Mi kell egy étterem megnyitásához? - 1. rész

Szigorú szabályok írják elő, hogy milyen feltételek mellett lehet vendéglátóipari egységeket nyitni és üzemeltetni. Érdemes jó előre felkészülni abból, hogy milyen lépések várnak ránk, segíthet az egyes lépések összehangolása, sőt lehetőség nyílik arra is, hogy vállalkozás-, illetve üzletnyitási szakértőt bízzunk meg a folyamatok levezénylésével.

A szabályozás területei

Az étterem (vagyis melegkonyhás vendéglátóipari egység) nyitására vonatkozó szabályokat és előírásokat alapvetően hat csoportba sorolhatjuk:

  • személyi előírások (pl. végzettség, képzettség),
  • berendezési és technológiai előírások (üzemi rész és vendégtér előírt berendezései),
  • biztonsági előírások (pl. tűzvédelem),
  • dokumentáció és engedélyek,
  • munkahelyi feltételek és munkavédelem,
  • üzemeltetési kérdések.

Ezen csoportok tartalmi kérdései esetén előjöhetnek olyan kérdések, amelyeket a tulajdonosnak/üzemeltetőnek kell eldöntetni, megfogalmazni, vannak olyan területek, ahol mindenképpen képesítéssel rendelkező szakember közreműködését kell igénybe venni és természetesen vannak olyan lépések, amelyek különféle hivatalokban történő ügyintézést jelentenek.

Étterem nyitása előtt érdemes szakember segítségét kérni, hogy minden feltételt teljesítsen az egység
Étterem nyitása előtt érdemes szakember segítségét kérni, hogy minden feltételt teljesítsen az egység

A kezdeti lépések

Az üzlet létesítését illetve engedélyeztetését az illetékes önkormányzatnál, a jegyző hivatalában kell elkezdeni. Itt bejelentjük a kereskedelmi tevékenységet, majd a jegyző nyilvántartásba veszi a helyet és kiadja a nyilvántartási számot. Az üzlet nyitvatartási rendjét a többi adatával együtt (név, cím, tulajdonosok adatai) is az engedélykérelem idején kell bejelenteni. Innentől kezdve két lehetséges út van: vagy mi keressük meg a további illetékes hivatalokat és hatóságokat (pl. tűzoltóság, rendőrség, NÉBIH, Fogyasztóvédelem), vagy megvárjuk, hogy az önkormányzat, mint közreműködő hatóság tegye meg ezt.

A járási NÉBIH 30 napon belül helyszíni szemlén ellenőrzi, hogy a kiválasztott üzlethelyiség megfelel-e a célnak, amelyre használni szeretnék. A szemle eredményéről 8 napon belül tájékoztatják a tulajdonost.

Még a szemle időpontja előtt be kell szereznünk az ún. közműnyilatkozatokat a helyileg illetékes közművektől (víz-, gáz-, villany-szolgáltató), amely azt tanúsítja, hogy az általuk nyújtott szolgáltatás a tervezett tevékenységhez szükséges módon biztosított-e. Ha a kiválasztott helyiségben vagy épületben korábban nem étterem működött, az ivóvízből mintavétel szükséges, amelyet akkreditált vízvizsgálati laboratóriumban ki kell elemeztetni. A vízvizsgálati eredmény a szemle idején nem lehet régebbi 30 napnál.

El kell készíteni néhány, a működés gyakorlati oldalát leíró dokumentációt, mint technológiai leírás és elrendezési rajz; anyagmozgatási, személyforgalmi és göngyölegtárolási terv; áruszállítási terv; tisztítási, mosogatási és takarítási utasítás; melléktermék és hulladékkezelési és -ártalmatlanítási terv. Ilyenkor kell megvizsgálni, hogy az előírások szerint milyen szakképesítéshez kötött munkakörök lesznek a létesítményben, előkészíteni az állásokat betöltők végzettséget tanúsító igazolásait, illetve ki kell találni a tervezett összlétszámot (és munkaköröket). Ezek az előzetes információk lesznek az alapjai a később elkészítendő ún. HACCP-rendszernek, amely kötelezően bevezetendő az élelmiszerlánc minden tagja számára (ezt a cikk következő részében tárgyaljuk).

Nyilatkozatot kell tenni arról, hogy az egységben később szándékoznak-e feldolgozni előkészítetlen lőtt vadat.

A vadhúsokkal kapcsolatos szabályokra is érdemes fokozott figyelmet fordítani
A vadhúsokkal kapcsolatos szabályokra is érdemes fokozott figyelmet fordítani

Abban az esetben, ha nem kizárólag növényi alapanyagokat felhasználó vegán étterem nyitását tervezzük, akkor a vendéglátóegység telephelye szerint illetékes NÉBIH élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságánál engedélyezési eljárást kell kezdeményezni az állati eredetű alapanyagok feldolgozásának engedélyezéséhez.

