A házhozszállított étel áfájának csökkentésével segítik a vendéglátásban dolgozókat a koronavírus idején

A vendéglátásban dolgozók megsegítésére az eredetileg 27 százalékos áfát 5 százalékra csökkentették az elvitelre és házhozszállítással rendelt ételek esetében. De elég lesz-e ez az ideiglenes megoldás arra, hogy az éttermek kihúzzák a járvány végéig? Annak néztünk utána, hogyan alakul a vendéglátás helyzete a koronavírus idején Magyarországon és a környező országokban?

November 10-én a magyar országgyűlés olyan új szabályokról szavazott, amelyek nagyban befolyásolják a hazai vendéglátóhelyek sorsát. A november 11-én érvénybe lépő, a koronavírus járvány miatti intézkedések egyikeként rendeletben korlátozták az éttermek nyitvatartását. Az ausztriaihoz hasonló korlátozások alapján a helyben fogyasztás nem engedélyezett az ételt-italt csak elvitelre vagy házhozszállítással lehetséges kérni. Az éttermekben csak addig tartózkodhatnak a vendégek, amíg a megrendelt ételre várnak. 

A korlátozások alól kivételek:

  • a munkahelyi éttermek és büfék, 
  • az iskolai menzák és büfék, 
  • az egészségügyi intézmények éttermei, valamint
  • a szállodai éttermek és bárok.

Ezekre a helyekre viszont külsősként nem lehet bemenni, csak azok vehetik igénybe az éttermek szolgáltatásait, akik ott dolgoznak, tanulnak, vagy éppen a szállodában szállnak meg. További korlátozás, hogy általános rendezvénytilalom lépett életbe.

Mini marhapogácsás hamburgerek egy agrártechnológiai rendezvényen, október 15-én, Budapesten, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara központában
Mini marhapogácsás hamburgerek egy agrártechnológiai rendezvényen, október 15-én, Budapesten, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara központában

Ez nehéz helyzetbe hozta a vendéglátásban dolgozókat és vállalkozókat, ezért sok éttermet a bezárás veszélye fenyeget. Segítségképpen a kormányfő pénteken délelőtt bejelentette, hogy a házhozszállított és elvitelre kért ételek áfáját 27 százalékról 5 százalékra csökkentik. Az új rendelet még aznap megjelent a Magyar Közlönyben. Eszerint a rendelet 2021. február 8-án veszti hatályát.

A Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, Guller Zoltán Facebook oldalán hívta fel a figyelmet arra, hogy az adómérték csökkentését viszont a kiszállításra nem lehet alkalmazni, tehát a számlát meg kell osztani, a szállítás díjára pedig ugyanúgy 27 százalékos áfa vonatkozik. A 12 perces podcast beszélgetést ide kattintva lehet meghallgatni.

Az áfacsökkentésen túl bértámogatással is igyekeznek enyhíteni a vendéglátóegységekre nehezedő nyomást, illetve a dolgozók után novemberben nem kell szociális hozzájárulási adót és szakképzési hozzájárulást fizetni. Bértámogatást tekintve az állam átvállalja, hogy megtéríti a munkavállalók bérének a felét, azzal a kikötéssel, hogy nem bocsájtanak el dolgozókat. A taxisként dolgozók is beszállhattak a rendelt ételek házhozszállításába, ugyanis a kormány könnyített a házhozszállítási szabályokon is.

Kattints erre a szövegre a Podcasthez! A Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, Guller Zoltán podcast beszélgetésben részletezte az áfacsökkentés hatásait és a szabályokat
Kattints erre a szövegre a Podcasthez! A Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, Guller Zoltán podcast beszélgetésben részletezte az áfacsökkentés hatásait és a szabályokat

Az intézkedések betartását viszont szigorúan ellenőrzik, és

szabálysértés esetén a bírság 100 ezer forinttól akár 1 millió forintig is terjedhet.

A szabálysértőket többször is megbüntethetik, egyes esetekben pedig akár be is zárathatják a vendéglátóhelyet. Fellebbezésre nincs lehetőség és a bírság kifizetésére 15 napon belül sort kell keríteni.

Külföldi kitekintés: Szerbia és Spanyolország

Nem csak nálunk korlátozzák a vendéglátóhelyek működését, más európai országok kormányai is igyekeznek szigorúan fellépni a koronavírus járvány megfékezése érdekében. Az egyre növekvő aktív fertőzöttek száma miatt az országok vezetői mindent elkövetnek, hogy lelassítsák a vírus terjedését.

