Leírtuk, miért jó a sertéshús

A magyar gasztrokultúra egyik legfontosabb alapanyaga a sertéshús. A táplálkozási szakemberek szerint fontos szerepe van a változatos, kiegyensúlyozott étrendben. A sertéshús nem csak koleszterinforrás, hanem vitamin- és ásványianyagban gazdag élelmiszer is egyben.

Napjainkra a rendszeres sertéshús fogyasztás a világnak még azokban az ázsiai országaiban is rohamtempóban növekszik, ahol az élelmezés korábban hagyományosan a halfogyasztására épült. A jó minőségű sertéshús nagy mennyiségben tartalmaz értékes ásványi anyagokat, vasat, fehérjéket és B-vitaminokat. Az élelmiszerimportban prémium minőséget elváró Japán például tavaly már közel 1 millió tonna sertéshúst vásárolt fel a világpiacról.

Sertéshúsból készült falatkák
Sertéshúsból készült falatkák

A sovány sertéshús - mint például karaj - rendkívül egészséges, mert alacsony zsír és koleszterin tartalma miatt a diéta és az edzés jó támogatója. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet ajánlása szerint az emberi szervezetnek naponta 20-30 dkg sovány sertéshúsra, vagy 10-15 dkg sovány felvágottra, esetleg 12 dkg közepes zsírtartalmú felvágottra/húskészítményre van szüksége. Ezek a húsok megfelelő arányban olyan esszenciális aminosavakat tartalmaznak, amelyeket a szervezet nem tud előállítani. Napi 50 gramm hús elfogyasztása is fedezi egy ember teljes esszenciális aminosav-igényét, valamint fehérjeszükségletének 20 százalékát. Ennek ellenére évente mégis átlagosan csak 25 kilogramm sertéshúsból készült étel kerül a magyar emberek asztalára.

Kolbász, sonka, szalámi sertéshúsból
Kolbász, sonka, szalámi sertéshúsból

Pedig a hazai sertéstenyésztésben az itthoni közkedvelt fajták mellett a világfajták génállománya is kiváló minőségben érhető el. A minőségi takarmányozás, a növényi alapú takarmánybázis, a GMO-mentesség nem csupán az egészségre gyakorol hatást, hanem az ízeket is markánsan meghatározza.

Ennyi hazai disznó van és ennyit esznek meg belőle Magyarországon

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a magyar sertéságazatról elmondta, hogy egy foglalkoztató, értékelőállító gazdasági szektor, amely jó minőségű élelmiszert biztosít. A teljes mezőgazdasági kibocsátás 8 százaléka a sertéságazathoz kapcsolódik, a magyar sertésállomány 2,8 millióra tehető. Az európai sertésállomány 150 milliós.

A Vágóállat és Hús Szakmai Szervezet és Terméktanács szakmai titkára, Menczel Lászlóné szerint a magyar sertéstenyésztés több évszázados hagyománya jelenik meg a gazdák szakértelmében, a fajtaösszetétel meghatározásában és a takarmányozásban is. Magyarországon döntően gabonaalapú eledelt adnak az állatoknak, amellyel a sertéshús átlagon felüli minőségét biztosítják az állattartók – mondta egy sertéshús fogyasztást növelő kampány eseményén.

2018-ban a sertésállomány 2,87 millió példányból állt, ami szinte teljesen megegyezett a 2017 decemberi létszámmal. Az anyakocák száma 178 ezer volt, ami 3,7 százalékkal nőtt az előző évhez képest. A hazai egy főre jutó éves sertéshúsfogyasztás háztartásonként a 2010-es 15,7 kg-os fogyasztáshoz képest 2017-ben 17 kg volt, ami 7,7százalékos növekedést jelent.  (A fővárosban 10,9 kg, a megyei jogú városokban 14.7 kg, míg a községeinkben 20,9 kg sertéshúst fogyasztottunk átlagban.)*

Az élő sertés import mennyisége 2018-ban 64 161 tonna, míg 2017-ben 75 981 tonna volt, tehát az élő sertés importja az előző évhez képest 18 százalékkal csökkent. A sertéshús behozatala 152 098 tonnáról 171 668 tonnára nőtt 2018-ban. A sertéshúsimport tekintetében a legnagyobb kereskedelmi partnerországunk 2018-ban Németország (36,5%), Spanyolország (13 %) valamint Lengyelország (12%) volt, míg az élősertés-import esetében Szlovákia az első számú importtőrünk. Az élő sertés behozatalunk teljes egészében az EU tagországaiból érkezik. Az élősertés export 2018-ban 35.469 tonna volt, ami a 2017-es 27.958 tonnához képest jelentős növekedést mutat.