Az ÁNTSZ-nél is regisztrálni kell az induló vendéglátóipari vállalkozást. A hivatal közegészségügyi szempontból ellenőrizni a fogja az éttermünket, amibe a higiéniai folyamatokon kívül a munkavédelmi és munka-egészségügyi szempontok is beletartoznak.  Az ÁNTSZ kémiai kockázatbecslést és az alkalmazottak esetében egészségügyi kockázatelemzést végez, ezekről pedig dokumentációt készít. Az alkalmazottak részére munkavédelmi oktatást kell tartani, és ezt dokumentálni kell, majd évente szükséges megismételni. A munkavédelmi szabályzat elkészítése és betartatása is az ÁNTSZ által ellenőrzött, kötelező tevékenység. Sőt, a hivatal ellenőrzi a megfelelő hatóságok által elkészített érintésvédelmi és tűzvédelmi szabványossági felülvizsgálat jegyzőkönyveit is.

Az ÁNTSZ és NÉBIH engedélyek birtokában a jegyzőtől kapjuk meg a működési engedélyt, amelyet az üzletben jól látható helyen kifüggesztve kell tartanunk. A Fogyasztóvédelmi Hatóság ellenőrizni fogja, hogy jól látható helyre tettük-e ki a közjegyző által hitelesített vásárlók könyvét, tettünk-e mellé tollat, megfelelően írtuk-e ki az árakat.

Cikksorozatunk második részében az élelmiszerbiztonsági rendszer részleteiről, a várható ellenőrzésekről és a büntetésekről írtunk. A HACCP élelmiszerbiztonsági rendszer lényegét ide kattintva olvashatja el.

Arról pedig ebben a cikkünkben írtunk korábban, hogy milyen arculat és berendezések szükségesek egy étterem megnyitásához.

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Megosztom Facebookon Megosztom Twitteren Elküldöm e-mailen TetszikNem tetszik
Hozzászólások megnyitása

Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Környezettudatos vendéglátás, avagy hova kerül a maradék?

Sajnos Magyarországon is óriási problémát jelent a hulladék megfelelő kezelése és elhelyezése. A lerakók sokszor hamar megtelnek, és az illegálisan lerakott szemét is sok nehézséget okoz. A csapadék rengeteg káros anyagot mos be a talajba, ezzel pedig szennyezésnek teszi ki azt.

1 | 2017. október 01.
Hogyan kezelhetjük vendéglátós cégként a negatív hangvételű kritikát az internetes felületeken?

A Social Media korában minden vállalkozással megtörténik, hogy valamelyik online felületen negatív hangvételű kritikát, értékelést kap. Kifejezetten igaz ez éttermek és szállodák esetében. Mit tehetünk ilyenkor?

0 | 2017. május 21.

Kiemelt hirdetések

Electrolux ipari mosogép eladó
Electrolux ipari mosogép eladó
2020. szeptember 18. | Kékesiné Szabó Ildikó | Debrecen
Electrolux w3105h ipari 10kg mosási kapacitással és teljeskörűen felujitott állapotban eladó....
299 000 Ft
Rozsdamentes állványok, álló polcok ( elekthermax )
Rozsdamentes állványok, álló polcok ( elekthermax )
2020. szeptember 18. | J.Gáborné | Szentendre
Eladó a képeken látható rozsdamentes állvány. Elekthermax gyártmány. 3 db van belőle. Mérete: 110 x 60 / 180 cm 4 db polccal. Az ár darabra értendő!! Szállításb...
60 000 Ft
Légkeveréses sütő
Légkeveréses sütő
2020. szeptember 18. | J.Gáborné | Szentendre
Eladó a képeken látható légkeveréses sütő.Olasz gyártmány. Párásítós, grill funkcióval, dupla fűtőszálas ( felső-hátsó). Szép esztétikai, jó műszaki állapotban....
70 000 Ft
Jégkásagép, hókristály készítő gép
Jégkásagép, hókristály készítő gép
2020. szeptember 18. | J.Gáborné | Szentendre
Eladó a képeken látható 1 tartályos jégkásagép. Olasz gyártmány, 12 L-es tartállyal. 2007 gyártmány. Szép esztétikai, jó műszaki állapotban. Digitális vezérléss...
90 000 Ft
Rozsdamentes vízteres melegen tartó
Rozsdamentes vízteres melegen tartó
2020. szeptember 18. | J.Gáborné | Szentendre
Eladó a képeken látható vízteres melegen tartó szekrény. Elekthermax gyártmány, alsó semleges tárolóval, elhúzható ajtókkal. 220 V-os. Teljesen rozsdamentes. Sz...
80 000 Ft
Kövess minket!
f tw
Iratkozz fel hírlevelünkre!


Top 10