kerület
Eladó az Erkel utcában, a Ráday utca közelében egy 97 nm-es fél szuterén, közepes állapotú ingatlan.Az üzlethelyiségnek négy nagy ablaka van, ezáltal világos.A ...
19 900 000 Ft
Kövess minket!
f tw
Iratkozz fel hírlevelünkre!


Top 10