Ennyi sertéshús fogyott Magyarországon
Ennyi sertéshús fogyott Magyarországon

Az élő sertés kivitel közel 92 százaléka az Európai Unió belső piacára került, a fennmaradó 8 százalék is Európán belül talált felvásárlóra. Legnagyobb élősertés-export partnereink között szerepelt Románia, Ausztria és Szlovákia.

A sertéshús exportértéke 22 százalékkal csökkent az előző évihez képest. 2018-ban Románia (39,3%), Olaszország (12,8%) és Horvátország (10,1%) voltak a legjelentősebb közösségi felvásárlók. Az Unió tagországain kívül Japánba és Kínába is szállítottunk sertéshúst 2018-ban 5.246 tonna és 3.500 tonna mennyiségben. A Japánba irányuló sertéshúsexport értéke az előző évhez képest harmadára csökkent.

*A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2017-es háztartásokra vonatkozó adatgyűjtése (ez a háztartások által vásárolt tényleges mennyiséget mutatja). Ez az adat nem vethető össze a makrofogyasztási adatokkal, amely a lakosság számára rendelkezésre álló, elfogyasztható mennyiséget, kínálatot jelenti.

Falatkák sertéshúsból készítve
Falatkák sertéshúsból készítve

6 ok, amiért érdemes rendszeresen sertéshúst enni
 1. Minél vörösebb, annál jobb

A sertéshús rendszeres fogyasztásával megakadályozható a vashiány okozta vérszegénység kialakulása, ami hazánkban is népbetegség. Mivel a vörös húsok, mint amilyen a sertéshús is, az emberi szervezet által könnyen felvehető hem-kötésű vasat tartalmaznak. Ez az ételben lévő vas elfogyasztását követően 35-50 százalékban tud hasznosulni, szemben a bab, szója, olajos magvak és zöldfőzelék növényi eredetű, nem­ hem-kötésű vas tartalmával, amelynek csupán 5-20 százalékát tudja felhasználni a szervezet. A rendszeres vasbevitel különösen ajánlott a fejlődésben lévő szervezetnek, a gyerekeknek, a babát váró hölgyeknek és azoknak, akik rendszeresen sportolnak.

 1. Kulcsfontosságú B1 vitamin a jól működő idegrendszerhez és a kiegyensúlyozott szénhidrát anyagcseréhez

A sertéshús a szénhidrát anyagcserében, az idegrendszer energiaellátásában és a szívműködés támogatásában egyaránt jelentős több B1 vitaminból ötször annyit tartalmaz, mint a többi hús. A zsírban oldódó vitaminok közül pedig nagy mennyiségű A és D vitamin is található benne.

 1. Az egészéges DNS-ért – B12 vitamin

A sertéshús B12 vitaminja az ember genetikai anyaga, a DNS, az RNS, valamint a haemoglobin felépítéséhez szükséges. Az egészséges vérképzés és a jól működő idegrendszer támasza. Ez a vitamin a természetben csak állati eredetű élelmiszerekben (pl. húsfélék, tej és tejtermékek, tojás) található meg. Hiánya működési zavart okozhat az idegrendszerben.

 1. Fehérjetartalom az izomzat építéséért

A sertéshús az emberi szervezet számára létfontosságú, teljes értékű fehérjéket tartalmaz. Ezek nélkülözhetetlen építőanyagai a vázizomzatnak, a szívizomnak, a belső szerveknek, illetve a csontoknak. Továbbá az immunrendszer, a sebgyógyulás és a növekedés folyamataihoz is szükségesek.

 1. Létfontosságú zsírokat tartalmaz

A fehérjéken kívül a zsiradékok fogyasztása is elengedhetetlen, hiszen nélkülük a sejtépítés, a zsírban oldódó vitaminok tárolása sérül. Továbbá az egészséges szervezet számára mechanikai védelmet és hőszigetelést is biztosítanak.

 1. A sertéshúsban - jól elkészítve - nincs túl sok koleszterin

Mint minden állati eredetű élelmiszer, a húsok is tartalmaznak több-kevesebb koleszterint. Ez normál esetben nem káros a szervezetünkre, kizárólag a magas koleszterinszinttel élőknek kell odafigyelnie a bevitt mennyiségre. Minél soványabb a hús, annál alacsonyabb annak koleszterintartalma. Ezt a hús sütéséhez használt zsiradék sokszorozza meg.  Ha a sertéshús kevés zsiradékkal vagy a reformkonyha ajánlásaival például repceolajon, vagy párolva, esetleg sütőzacskóban sül, a magasabb koleszterinszintű emberek is fogyaszthatják. Például 10 dekagramm sovány sertéshús fele annyi koleszterint sem tartalmaz, mint a csökkentett zsírtartalmú vaj.

