Emulakoma és gasztroturizmus Vissen: az egész országba jut a különleges húsból

Élénk színű szalámiszeletek és vékonyan kunkorodó sonkaforgácsok mellett beszélgetve tudtuk meg, hogyan készülnek az emuhús termékek a Bodrogzugban. A Bellemu tulajdonosaival a SIRHA 2020 Horeca szakkiállításon találkoztunk. 

Sztankó Bernadett és Futás Levente a Bellemu standján a SIRHA 2020 szakkiállításon
Sztankó Bernadett és Futás Levente a Bellemu standján a SIRHA 2020 szakkiállításon

Sztankó Bernadett, aki pedagógus szülők gyermekeként közgazdász végzettséget szerzett, Kaposvárról került Budapestre. Az emutartás előtt a mezőgazdasággal csak a nagymamájánál találkozott, ahol csirkék, nyulak és sertések voltak a ház körül. Azóta elvégezte az aranykalászos gazda képzést, és folyamatosan bővíti az emukkal kapcsolatos ismereteit. A Bellemu márkanevet közösen hozták létre párjával, Futás Leventével. Ő Vissen született, onnan Gödöllőre vezetett az életútja, majd találkozott Bernadettel, és egymásba szerettek. A rendszerváltás után Levente a család egykor államosított földjeit nővérével, Csillával visszaszerezve döntött úgy, hogy hazaköltözik Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe, és gazdálkodással foglalkozik majd. Ez egy ideig a növénytermesztés volt, aztán jött az emus ötlet, amihez szakmailag önképzéssel, angliai és németországi emufarmok meglátogatásával fejlődtek fel. Egy, az Amerikai Egyesült Államokban elismert emutartó könyve volt kezdetben az etalon, abból indultak ki a tartás és a tenyésztés során. Aztán idővel a helyi adottságokhoz alakították a folyamatokat, mert kontinensenként komoly eltérések vannak a betegségek és a tartási körülmények között is.

Sztankó Bernadett és Futás Levente együtt alkották meg a Bellemu márkát
Sztankó Bernadett és Futás Levente együtt alkották meg a Bellemu márkát

A magtól az asztalig

Az emuhús története a magvetésnél kezdődik, a tulajdonosok 200 hektárnyi földterületen termelnek Borsod-Abaúj-Zemplén megye keleti végében, Olaszliszkához közel. Érdekesség, hogy nem ők az egyetlen emutartók a Bodrogzugban: még keletebbre, a szlovák határhoz közeli Karcsa településsel is együttműködnek. Az ottani önkormányzat a vissi emucsibéket veszi meg és neveli fel, amit Leventéék visszavásárolnak tőlük.

Emuk és látogatóik a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vissen, a Bellemu gazdaságában
Emuk és látogatóik a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vissen, a Bellemu gazdaságában

A nagyjából 1000 futómadarat a saját területeiken megtermelt takarmánnyal etetik, ehhez hagyományos szántóföldi kultúrákat vetnek és aratnak: fő növényeik a búza, a kukorica, napraforgó és a tritikálé. Emellett lucernát vágnak, hogy a szemes mellé a zöldtakarmányt is helyben állítsák elő, és a lucernát szecskázva adják oda az állatoknak. Ahhoz, hogy a tojók a természetben megszokott, nagyjából 20 év helyett jóval kevesebb év alatt tojják le a bennük lakozó tojásmennyiséget, besegítenek a takarmányozással: tojótápot készíttettek a nagyigmándi Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. munkatársaival, akik kifejezetten az emuk egyedi igényeire tekintettel kísérletezték ki azt, mi legyen benne, és mit hagyjanak ki belőle. A felkészítési időszaktól kezdve a  tenyészállatok ezt kapják kiegészítésnek, hogy megemeljék a kalcium- és a fehérjeszintjüket. Az emu nem tojik egész évben, a költési időszak novembertől márciusig tart, a párosodási időszak pedig szeptembertől kezdődik.

Kameraérzékeny emuk
Kameraérzékeny emuk

Emuhús és gasztronómia - miért emu?

Az Ausztráliából származó állatnak ezen a kontinensen nincsenek honos betegségei, így gyógyszer, vegyszer és antibiotikum nélkül is fel lehet nevelni. A szabadtartásban élő madarak 12-14 hónapot töltenek Vissen, így remek húsminőséget mutatnak. Az emuhús alacsony kalóriatartalmú, de magas beltartalmú élelmiszer. A beltartalmi értékei a baromfival, a marhával, sőt, még a struccal összehasonlítva is minden paraméterben jobbak. A vas-, a magnézium-, a szelén-, a B-vitamin- és a fehérjetartalom tekintetében is az emué a legmagasabb. Az állat a zsírját a bőre alá gyűjti, amely alapvetően telítetlen zsírsavakból áll, ez pedig fontos az egészséges étkezés szempontjából - meséli Bernadett. A strucc hasonlóan magas minőségi kategóriába tartozik, de az emu egy picit annál is jobb, mert előbbivel szemben nem érzékeny a madárinfluenzára, ami fontos szempont a hazai tartás esetén.

