Itt az ideje jelentkezni: álomszakon tanulhatnak ősztől a csoki- kávé- és teafüggők

Professzionális szinten sajátíthatók el a csokoládé, kávé és tea gyártásával kapcsolatos ismeretek a Szent István Egyetem budapesti Élelmiszertudományi Karán. A szeptemberben induló Csokoládé-, kávé-, teakészítő mesterképzés az ország első ilyen, diplomával elismert szakirányú továbbképzése.

Sokan vannak úgy a csokoládéval, mint Csukás István egyik mesefigurája, a Pom-pom mesék Gombóc Artúrja. Mindegy, hogy kerek, szögletes, lapos vagy tömör, csomagolt vagy meztelen, egész vagy megkezdett, édes vagy keserű, tavalyi vagy idei. Minden olyan csokoládét szeretnek, amit csak készítenek a világon.

Azoknak, akik az élvezeti élményen túl mélyebb betekintést is szeretnének nyerni a csokoládé-, a kávé- és teakészítés rejtelmeibe, nagyszerű lehetőség a hazánkban elsőként, 2017-től kétévente induló Csokoládé-, kávé-, teakészítő mester szakirányú továbbképzése.

Az új évfolyam szeptemberben indul a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karán, a képzésre legkésőbb augusztus 15-ig lehet jelentkezni.

Az ország első ilyen, diplomával elismert képzésére nemcsak a felsorolt élvezeti cikkekkel foglalkozó szakemberek jelentkezését várják, hanem a lelkes amatőröket is. A képzés legfőbb célja minden esetben a magas szintű technológiai és műszaki felkészültséget biztosító oktatás megvalósítása, kiegészítve a szükséges piaci, jogi és vállalkozási ismeretekkel. A kötelező és fakultatív tárgyak elvégzésekor a csokoládé-, kávé- és teakultúrától az érzékszervi minősítésen keresztül a termékek táplálkozástudományi vonatkozásáig tartó témakörökkel is megismerkedhetnek a hallgatók. A tudást pedig a Szent István Egyetem szakemberei mellett az adott részterületeken nagy tapasztalattal rendelkező vállalatok szakértői adják át az érdeklődőknek.

A tea- és a csokoládé teszi ki a képzés kétharmad részét

A tea- és a csokoládé tette ki a képzés kétharmad részét
A tea- és a csokoládé tette ki a képzés kétharmad részét

A 4 féléves, levelező munkarend keretében végezhető képzésen a résztvevők olyan ismeretekre tehetnek szert, amelyek alapján képesek lesznek akár önállóan is kiváló minőségű termékek gyártására, a csokoládé, kávé- vagy teakészítő üzemek szakmai és vezetői feladatainak ellátására, sőt, akár saját üzemet is menedzselhetnek.

Az első három félévben a résztvevők a kötelező tantárgyakat hallgatják. A 4. félévben legalább egy fakultatív tárgyat kell a hallgatóknak teljesíteniük, és lehetőség nyílik az esetleg elmaradt vizsgák pótlására. Ugyancsak a 4. félév feladata a szakdolgozat készítése és ebben a félévben tartják az államvizsgát is.

 

Az oktatás levelező tagozaton folyik, félévenként hétszer 2 napos kurzusokon. A tanórákat a tanulmányi időszakban átlagosan kéthetente péntek délutánonként és szombatonként tartjuk. A képzés díja 245.000 Ft/félév. A képzés díja magában foglalja a műszerek, berendezések, illetve a felhasznált nyersanyagok, segédanyagok, valamint a tanulmányi utak költségeit is.

A Csokoládé-, kávé-, teakészítő mester szakirányú továbbképzésben megszerezhető oklevél tartalma az alapképzettségtől függ

A képzésen a szakirányú – agrárképzési területen mérnöki (pl. agrármérnök, élelmiszermérnök, kertészmérnök), vegyészmérnöki, biomérnöki, környezetmérnöki, vegyipari gépészmérnöki vagy mezőgazdasági és élelmiszer-ipari gépészmérnöki – oklevéllel rendelkezők Csokoládé-, kávé-, teakészítő mester szakmérnök képzettséget szerezhetnek. Más területen végzett, legalább főiskolai, illetve BSc szintnek megfelelő felsőfokú végzettségű hallgatók Csokoládé-, kávé-, teakészítő mester szaktanácsadó képzettséget szerezhetnek.

Ők a Csokoládé-, kávé-, teakészítő mesterképzés legutóbbi évfolyamának végzősei - Fotó forrása: Facebook

Ők a Csokoládé-, kávé-, teakészítő mesterképzés legutóbbi évfolyamának végzősei - Fotó forrása: Facebook
Ők a Csokoládé-, kávé-, teakészítő mesterképzés legutóbbi évfolyamának végzősei - Fotó forrása: Facebook

Az edukáció egyik, sikeresen teljesítő hallgatója, a Gárdonyi Teaház termékcsalád egyik alkotója, Gárdonyiné Tummel Mária kitüntetéses diplomával végzett. Ő ezt mondta a képzésről: a tudásomat szerettem volna kiegészíteni, illetve egész szakismeretemet komolyabb alapokra helyezni a képzés elvégzésével. Későbbi munkámhoz nélkülözhetetlen szaktudást kaptam, amit mindennap kamatoztatni tudok.