Szerbiában a rohamosan növekvő új fertőzöttek száma miatt tovább korlátozták a vendéglátóhelyek működését. November 16-i adatok alapján az új regisztrált betegek száma 3482-vel nőtt, így aznap 84 518 aktív fertőzöttet tartottak számon az országban. Ugyan a vendéglátóhelyek továbbra is üzemelhetnek a déli szomszédainknál, viszont 21 és reggel 5 óra között zárva kell tartaniuk, ahogyan a bevásárlóközpontoknak, színházaknak és egyéb szórakozóhelyeknek is.
Spanyolországban 6 tartományban zárták be a vendéglátóhelyeket, viszont két tartományban az éttermek teraszain lehetséges a vendégek fogadása és kiszolgálása. Ezeken a helyeken viszont szigorúan szabályozzák a létszámot. Az országban október 25-e óta tart a szükségállapot. Az eddig meghozott szabályozások sikeresnek bizonyultak a járvány terjedésének lassításában, ugyanis az MTI adatai alapján a 100 ezer lakosra vetített esetszám a november 14-i 498-ról a következő hétre 470-re csökkent.

Kérdés, hogy a Magyarországon bevezetett intézkedések mennyire lesznek hatásosak a vendéglátás és turizmus megsegítésében, illetve, hogy azok, akik a bezárás helyett az ételkiszállítás mellett döntöttek, mennyire tudják kompenzálni ezzel a koronavírus helyzet alatt kiesett bevételüket.


Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének elnöke az MTI-nek adott interjújában megjegyezte, hogy most a nagy kérdés az, hogy karácsonykor újra kinyithatnak-e a vendéglátóegységek, hiszen az ünnepi árbevétel kiesése nagyon súlyosan érintené az egész ágazatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Megosztom Facebookon Megosztom Twitteren Elküldöm e-mailen TetszikNem tetszik
Hozzászólások megnyitása

Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Sok éttermet menthet meg a koronavírus miatti csődtől a házhozszállítás

A megmaradt vállalkozások egyik menekülési/megmaradási lehetősége az ételkiszállítás. Így nem az emberek mennek az éttermekbe, hanem házhoz viszik nekik az elkészített ételeket, akár a nyitvatartási időn túl is.

0 | 2020. március 28.
Süllyed a vendéglátás hajója, de mi még zenélünk

Rég nem látott kihívások elé állítja a vendéglátást a COVID-19, vagyis a koronavírus-járvány. A szakma kevés információt és még kevesebb segítséget kap.

2 | 2020. március 20.

Kiemelt hirdetések

Elframo jégkása géphez alkatrészek
Elframo jégkása géphez alkatrészek
2020. november 27. | J.Gáborné | Szentendre
Eladó ELFRAMO jégkása géphez alkatrészek. Tartályok, fedelek, elektronikák, keverő lapátok stb. Ár megegyezés szerint. Szállításban tudok segíteni!...
3 000 Ft
Jégkásagép, jégkása készítő gép
Jégkásagép, jégkása készítő gép
2020. november 27. | J.Gáborné | Szentendre
Eladó a képeken látható 1 tartályos jégkásagép. Olasz gyártmány, 12 L-es tartállyal. 2007 gyártmány. Szép esztétikai, jó műszaki állapotban. Digitális vezérléss...
70 000 Ft
Étterem eladó Mátrafüreden
Étterem eladó Mátrafüreden
2020. november 26. | Hatalyák Dalma | Gyöngyös
Mátra szívében étterem és vendégház eladóMátra szívében, Mátrafüreden, gyönyörű környezetben, bejáratott étterem és vendégház eladóvá vált. A kedvelt klimatikus...
160 000 000 Ft
ELADÓ ÚJ TÖBBFUNKCIÓS TURMIX APRÍTÓ FEJJEL ELÉRHETŐ RAKTÁRRÓL BUDAPEST-KAPOSVÁR-SZEGED 148000+ÁFA
ELADÓ ÚJ TÖBBFUNKCIÓS TURMIX APRÍTÓ FEJJEL ELÉRHETŐ RAKTÁRRÓL BUDAPEST-KAPOSVÁR-SZEGED 148000+ÁFA
2020. november 26. | VINTO | IX. kerület
Méretek: 225x206x267mmÉrintőképernyő panel előre beállított programmalKapacitás: 1,75LMaximális hőmérséklet: 100 ° CSebesség: 26000 / percBemeneti teljesítmény:...
148 000 Ft
ELADÓ ÚJ 2 LITERES TURMIXGÉP ELÉRHETŐ RAKTÁRRÓL BUDAPEST-KAPOSVÁR-SZEGED 47000+ÁFA
ELADÓ ÚJ 2 LITERES TURMIXGÉP ELÉRHETŐ RAKTÁRRÓL BUDAPEST-KAPOSVÁR-SZEGED 47000+ÁFA
2020. november 26. | VINTO | IX. kerület
Festett króm színű polikarbonát test, nagy teljesítményű 2 sebességű motor, 4 rozsdamentes penge, 2 literes polikarbonát tartály és fedő.Motor fordulatszáma: 28...
47 000 Ft
Kövess minket!
f tw
Iratkozz fel hírlevelünkre!


Top 10