Emuhús vadasan
Emuhús vadasan

Remek húsú, ellenálló madár

A legfontosabb tevékenységünk az emuhús előállítása, amit a gasztronómiai vállalkozások használnak fel konyhai alapanyagként - mondja Bernadett. Az emuhús ízében a szarvas és a marha jellemzői is megtalálhatók, kinézetre pedig egyértelműen mutatkozik a magas vastartalom miatti nagyon vörös szín. Az emu hivatalosan is a tenyésztett vad kategóriába tartozik, azokhoz hasonlóan édeskés ízű a tojása és a húsa is. Az emutermékeket helyben, Vissen készítik el: 2019-ben építették fel a húsfeldolgozó manufaktúrát, ahol a levágott állatok húsát a megrendelők igénye szerint adagolják, vákuumcsomagolják és gyorsfagyasztják. A manufaktúra kapacitása évi 20 tonna hús feldolgozását teszi lehetővé, ez hetente 20-25 állat levágását és feldolgozását jelenti. Egyelőre ettől még messze vagyunk, heti 1x 10 állatot vágunk le saját hentessel, aki mellé mi is beállunk segíteni - folytatja a tulajdonos.

Sztankó Bernadett és a Bellemu hentese a feldolgozóüzemben, Vissen
Sztankó Bernadett és a Bellemu hentese a feldolgozóüzemben, Vissen

Az emuhús felhasználásának bemutatásához filmsorozatot is forgattak, amiben a Tarcali Gróf Degenfeld kastély séfje, Solymosi Attila mutatja be, hogyan lehet és érdemes elkészíteni az emut.

A Bellemu termékei:

Sonkaforgács:
Pácolt, füstölt emu comb, vékonyra forgácsolva. A hagyományos módon pácolt és füstölt húsdarabokat 1 milliméteresre szeletelik, ez a slágertermék.

Sonkaforgácsok emuhúsból
Sonkaforgácsok emuhúsból

Vastag filé, egész vagy szelet:
A legjobb választás steak, grill vagy tatár készítéséhez. A legfinomabb porhanyós húsrészből, a felső comb belső oldaláról. Vákuumcsomagolt, gyorsfagyasztott.

Lapos filé:
A legfinomabb, legporhanyósabb húsrész egészben. Kiváló alapanyag carpaccio vagy Wellington készítéséhez. Vákuumcsomagolt, gyorsfagyasztott.

Felső comb:
A felső comb középső részéből származó izomcsoport. A porhanyós, laza szerkezetű hús ideális grillezésre, tűzdelt egyben sültek készítésére, carpaccio-nak, és steaknek is kiváló. Vákuumcsomagolt, gyorsfagyasztott, postázható.

Vesepecsenye emuhúsból
Vesepecsenye emuhúsból

Alsó comb: 
Vastagabb, a felső combnál enyhén kötöttebb hús rész, amiből remek steak, illetve konfitált, pácolt, párolt, szószos ételek készíthetők. Vákuumcsomagolt, gyorsfagyasztott, postázható.

Lábszár:
Az alsócomb része, kötegelt, hosszúkás izomcsoport leveshez, szószos ételekhez. Vákuumcsomagolt, gyorsfagyasztott.

Combkocka:
Konyhakész kockázott hús tokányhoz, gulyáshoz, szószos ételekhez. Vákuumcsomagolt, gyorsfagyasztott.

Nyak, máj, szív:
Ideális alapanyag egy remek nyakleveshez, vagy raguk kiegészítésére, májpástétomhoz. Vákuumcsomagolt, gyorsfagyasztott.

Szalámi:
70 százalék emuhús felhasználásával, két ízben készül: csemege paprikás és csípős fajtákban.

Emuszalámik a budapesti SIRHA 2020 HORECA szakkiállításon
Emuszalámik a budapesti SIRHA 2020 HORECA szakkiállításon

Emu zsír:
Sütéshez, főzéshez kiváló alapanyag, telítetlen zsírsavakkal.

Kifújt tojáshéj:
Dekorációs termék.

Előnevelt emucsibe:
Minimum 4 hetes, saját állományból. Csak keltetési időszakban, februártól júniusig rendelhető.