Az első évfolyamon sikeresen végzett Somogyi Renáta, a Bringatanya, Somogyi Fagylaltműhely cukrásza is, aki most már csokoládé, -kávé, -teakészítő mester is lett. A fagylaltozójuk elnyerte többek között 2017-ben a Gelato World Tour világbajnoki döntőjén a szakmai zsűri különdíjat, illetve 2018-ban az év fagylaltja címet. Szerinte a képzés bővebb ismeretekbe enged betekintést, a csokoládét, a kávét és a teát illetően. Ezen kívül a cukrászati ismereteimet szerettem volna kicsit kibővíteni, sokrétűbb, mélyebb tudást szerezni. Az alapanyagok megismeretése maximálisan megfelelt a várakozásaimnak, a megszerzett mikrobiológiai háttértudás pedig nagyban hozzájárul a fagylaltozó termékfejlesztési sikereihez. Mindenkinek ajánlom a képzést, akinek szenvedélye a csoki, a kávé vagy a tea - mondta.

Szpodnyiné Fucskó Erzsébet, a Bonbonetti Choco Kft. munkatársa is hasznosnak ítélte a szakirányú képzést. Ő a mérnöki képzések közül ezt tartotta a legérdekesebbnek, ezért esett erre a választása. Nagyon érdekes ismereteket sajátíthattunk el, és kifejezetten jó volt a társaság, mert mindenkiben tombolt a tanulási vágy. A szakmérnöki képzést mindenkinek szívből ajánlom, aki szereti a csokoládét, a kávét és a teát.

A Gerbeaud cukrászda ügyvezetője is elvégezte a képzést

A Gerbeaud cukrászda ügyvezetője is elvégezte a képzést
A Gerbeaud cukrászda ügyvezetője is elvégezte a képzést

A SZIE képzését választotta a Gerbeaud Gasztonómia Kft. tulajdonos-ügyvezetője, Pintér Katalin is. Hosszú évek óta a munkám fontos szereplője a kávé, a csokoládé és a tea. Nagyon megörültem ennek a szaknak, hiszen minél jobban megértünk egy folyamatot, annál jobb minőséget érhetünk el. A következetesen, jól felépített tananyag okosan vezetett át a termőföldektől az asztalig. Az elméleten kívül laborgyakorlatok és üzemlátogatások is segítették az ismeretek bővítését és kiváló alapot adtak a további fejlődéshez - mondta.

A Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karán induló Csokoládé-, kávé-, teakészítő mester képzés legfontosabb célja a magas szintű technológiai és műszaki felkészültséget biztosító oktatás megvalósítása. Ugyanakkor a termékek előállítását megalapozó, valamint a piaci, jogi és vállalkozási ismereteket biztosító tantárgyak is hangsúlyosak. Mindezek mellett a résztvevők kötelező és fakultatív tantárgyak elvégzése során a csokoládé- kávé- és teakultúrától az érzékszervi minősítésen keresztül a termékek táplálkozástudományi vonatkozásáig kiterjedő témakörökkel is megismerkedhetnek.

A gasztronómiai vállalkozások munkatársainak, illetve a csokoládé, a kávé és a tea szerelmeseinek kialakított képzés jelentkezési határideje 2019. augusztus 15.

Augusztus közepe a jelentkezési határidő
Augusztus közepe a jelentkezési határidő

A képzésről az érdeklődők a www.csokoladekavetea.hu honlapon vagy a facebook.hu/csokoladekavetea oldalon tudnak tájékozódni és a csokoladekavetea.hu/jelentkezes felületén tudnak jelentkezni.

A képzés gazdasági és tanulmányi felelőse:

Dr. Temesi Ágoston egyetemi adjunktus
Szent István Egyetem - Élelmiszertudományi Kar, Élelmiszeripari Gazdaságtan Tanszék
Tel.: 06-20-418-3159

További részletek itt találhatók meg: http://www.csokoladekavetea.hu/

A szak vezetői:

Dr. Somogyi László – szakmai felelős

Dr. Temesi Ágoston – gazdasági és tanulmányi felelős

Tóthné Papp Mária – oktatási referens

Kiemelt szakmai együttműködő partnerek:

Goodwill National Kft.

Magyar Édességgyártók Szövetsége

Vezető oktatók és rendszeres előadók:

Antal Emese

Badakné Dr. Kerti Katalin

Benke Anna

Bogóné Tóth Zsuzsánna

Dr. Csóka Mariann

Dr. Fodor Marietta

Dr. Gere Attila

Hajcsunk Tibor - SCAE

Dr. Kasza Gyula

Kékesi Erzsébet – Jacobs Douwe Egberts

Kelényi Kolos – Szamos

Dr. Kiskó Gabriella

Dr. Koris András

Dr. Lakner Zoltán

Dr. Márki Edit

Mészáros Gábor – chocoMe

Dr. Mohos László

Dr. Mednyánszky Zsuzsanna

Olekszik Dorottya – Tea Akadémia

Sánta Sándor – Magyar Édességgyártók Szövetsége

Simonné Dr. Sarkadi Lívia

Szongoth János - Semiramis

Dr. Sipos László

Dr. Somogyi László

Dr. Soós Anita

Dr. Temesi Ágoston

Tóth Sándor - SCAE

Varga Marianna - Teaprogramok

Zöld Antal

Az üzemlátogatások eddigi helyszínei:

Algida Jégkrémgyár

Bonbonetti Choco Kft.

