A koronavírus okozta, a budapesti vendéglátás szenvedi - mit gondol a szakma?

Budapest vendéglátói szakmájának szereplőit szólaltak meg a kultikus fővárosi szolgáltatószektor kihívásairól, reményeiről és helyzetéről beszélve. Sok erős hatás érte az ágazatot. Olvass bele a részletekbe!

Hidas Dávid, a Keksz Budapest tulajdonosa januárban már feladta a hirdetéseket, hogy találjanak embereket nyárra. Attól tartottak, hogy nem lesz elegendő személyzet. "Aztán egyik napról a másikra március 16-án bezártunk. "

Zsendovits Ábel, a Szimpla Kert tulajdonosa szerint:


Megrázó volt a márciusi sokk, ami után úgy gondolzuk, két hétre hazamegyünk, aztán jó lesz minden. Aztán kiderült, hogy ez nem csak ennyi volt. A nyár elhitette velünk, hogy visszatérhet a jó világ, majd a szeptemberi mélyütés következett, amikor a határzárral elveszítette a külföldi vendégeket és a turistákat Budapest. Engem személyesen a szeptembertől októberig tartó időszak viselt meg a legjobban. Több, mint 90 százalékos leépítésre volt szükség, egészen egyszerűen nem tudtuk megtartani a cégcsoportban a közel 120 fős gárdát. 15-en maradtunk.

Kőműves Zsófia és Kárpáti Miklós, a Hivatal Kávézó két tulajdonosa arról beszélt:
 

Ketten vagyunk tulajdonosok, aktívan részt veszünk az üzemeltetésben, mi pultozunk. Kettő alkalmazottunk volt, egyikük a téli szezon miatt, a terasz nélküli üzemelésre egyébként sem maradt volna, mert három teljes ember műszakával meg tudjuk oldani a kevesebb vendég miatt visszaeső téli feladatokat. Az alkalmazott lánytól, akit nagyon szeretünk, sajnos meg kellett válnunk, kijelentettük őt. Nagyobb helyeknél volt ez a helyzet nagyobb probléma, ott kőkemény leépítések, és vészesebb egyéni sorsok voltak. Magunk részéről azt beszéltük meg, hogy annak érdekében, hogy a Hivatal megmaradhasson és megmentsük, nem nyúlunk hozzá a kocsma pénzéhez. A megnyitás biztosításáért másodállást vállaltunk, és most télen futárkodunk.

Hidas Dávid szerint teljesen új felállás kezdődött az üzletben:

"Mindenben az vezérelt minket, hogy tudjuk megtartani az embereket, hogyan tudunk költségeket csökkenteni. Hogyan lehet kihúzni addig, amíg újra nyithatunk?" 

Nagyon remélem, hogy a 2021-es a helyreállás és a konszolidáció éve lesz, és rendeződnek a dolgok. Nem tudom, hogy mennyire fognak a régi kerékvágásba kerülni a vendéglátás szereplői, ezt a jövő eldönti majd. Nagyon bízom benne, hogy újra tudunk majd dolgozni, üzemelni és vendéget látni.

A Keksz Budapest egy ízléses ajánlata
A Keksz Budapest egy ízléses ajánlata

Nagy Dávid, a Kaffeine tulajdonosa azt mondta: Mint mindenki mást, minket is hidegzuhanyként értek a márciusi események. Én nagyon optimista vagyok, az első hullám után is azt mondtam, hogy nem lesz második, megoldódik, nem így lett. Ennek ellenére abban bízom, hogy a jó idő beköszöntével és a teraszok kinyitásával mi is megkezdhetjük a normál működésünket. 

Mivel bérleményben van az összes üzletünk, a bérbeadókkal azonnal leültünk tárgyalni, két nap alatt be is fejeztük azokat, és nagyon jó megállapodások születtek, amik előrevetítették azt, hogy tudunk üzemelni és tudunk valamennyi fizetést adni az embereknek. Többnyire közös megegyezéssel szerződést bontottunk velük, de úgy, hogy visszafoglalkoztattuk őket alkalmi munkavállalóként. Vagyis mindenkit bepörgettünk, hogy kapjon munkát és létrehoztunk egy csomagot arra a helyzetre, ha valaki megszorul. Így kisegíthetjük egymást.

 

Zsendovits Ábel zárta a megszólalók sorát:

Elég pesszimista vagyok, sok vendéglátós kolléga hívott és kérdezte, hogy mi lesz velünk, január 10-én, vagy februárban nyitunk-e újra. Azt mondtam nekik, hogy szerintem a leghamarabbi realitás április vagy május lesz. Azonban azt is el tudom képzelni, hogy egyfajta húzd meg, ereszd meg megoldás lesz a tömeges oltásig, amihez sok szakértő szerint akár még Karácsonyig is kell várni, hogy körbeérjen a világon. A legrosszabbra készülök, akkor ehhez képest pedig minden nap egy ajándék. Azt várom, hogy a jó idő és a megkezdődő oltások hatására előbb, vagy utóbb enyhíteni kell a korlátozásokon, mert így nem maradhat ez a szektor.

Anyagunkat az Index.hu videója alapján készítettük, a tartalom forrása ide kattintva érhető el.

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Megosztom Facebookon Megosztom Twitteren Elküldöm e-mailen TetszikNem tetszik
Hozzászólások megnyitása

Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

25 gasztrotémát dolgoz fel a Piqniq Budapest online kampánya

Tanulj, fejlődj! – Nagykép a gasztronómiáról címmel indít kampányt a Piqniq Budapest és a Mastercard.

2 | 2020. október 16.
Étterembiztosítások és kockázatok a vendéglátásban

Mire érdemes felkészülni, ha étterembiztosításról van szó? Nagy kockázatúnak számítanak-e a vendéglátóhelyek? Mennyibe kerülnek évente a biztosítások? A Gasztroapró kérdéseire Szűcs Árpád biztosítás ügyviteli specialista, kockázatkezelési szakértő válaszolt.

1 | 2018. június 19.
Kövess minket!
f tw
Iratkozz fel hírlevelünkre!


Top 10