Emuszalámi, sonkaforgács és vörösbor
Emuszalámi, sonkaforgács és vörösbor

A nehézségek és a kihívások

Az emutartás és az emuhús értékesítése sok buktatót tartogat. Nem volt könnyű megismertetni az embereket az emuhússal, mert egy ideig minden alkalommal a nulláról kezdtük magyarázni az előnyeit - folytatta Bernadett. A másik nagy kihívás, hogy semmilyen agrártámogatás nincs rá. Ezért csak saját költségen tartható. Ráadásul nem ismerik az állatorvosok sem. Az első állatorvosunk az emukat a baromfi kategóriába sorolta, így beadott nekik mindent, amit azoknak szokott. Az eredmény, hogy az év végére a 100-ból 83 állat elpusztult. A következő állatorvos  a biztonság kedvéért bevizsgáltatott mindent, amit lehetett: a vért, valamint a széklet- és a húsmintákat.

Az eredmények alapján megbizonyosodott róla, hogy az emu jó értelemben véve igénytelen állat, orvosi beavatkozást igénylő betegségei nincsenek.

Probléma főként mechanikai sérülések miatt fordulhat elő, hozzánk csak azok miatt jön ki az állatorvos. Komoly kihívás volt az üzem engedélyezése is. A Nébih helyi munkatársai a megyeiekhez irányítottak Miskolcra, majd ők onnan Budapestre a főosztályra küldtek minket az ügyünkkel. Ott sikerült közös nevezőre jutnunk a szakemberekkel abban, hogy EU-s rendelet alapján hogyan lehet emut vágni a gazdaság telephelyén elkezdve a folyamatot, ebben külön szabály vonatkozik a futómadarakra.

Emuhús steak
Emuhús steak

A piaci áttörést a 2019-es OMÉK és a 2020-as SIRHA rendezvények jelentették a Bellemu számára. A kóstoltatások és a tájékoztató, ismerkedő beszélgetések meghozták az eredményüket. Azok, akik a mai gasztronómiai fősodort követik, és egészséges, bio minőségű, magas beltartalmi értékkel rendelkező élelmiszert esznek vagy kínálnak a vendégeiknek, azóta is rendelnek tőlünk és keresik az emutermékeket.

Emuhúsos vendéglátás Vissen
Emuhúsos vendéglátás Vissen

A két rendezvényen kiépített kapcsolatoknak köszönhetően havonta egyszer szállítunk Budapestre a partnereinknek. Továbbra is aktívan keressük a piacon a lehetséges vevőket, és az egyik fő feladatunk az értékesítési csatornák kiépítése. Nehezített helyzetből indulunk, mert a Bodrogzug 250 kilométernyire van a fő vásárlóerőt jelentő Budapesttől és környékétől. Az egyik fontos célunk, hogy legyen néhány olyan fővárosi, vagy ahhoz közeli hentesüzlet, ami átadópontként működhet. A hűtőautóval havonta egyszer leszállítjuk a termékeket, és a megrendelő akkor menne el érte, amikor az neki a legmegfelelőbb. 2020 tavaszán elindult a webárház, így  futárszolgálat segítségével bárhová tudunk szállítani  például  Agárdra is rendszeresen rendelnek tőlünk emuhúst - meséli Bernadett.

Vendégváró gazdaságot alakított ki Vissen a Bellemu
Vendégváró gazdaságot alakított ki Vissen a Bellemu

Emulakoma, farmlátogatás és gasztroturizmus Vissen

Mi magunk hetente 2-3 szor eszünk emut, csak azért nem többször, mert a sok munka miatt nincs időnk főzni. A szalámi, a sonka és a zsír az étrendünk része, de emut főzni és sütni akkor szoktunk, amikor összegyűlünk, és lakomát rendezünk a vendégeinknek - mondja Bernadett. A gasztroturizmus és a farmlátogatás nagyon bevált, ezeken füstölt áruk kóstolását szervezzük meg. Idén a Tokaj-Hegyaljára és a Zemplénbe látogató vendégek közül sokan jöttek el hozzánk is egy fél napos program erejéig, de volt nálunk olyan céges rendezvény is, aminél meleg ételt kértek menüben felszolgálva. Ezt is örömmel megoldottuk, a gazdasághoz közeli kis parasztházban teljesítjük az ilyen igényeket falusi vendégasztal keretében.

A különleges színű emutojások ihlették meg a Bellemu arculatát
A különleges színű emutojások ihlették meg a Bellemu arculatát

Érdekesség, hogy igen nagy kereslet van a kifújt emutojás iránt, főleg német kultúrterületről. Van, aki 50-esével viszi el, hogy gravírozza, dekorálja, vagy kifesse a tojásokat.