Bravos Hungary Kft.

Bringatanya Somogyi Fagyaltműhely

Damniczki Cukrászat

Gárdonyi Teaház

Gyógyfű Kft.

Happy Chocolates Factory Kft.

A Kávé Háza

Lissé Édességgyár

Mondeléz Hungária Kft.

Nestlé Hungária Kft.

Stühmer Kft.

Szamos Marcipán Kft.

Szerencsi Bonbon Kft.

Végül a tantárgyak: 

Alaptárgyak

Műveletek és berendezések

Műveletek gyakorlat

Nyersanyagismeret és -minősítés

Alapanyag gyakorlat

Élvezeti cikkek kémiája

Élvezeti cikkek mikrobiológiája

Csokoládé-előállítás technológiája

Temperálási és töltelékkészítési gyakorlat

Táblás termékek és pralinék készítése gyakorlat

Kávétermékek előállításának technológiája

Kávépörkölési stílusok gyakorlat

Teakészítmények előállításának technológiája

Teablendek készítése gyakorlat

Kisüzemi és kézműves technológiák - gyakorlat

Termék- és technológiafejlesztés

Érzékszervi minősítés

Érzékszervi minősítés gyakorlat

Minőségbiztosítás és minőségvizsgálat

Csokoládé-kávé-tea kultúra

Piaci ismeretek

Vállalkozásmenedzsment

Élelmiszerjog

Marketing

Fakultatív tantárgy*

Tanulmányi szemle és beszámoló

Szakdolgozat

A választható tárgyak:

Alapvető barista ismeretek

Élvezeti cikkek táplálkozástudományi vonatkozásai

Aromakészítmények

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Megosztom Facebookon Megosztom Twitteren Elküldöm e-mailen TetszikNem tetszik
Hozzászólások megnyitása

Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Enni és inni is lehet az édességet a brüsszeli Csokoládébolygón

Édességeket kóstoltunk Belgium fővárosában, a kézműves csokoládét készítő Planéte Chocolat üzletében. A Manneken Pis (pisilő emberke) szobrától egy kőhajításnyira található boltban megannyi ehető tárgyat láttunk csokiból.

0 | 2018. november 20.
A városi kiülős helyek előnyei és hátrányai

A jó idő beköszöntével kinyithatnak a teraszok, amelyek lehetővé teszik, hogy a vendéglátóhelyek előtt napfürdőzve fogyasszuk el a finom ebédünket vagy az ebéd utáni kávét. A teraszoknak nagy hagyománya van például Budapesten, ahol a Liszt Ferenc téren egymásba érnek a hatalmas napernyőkkel fedett, ugyanakkor a legkülönfélébb hangulatot árasztó éttermi és kávézói teraszok.

0 | 2018. május 09.
Édes, finom és egészséges: erősödhet a mézfogyasztás Magyarországon

Mézes reggelivel, rádiókampánnyal és jótékonysági akcióval is népszerűsítette a mézfogyasztást az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kampányában.

2 | 2019. január 08.

Kiemelt hirdetések

2020. május 26. | János | IV. kerület
Rozsdamentes anyagból készült új merőkanalak eladók.1 l-es 62cm nyéllel 3000,-Ft , 0,3 l-es 42cm nyéllel 1800,-Ft, 0,2 l-es 40cm nyéllel 1500,-Ft.Egyb...
6 000 Ft
2020. május 26. | Tóth Dániel | Jászberény
Tartozékok: 1 sor labirint szűrő, zsírleeresztő csap/ Kérhető ventilátorral /Ár: 130.000 Ft + ÁfaOrszágos kiszállítással, akár 24 órán belül....
130 000 Ft
2020. május 25. | Kernmüller László | XI. kerület
Új digitális, leeresztő szivattyús, fóliatasztatúrás minőségi pultalatti pohár-és tányérmosogatógép tank és bojler hőmérséklet, valamint vegy...
443 500 Ft
2020. május 25. | Horváth László | Kaposvár
Vállalkozásunk várja olyan régi és új élelmiszeripari vállalkozók jelentkezését, akik a HACCP rendszer kialakítására, felülvizsgálatára (tanác...
2020. május 25. | János | Magyarpolány
Szép,megkímélt állapotban eladó,digitális vezérlőegséggel,gn méretű üres résszel rendelkezik.220V,helyszínen tesztelhető.180x70cmSzállításban ...
139 000 Ft
Kövess minket!
f tw
Iratkozz fel hírlevelünkre!


Top 10