A sült sertéshús egyik legkedveltebb változata: pulled pork, a száraz pácban érlelt sertéslapocka vagy -tarja
A sült sertéshús egyik legkedveltebb változata: pulled pork, a száraz pácban érlelt sertéslapocka vagy -tarja

Erre kell figyelni a hússütésnél

12 hasznos tipp a hússütéshez:
 1. A húsféléket mindig megbízható helyről (pl. hentesüzlet, piac) szerezzük be: csak hűtőpultban lévő terméket vegyünk, olyan helyről, ahol az eredetét igazolni tudják.
 2. a hússal való érintkezés előtt és után is alaposan mossunk kezet.
 3. A nyers hús mosására, szeletelésére, tárolására használt eszközöket, edényeket ne használjuk készételekhez.
 4. A vásárlás után a húsokat a hűtőben, elkülönítve, 0-5 oC-on tároljuk, és dolgozzuk fel minél előbb.
 5. Figyeljünk a csomagolt húsok, húskészítmények jelölésére (ne legyen áthúzva, átragasztva). Az információknak magyar nyelven is szerepelnie kell a csomagoláson.
 6. Sérült előrecsomagolt terméket ne vegyünk meg!
 7. Ha a húsok szaga, állaga nem megfelelő, vagy a színe eltér az átlagostól, ne vásároljuk meg!
 8. Darált húst csak megbízható helyről vegyünk, vagy magunk daráljuk le otthon és dolgozzuk fel egy napon belül.
 9. Lejárt szavatosságú, akciós hústerméket ne vásároljunk!
 10. A pácolt húst is tároljuk hűtőszekrényben!
 11. A húsokat alaposan hőkezeljük, egyben sült húsoknál a húsok belseje legyen 75 oC felett.
 12. A megmaradt húsételt minél előbb tegyük hűtőbe, mert szobahőmérsékleten 2-3 óráig, hűtve 1-3 napig tárolható biztonságosan. A maradékot evés előtt mindig forrósítsuk fel!

 

 

Kóstoltató falatkák

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Megosztom Facebookon Megosztom Twitteren Elküldöm e-mailen TetszikNem tetszik
Hozzászólások megnyitása

Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

12 mangalica fesztiválozott a hétvégén a budapesti Szabadság téren

Gyere velünk és nézz körül, milyen volt a 2019-es Mangalica fesztivál a budapesti Szabadság téren!

1 | 2019. február 09.
Húsevők vs. vegánok a Piqniq szervezésében

A Piqniq Budapest eseménye azt a kérdést járja körbe, hogy mit kezdjenek a gasztronómia területén működő vállalkozások, éttermek, bisztrók a húsmentes és vegán irányzattal.

1 | 2019. február 21.

Kiemelt hirdetések

Mosogató sor
Mosogató sor
2020. szeptember 27. | Szakács László | Nyíregyháza
Kalapos mosogatógép sor be és kivezető tálcával.380voltos mosószer és öblítő adagolóval jó állapotban egyben eladó.220.000Ft irányáron....
220 000 Ft
Automata szeletelőgép / aprító
Automata szeletelőgép / aprító
2020. szeptember 27. | Kajli Gábor | Monor
Eladó a képen látható szeletelőgép 40 cm-es késsel és késélezővel, 220 v üzemel.Érdemes megnézni a többi meghirdetett termékemet 60 x 45 x 48 cm magasÁra: 99.0...
99 000 Ft
Elektromos rostlap / szeletsütő
Elektromos rostlap / szeletsütő
2020. szeptember 27. | Kajli Gábor | Monor
Eladó a képen látható villany rostlap.380 v üzemel.Érdemes megnézni a többi meghirdetett termékemet 40 x 70 x 85 cm magasÁra: 149.000 FtÉrd: 06203573776...
149 000 Ft
4 égős gáztűzhely
4 égős gáztűzhely
2020. szeptember 27. | Kajli Gábor | Monor
Eladó a képen látható 4 rózsás gáztűzhely alul polccal.Földgázról üzemel.Érdemes megnézni a többi meghirdetett termékemet 80 x 85 x 85 cm magasÁra: 175.000 FtÉ...
175 000 Ft
Rozsdamentes burkolt asztal
Rozsdamentes burkolt asztal
2020. szeptember 27. | Kajli Gábor | Monor
Eladó a képen látható rozsdamentes asztal polcokkal.Érdemes megnézni a többi meghirdetett termékemet 100 x 70 x 85 cm magasÁra: 55.000 FtÉrd: 06203573776...
55 000 Ft
Kövess minket!
f tw
Iratkozz fel hírlevelünkre!


Top 10