A kérdésre, hogy mi volt a legmeglepőbb az emutartás évtizedei alatt, Bernadett ezt válaszolta:

Meglepetés nem nagyon volt. Azt már a kezdeteknél tudtuk, hogy mennyire különleges állatot választottunk. A magam részéről beleszerettem az avokádószínű tojásba, megihletett a szépsége. Az összes kreatív anyagunkon visszaköszön az emutojás zöldje, ami szerintem gyönyörű. Azért döntöttünk az emu mellett, mert egy egyedi madár, amiből szakértelemmel, odafigyeléssel minőségi, slow food jellegű termékeket tudunk készíteni. A legjobban azt szeretem benne, hogy valami olyat csinálunk, amit nagyon kevesen. Alkotó típusú emberként nem olyan tevékenységre törekedtem, ami magától megy, hanem olyanra, amit a bevezetéstől kezdve az értékesítésen és a marketingen át sok-sok új feladat megoldásával kell felépíteni.

Így a nap végén azt mondhatom el magamról, hogy tényleg létrehoztam valamit.

Csurja Zsolt

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Megosztom Facebookon Megosztom Twitteren Elküldöm e-mailen TetszikNem tetszik
Hozzászólások megnyitása

Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Ragyogó múlt és dicső jelen: a budapesti New York kávéház

Kávéházi hangulatok néven indítunk sorozatot a Gasztroapró blogon, ahol a kávés múltidézéstől kezdve a minőségi kávékészítés fogásain át a híres kávéházak történetéig írunk cikkeket. Ennek első része a budapesti New York kávéház sztorija.

4 | 2020. szeptember 23.
Platán Tata: kifinomult éttermi élmény az élővizek városában

A Gasztroapró Kft. tulajdonosának Komárom-Esztergom megyében volt dolga, és 3 napot töltött a Platán Várárok Vendégházban, Tatán.

2 | 2020. június 23.

Kiemelt hirdetések

ELADÓ ÚJ KONTAKTGRILL 25CM-ES SÜTŐLAPPAL ELÉRHETŐ RAKTÁRRÓL BUDAPEST-KAPOSVÁR-SZEGED 52000+ÁFA
ELADÓ ÚJ KONTAKTGRILL 25CM-ES SÜTŐLAPPAL ELÉRHETŐ RAKTÁRRÓL BUDAPEST-KAPOSVÁR-SZEGED 52000+ÁFA
2020. november 27. | VINTO | IX. kerület
Rozsdamentes acél váz, öntöttvas sütő felület.0-300 °C között működő termosztát.Bekapcsolást & főzőlap melegedést jelző égő.Több zónás fűtött sütőfelület. A...
52 000 Ft
Elframo jégkása géphez alkatrészek
Elframo jégkása géphez alkatrészek
2020. november 27. | J.Gáborné | Szentendre
Eladó ELFRAMO jégkása géphez alkatrészek. Tartályok, fedelek, elektronikák, keverő lapátok stb. Ár megegyezés szerint. Szállításban tudok segíteni!...
3 000 Ft
Jégkásagép, jégkása készítő gép
Jégkásagép, jégkása készítő gép
2020. november 27. | J.Gáborné | Szentendre
Eladó a képeken látható 1 tartályos jégkásagép. Olasz gyártmány, 12 L-es tartállyal. 2007 gyártmány. Szép esztétikai, jó műszaki állapotban. Digitális vezérléss...
70 000 Ft
Étterem eladó Mátrafüreden
Étterem eladó Mátrafüreden
2020. november 26. | Hatalyák Dalma | Gyöngyös
Mátra szívében étterem és vendégház eladóMátra szívében, Mátrafüreden, gyönyörű környezetben, bejáratott étterem és vendégház eladóvá vált. A kedvelt klimatikus...
160 000 000 Ft
ELADÓ ÚJ TÖBBFUNKCIÓS TURMIX APRÍTÓ FEJJEL ELÉRHETŐ RAKTÁRRÓL BUDAPEST-KAPOSVÁR-SZEGED 148000+ÁFA
ELADÓ ÚJ TÖBBFUNKCIÓS TURMIX APRÍTÓ FEJJEL ELÉRHETŐ RAKTÁRRÓL BUDAPEST-KAPOSVÁR-SZEGED 148000+ÁFA
2020. november 26. | VINTO | IX. kerület
Méretek: 225x206x267mmÉrintőképernyő panel előre beállított programmalKapacitás: 1,75LMaximális hőmérséklet: 100 ° CSebesség: 26000 / percBemeneti teljesítmény:...
148 000 Ft
Kövess minket!
f tw
Iratkozz fel hírlevelünkre!


Top 10