Magyar tájfajta bioparadicsomok a Highlights of Hungary jelöltjei között

Csaknem 370 ezer virágos növényfaj közül világszerte mindössze 200-at használnak élelmiszerek előállításhoz. Ráadásul a 200 növényfajból pusztán 9 adja a globális növénytermesztés több mint felét. A genetikai erőforrások, vagyis a termesztett növényfajták sokfélesége mindeközben feledésbe merül. Ezen a tendencián kíván változtatni az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet a paradicsom tájfajtáinak kutatásával és elterjesztésével. A tájfajták népszerűségét mutatja, hogy a Highlights of Hungary jelöltjei között is megtalálhatóak.

Az ÖMKI tájfajta paradicsom kísérleteinek célja, hogy az ökológiai termesztésre legalkalmasabb tájfajták újból teret nyerjenek a hazai kertekben, újra lehessen élvezni különleges szín- és formagazdagságukat, zamatos ízüket. A kutatás első éveiben a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központból (NBGK) kikért 35 paradicsom tájfajtát vizsgálták meg, országszerte 28 együttműködő ökogazdaságban. 2015-től pedig közülük, a Szent István Egyetemmel (mai nevén MATE) együttműködésben, három termesztési szezonon keresztül 10 kiválasztott paradicsom tájfajtát vizsgáltak részletesebben. A termesztési eredmények, kóstolók és beltartalmi vizsgálatok alapján legjobbnak ítélt fajtákat 2017-ben egy palánta-örökbefogadási akció keretében mutatták be. A nagy érdeklődésre és sikerre való tekintettel 2019-től már országos áruházlánc, és tavaly óta budapesti átadópontok is segítik a tájfajták visszatérését a kertekbe.

Egyre fontosabb szerepet töltenek be a magyar tájfajta paradicsomok a vendéglátásban - Fotó: ÖMKI
Egyre fontosabb szerepet töltenek be a magyar tájfajta paradicsomok a vendéglátásban - Fotó: ÖMKI

2020-ban a hazai gasztronómia kiemelkedő személyiségei, séfek, gasztrobloggerek, pékek és több budapesti átvevőpont is csatlakozott a kezdeményezéshez, miszerint a koronavírus járvány ideje alatt felajánlják üzlethelyiségeiket a paradicsom palánták átvételére.

A tájfajták újra felfedezése és termesztése nagyban hozzájárul a paradicsomok hagyományos formai, ízbéli és genetikai változatosságának megőrzéséhez, az agrobiodiverzitás fokozásához, és nem utolsó sorban a gasztronómiai kínálat és a mindennapi étrend gazdagításához.

A máriapócsi koktélparadicsom mellé 2020-ban bekerült a ceglédi sárga és a tolnai rongyos tájfajta, idén tavasszal pedig a faddi, enyhén lilás, különleges ízvilágú, tojásdad paradicsomot ismerhetik majd meg újdonságként a vásárlók.

Magyar paradicsom a magyar gasztronómia körforgásában - Fotó: ÖMKI
Magyar paradicsom a magyar gasztronómia körforgásában - Fotó: ÖMKI

Ezért olyan jelentősek a tájfajták

2014-es adatok alapján világszerte 369 ezer virágos növényfaj közül mindössze 200-at használnak élelmiszer előállításhoz. Ennél még elgondolkodtatóbb az a 2017-es adat, miszerint a 200 növényfajból pusztán 9 adja a globális növénytermesztés több mint 66 százalékát. Az ÖMKi szerint a probléma ezzel az, hogy ezek a kultúrnövények genetikai változatosságuk elvesztésével párhuzamosan, sérülékennyé válnak az éghajlatváltozás egyre szélsőségesebb és kiszámíthatatlanabb hatásaival szemben. A tájfajták, melyek természetes és emberi szelekció útján létrejött populációk, sokszínűségükkel lehetővé teszik az alkalmazkodást a folyamatosan változó környezethez, időjáráshoz és piaci igényekhez. Genetikai erőforrást jelentenek egy alkalmazkodóképesebb, helyi adottságokhoz igazodó, a gazdák függetlenségét biztosító, fenntartható mezőgazdasági modell megvalósításához. Nem utolsó sorban pedig a gasztronómiai kínálat és a mindennapi étrend gazdagításához is hozzájárulnak.

A Highlights of Hungary nonprofit kezdeményezésként 2014 óta díjazza és széles körben ismerteti meg a legkiválóbb magyar kreatív teljesítményeket. Az idei jelölteket a HASS, ALKOSS, GYARAPÍTS hívószavak köré gyűjtötték a Highlights nagykövetek.

Havas Dóra, a Lila Füge brand alapítója és Farkas Richárd, a Pajta Bisztró séfje - Fotó: ÖMKI
Havas Dóra, a Lila Füge brand alapítója és Farkas Richárd, a Pajta Bisztró séfje - Fotó: ÖMKI

A magyar tájfajta paradicsom és a vendéglátás kapcsolata

A jelöltek közé Farkas Richárd, a Pajta Bisztró séfének ajánlásával került be az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet programja. A séf egy 2020. nyári együttműködés során ismerhette meg az ÖMKi tájfajta paradicsomjait. A Dining Guide Év Étterme Fenntarthatósági Díjjal is elismert őrségi Pajta Bisztró séfje, 40 palánta örökbefogadásával vállalta az ÖMKi tájfajta paradicsomok nagykövete címet. A 2020-as szüret megkoronázásaként Havas Dórával, a Lila füge gasztrobloggerével közösen mutatták be a különböző öko tájfajtákban rejlő egyedi gasztronómiai lehetőségeket. Az ÖMKi kertjében rendezett közös főzés többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy a környezeti hatásokhoz kiválóan alkalmazkodott, egyedi ízvilágú hazai tájfajta paradicsomok nem csak hagyományos konyhai felhasználásra alkalmasak, de egy új, a fenntarthatóság iránt elkötelezett magyar gasztronómiai irányzat legmagasabb szintjén is felveszik a versenyt az import alapanyagokkal.

