Harc a fehér halál ellen: sócsökkentő programot indított az áruházlánc

A só létfontosságú az emberi szervezet számára, de a túlzott bevitele számos megbetegedés kialakulásában játszik szerepet. Az emberek többsége vegyi úton előállított, egészségtelen sót eszik, amely valójában csupán nátrium-klorid. Rosszabb esetben még egy kis csomósodásgátlóval dúsítják. Viszont a finomítatlan só természetes formájában több, mint 84 nyomelemből áll. Leggyakoribb felhasználása a tartósítás és az ételízesítés.

A só jelentősége:

A só életszükséglet, hiánya szédülést, izomgyengeséget, görcsöket okozhat. Kritikusabb helyzetben akár apátiához és halálhoz is vezethet. A kellően fűszerezett étel ízét kiemeli és javítja a sózás. Ám ha túlsózzuk az ételt, elnyomja a fűszerek ízét. A kereskedelemben többféle típus kapható, melyek az eredet, szemcsefinomság, tisztaság, adalékanyagok tekintetében különbözhetnek egymástól. A só a történelem folyamán mindig fontos alapanyag volt. A korábbi évszázadokban, amikor még a hűtőt nem ismerték, sóval tartósítottak - írja a Wikipedia.

Túl sok kálium

A túlzott káliumbevitel felborítja a szervezet ionegyensúlyát, rövid távon csökkenti a veseműködést, ezáltal folyadék-visszatartást és méregtelenítési problémákat, később pedig veseelégtelenséget okozhat. Megzavarja továbbá az idegrendszer és a szív működését, ritmuszavart eredményez. Ezeken túl általános meszesedést és csontritkulást okoz. Hosszú távon csökkenti az élő spermiumok számát.

Érdekes, hogy 1 gramm só 100 ml folyadékot képes megkötni. Amikor pedig túl sok víz halmozódik fel a szervezetben, a szívnek erősebben kell pumpálnia, a veséknek pedig több vizet kell kiválasztaniuk. Ekkor a test és az arc is felpuffad, a testsúly pedig növekszik. Ráadásul a narancsbőr kialakulásáért is az egyik felelős a túlzott sóbevitel - írta az Anyawellness oldal.

Sószükséglet

Naponta mindössze 2-5 gramm sóra van szüksége az emberi szervezetnek. Ennél sajnos jóval többet fogyasztunk belőle, Magyarországon átlagosan 16 grammot. Az egy főre jutó éves sófogyasztás pedig elképesztően magas, 7 kg. A só nagy része a feldolgozott élelmiszerekből kerül a szervezetünkbe. Az emberek többsége kóstolás nélkül már meg is sózza az ételt, így hamar hozzászokik az erőteljes sós ízhez. Aztán pedig minél több sót eszik, annál több kell belőlük a sós íz eléréséhez.

Sokat tehetünk az egészségünkért, ha napról napra kevesebb sót használunk. Viszont ha már sózunk, használjunk olyan tengeri vagy a Himalája környékéről származó rózsaszín árnyalatú, vagy egyéb természetes sót. Ezekben több az ásványi anyag. A változatos fűszernövényekkel ízesített étel pedig már nem annyira igényli az utánsózást, így leszokhatunk a túlzott és felesleges sófogyasztásról.

A sófogyasztás csökkentése az áruházláncban

A SPAR áruházlánc közleményben írta meg, hogy elkötelezett az egészségtudatos életvitel mellett. Ennek újabb példája, hogy a saját termékeinek cukorcsökkentésével párhuzamosan mérsékeltebb sótartalmú húskészítményeket állít elő a Regnum húsüzemében.

„A SPAR a vásárlók körében népszerű életmódprogramja, illetve a tudatos táplálkozás, vagy az ételintoleranciával élők segítése mellett idén 50 tonnával csökkenti a saját márkás termékek cukortartalmát. Célunk az is, hogy 2019 végére a többletértéket hordozó saját márkáink esetében elérjük a teljes pálmaolajmentességet. Újabb lépésünk, hogy a lakosság legszélesebb körében fogyasztott saját márkás élelmiszereink sótartalmát – az ízélmény megtartása mellett – jelentősen mérsékeljük. A vásárlói kóstoltatások és íztesztek segítségével végzett kutatásaink eredményeit figyelembe véve már 2019-ben jelentősen csökkentett sótartalmú saját márkás húsáruk és húskészítmények kerülnek az üzleteinkbe. Illetve kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a beszállítóink termékei is eleget tegyenek ezeknek az elvárásainknak” – mondta Maczelka Márk, az áruházlánc kommunikációs vezetője.

A SPAR a visszafogottabb cukorfogyasztást ösztönző „Kevesebb cukor – több vitalitás!” elnevezésű programjával párhuzamosan indította el a csökkentett mennyiségű sót tartalmazó termékek előállítását, forgalmazását és népszerűsítését. Ez azokat az élelmiszerkategóriákat érinti, amelyeket a lakosság rendszeresen fogyaszt, és amelyek általában a napi sóbevitel nagy részét teszik ki:

ezek a kenyerek és pékáruk, valamint a felvágottak és a húskészítmények.