“A paradicsom a magyar konyha egyik kedvelt alapanyaga. Azonban a legtöbb magyar embernek az olasz és a spanyol fajta jut először eszébe. A sokszínű és kiváló minőségű tájfajtákat sokan nem ismerték az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet munkássága előtt. Az ő munkájuk révén büszkén használhatjuk, vásárolhatjuk vagy nevelhetjük a tájfajta palántákat a konyhakertben, vagy akár a teraszunkon.”  - olvasható Farkas Richárd leírásában.

Magyar termesztésű bioparadicsomok elterjedését és termesztését segíti az ÖMKI - Fotó: ÖMKI
Magyar termesztésű bioparadicsomok elterjedését és termesztését segíti az ÖMKI - Fotó: ÖMKI

Szavazz és népszerűsítsd a fenntartható élelmiszertermelést!

Az ÖMKI jelöléséről bővebben itt lehet olvasni, február 4-től pedig akár 10 különböző jelöltre is lehet szavazni!

Itt lehet megnézni a többi jelöltet - Magyarország idei kiválóságait.

Azok, akik tájfajta, bio paradicsompalántákat nevelnek, nemcsak egészségük megőrzéséhez, hanem agrárörökség és a környezet védelméhez is hozzájárulnak. Egyúttal támogatják a hazai fenntartható gazdálkodást, azon belül is a kistermelőket.

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet a paradicsom tájfajtáinak kutatásával és elterjesztésével igyekszik a hazai gasztronómia szereplőit is elérni - Fotó: ÖMKI
Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet a paradicsom tájfajtáinak kutatásával és elterjesztésével igyekszik a hazai gasztronómia szereplőit is elérni - Fotó: ÖMKI

A jelöltek között az ÖMKi mellett több fenntartható életmódot támogató és népszerűsítő program is helyet kapott:

A RAKUN Dobozközösség segít felvenni a harcot az egyszer használatos műanyag elviteles dobozok ellen az éttermeknek és a vendégeknek egyaránt. Azt hirdetik, hogy „mindenki lehet hős, és falatonként változtathatja meg a világot.”

A Munch.hu az élelmiszerpazarlás ellen tesz a technológia segítségével.  Applikációjuk és weboldaluk segítségével már több mint 120 vendéglátóhely és 13 ezer felhasználó ment ételt. Pékségek, szupermarketek, cukrászdák és kávézók értékesítik kedvezményesen meglepetés csomagokban azokat a jó minőségű ételeket, amelyeket másnap már nem tudnának eladni és a kukában végeznék.

Horváth Boldizsár nap, mint nap azon dolgozik, hogy a magyar termelőket összekösse a legjobb éttermekkel és a kiváló minőségű, helyi alapanyagokra nyitott lakossági megrendelőkkel. Nagy hangsúlyt fektet a környezetbarát megoldásokra és a bio alapanyagok beszerzésére. Célja, hogy a szállított zöldségek és gyümölcsök minél kevesebbet utazzanak a termelés helyétől a felhasználást jelentő konyháig. Partnereivel méltányos kereskedelmi formát alakított ki, ezzel támogatva a hazai termelők megélhetését.

A Perma Gang projekt egy ferencvárosi bérház körfolyosóján berendezett önfenntartó gazdaság, ahol Lőrinczi István paradicsomot termeszt, rákokat nevel és méheknek ad otthont. Az egykori hegymászó másoknak is szívesen tanítja, hogyan tehetnek saját permakultúrával életminőségük javításáért, és a környezet megóvásáért.

 

 

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Megosztom Facebookon Megosztom Twitteren Elküldöm e-mailen TetszikNem tetszik
Hozzászólások megnyitása

Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

A hazai termékek tudatos választásával védenék meg a munkahelyeket

„Vedd a hazait! Védd a hazait!” mozgalmat indít a Magyar Termék nonprofit szervezet.

0 | 2020. április 15.
Mikrozöldek a gasztronómiában - szépek és egészségesek

A mikrozöldek karrierje a nyolcvanas években kezdődött az USÁ-ban. Használatuk már nem csak a fine dining éttermek kiváltsága, szépen lassan a háztartásokba is beszivárogott. Köszönhető ez annak, hogy termesztésük nem feltétlenül jár nagy anyagi befektetéssel. Könnyen, gyorsan és kis helyen termeszthetőek akár lakásban is, ráadásul kimutatták, hogy ezek a pici zöldek nagyobb koncentrációban tartalmaznak vitaminokat és különböző ásványi anyagokat felnőtt társaikhoz képest, fogyasztásuk kifejezetten ajánlott.

3 | 2018. április 09.
Kövess minket!
f tw
Iratkozz fel hírlevelünkre!


Top 10