A pékárukban is sok só van, még az édesekben is
A pékárukban is sok só van, még az édesekben is

A cég saját húsüzeme, a Regnum Húsüzem és Oktatóközpont sokat tud tenni a konyhasó-felhasználás mérséklése érdekében. A tavaly előállított több, mint 12 millió kilogramm saját márkás felvágott és sonka, sómennyiségét több mint 10, egyes termékeknél több mint 20 százalékkal csökkentette. A Magyar Élelmiszerkönyv sótartalmára vonatkozó jelenleg hatályos előírásait túlteljesítve a húsüzem húskészítményei már csaknem 2 éve kevesebb sót tartalmaznak, mint az előírásban rögzített, megengedett érték. A vállalat sócsökkentő programjában a főbb árucsoportoknál a késztermékek megengedett maximális sótartalma jelentősen kevesebb: a párizsik, felvágottak és virslik esetében ez terméktől függően 10-12 százalékkal, a hőkezelt, illetve bélbe töltött hőkezelt sonkák esetében pedig terméktől függően mintegy 20-22 százalékkal alacsonyabb sómennyiséget jelent.

A rózsaszín Himalája-só használata segít a kedvezőbb sófogyasztás elérésében
A rózsaszín Himalája-só használata segít a kedvezőbb sófogyasztás elérésében

A cég egyébként azt is vizsgálja, hogy a húskészítményeken felül, az egyéb saját márkás termékkategóriáinál hol tudná csökkenteni a felhasznált só mennyiségét.

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet adatai szerint a férfiak 22,3 gramm, a nők 15,8 gramm konyhasót fogyasztanak naponta az ajánlott 5 gramm helyett. A férfiak így több mint négyszer, a nők több mint háromszor nagyobb mennyiségű sót esznek a kelleténél. Ennek pedig jelentős az egészségügyi kockázata, mert a túlzott mértékű konyhasó-fogyasztás olyan betegségek kialakulásához vezethet, mint a magas vérnyomás, a szívinfarktus és agyvérzés. A sóról, mint az életünk nélkülözhetetlen kellékéről azonban nem kell lemondanunk, de a helyes arányokra és a minőségre oda kell figyelni.

A Magyar Nemzeti Szívalapítvány ezeket javasolja a sófogyasztás csökkentésére:

  • Száműzzük az asztali sótartót, ne sózzunk az asztalnál.
  • Vásárláskor ellenőrizzük a készételek címkéjét! Sajnos nálunk a legtöbb gyártó nem tünteti fel a sótartalmat, mert nem kötelező. 
  • Minden feldolgozott élelmiszerrel legyünk óvatosak sószempontból is: szószok, konzerv zöldségek, gabonapelyhek.
  • Ellenőrizzük a só vagy nátrium tartalmat, ha rajta van a címkén.
  • Együnk sok friss gyümölcsöt és zöldséget - az ezekben található kálium segíti helyreállítani a só megfelelő egyensúlyát a szervezetben.
  • Igyekezzünk só hozzáadása nélkül főzni, ha nagyon muszáj, csak a főzés utolsó fázisában sózzunk!
Végül pedig egy videó a sófogyasztás ellenzőiről és támogatóiról:

 

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Megosztom Facebookon Megosztom Twitteren Elküldöm e-mailen TetszikNem tetszik
Hozzászólások megnyitása

Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Hogyan öröklődik a kéz íze? A Szent szájpadlás! koreai-magyar gasztrokiállításon jártunk

Gasztronómiai témájú kiállításon jártunk Budán, a Koreai Kulturális Központban. Különös szempontok és érdekes megvalósítás jellemezte az élelmiszerhez, a főzéshez és az étkezéshez kapcsolódó művészeti alkotásokat.

1 | 2018. július 30.
Forró téma: sós desszertek a meleg napokra

Mi az, ami mindenkinek tetszik, modern és egészséges, emellett nem jelent veszélyt az alakunkra? Többen a pulykahúsra szavaznak, mert a pulyka az egyik legegészségesebb fehérjeforrás, zsírszegény és sokoldalúan felhasználható.

0 | 2018. augusztus 02.
Környezettudatos vendéglátás, avagy hova kerül a maradék?

Sajnos Magyarországon is óriási problémát jelent a hulladék megfelelő kezelése és elhelyezése. A lerakók sokszor hamar megtelnek, és az illegálisan lerakott szemét is sok nehézséget okoz. A csapadék rengeteg káros anyagot mos be a talajba, ezzel pedig szennyezésnek teszi ki azt.

1 | 2017. október 01.

Kiemelt hirdetések

2020. május 26. | Tóth Dániel | Jászberény
-Konyhai elszívó ernyők raktárkészletről-Egyedi méretek gyártása 10 napos határidővel-Országos kiszállítással, akár 24 órán belülÁrajánlatk...
2020. május 26. | Tóth Dániel | Jászberény
Tartozékok: 1 sor labirint szűrő, zsírleeresztő csap/ Kérhető ventilátorral /Ár: 65.000 Ft + ÁfaOrszágos kiszállítással, akár 24 órán belül....
65 000 Ft
2020. május 26. | Váradi Zoltán | Kazincbarcika
Normál állapotban lévő rozsdamentes melegen tartó pult eladó.4x gn 1/1 méretű 220 voltos edényzettel együtt.Külső méret 140x60...
165 000 Ft
2020. május 26. | Fagylaltos | Budaörs
Pasztörizál és fagyaszt;akár egyidőben .2-4 kg között fagyaszt,3-6 kg pasztörizál.950000ft:0630/4175127...
950 000 Ft
2020. május 26. | János | IV. kerület
Rozsdamentes anyagból készült új merőkanalak eladók.1 l-es 62cm nyéllel 3000,-Ft , 0,3 l-es 42cm nyéllel 1800,-Ft, 0,2 l-es 40cm nyéllel 1500,-Ft.Egyb...
6 000 Ft
Kövess minket!
f tw
Iratkozz fel hírlevelünkre!


Top 10