Mi kell egy étterem megnyitásához? 3. rész - arculat és berendezések

Nézzük meg, milyen gyakorlati lépései vannak egy étterem kialakításának, milyen eszközökre lehet szükségünk a gördülékeny működtetéshez és mi mindent érdemes végiggondolni a megvalósítás során.

Az arculat

Az étterem arculatába beletartozik minden látványelem, ami a hangulat megteremtésére alkalmas, amitől a vendéglátóhely egyedivé és jellegzetessé válik. A berendezés színeitől és stílusától kezdve a belső dekorációs anyagokon, a textíliákon (szőnyeg, függöny, kárpitok, abroszok) át, a nyomtatott anyagok (étlap, itallap, plakátok, árlisták, értesítések) kinézetéig, a személyzet ruhájáig és a hirdetések látványelemeiig minden ide tartozik.

Hangulat, stílus, arculat - fontos elemei az étteremnek
Hangulat, stílus, arculat - fontos elemei az étteremnek

Sokan azt gondolják, hogy ennek nincs igazán jelentősége, és nem érdemes rá túl sok pénzt költeni, pedig ez nem igaz. Egy vendéglő esetében nem csak az a fontos, hogy ételkülönlegességeket kínáljon. Legalább ugyanolyan fontos a hangulat, amely körbeveszi az embert, amikor helyet foglal az egyik asztalnál. Az arculati kézikönyv elkészítésével az arculati elemek további alkalmazása gördülékennyé válik, az ismételten megjelenő stíluselemek pedig lehetővé teszik, hogy a különféle hirdetéseket és média-megjelenéseket a (potenciális) vendégek összekössék egymással. Így a saját stílus, a márka forgalomnövelő tényezővé válik.
 

Az étterem berendezése

Az étterem berendezésének megtervezésekor fel kell vázolni, hogy az egységen belül merre vezetnek a szolgálati utak (szállítói és alkalmazotti útvonalak, élelmiszer útvonalak, a vendégtérben a jellegzetes mozgási irányok, menekülő útvonalak stb.). Ez azért fontos, mert az asztalok elhelyezkedését és persze számát/nagyságát ennek alapján lehet meghatározni. Az útvonalakat zavartalanul kell hagyni és megfelelő teret kell számukra biztosítani. Csakúgy, mint a vendégek illetve a személyzet részére, hogy hozzáférjenek a különféle bútorokhoz (asztalok, padok, pult, evőeszköztartó) és ajtókhoz (konyha, mellékhelyiségek, raktárak).

A berendezések megvásárlásakor érdemes kifejezetten olyan bútorkereskedést keresni, amely ilyen jellegű bútorokkal is foglalkozik, de választhatunk asztalos céget, egyedi bútorkészítésre vagy éppen utánanézhetünk bezárt éttermek berendezésének átvételi lehetőségeinek – akár a Gasztroapró hirdetései között is.

Ezen a ponton érdemes átgondolni, hogy lesz-e valamilyen jellegzetessége az étteremnek, amely helyet kíván: zongora, tánctér, kiállítási lehetőség, állatbarát- vagy gyereksarok, akadálymentesítés, stb.

Irányzat és arculat - egyértelműen felismerhetővé teszi az éttermet
Irányzat és arculat - egyértelműen felismerhetővé teszi az éttermet

Konyha és a konyhai munkát támogató berendezések

Az ipari konyhák megtervezése magas szintű szakmai tudást és sok tapasztalatot igénylő, felelősségteljes munka. Érdemes erre a feladatra elismert szakembert választani. Mert ha kiderül, hogy rosszul terveztünk, csak bezárás és költséges folyamatok árán tudjuk megcsinálni az átalakítást. Ha pedig nem csináljuk meg, az rontja a munka gördülékenységét, sőt akár veszélyes is lehet.

Egy konyha megtervezésénél a legfontosabb szempont a rendelkezésre álló hely, az ergonómia, a rugalmasság, energiahatékonyság, az előírások betartása és a biztonság.
 

Természetesen szükség van a konyhában főző-, pároló- és sütő berendezésekre, a melegen tartás vagy melegítés, esetleg a tartósítás eszközeire (pl. sokkoló fagyasztó). Ha kiemelkedő színvonalú, gasztronómiailag is innovatív helyet szeretnénk nyitni, tartanunk kell a lépést a konyhatechnológiai fejlődéssel: kombistreamer (gőzpároló és hőlégkeveréses sütő egyben), pacojet (hideg-meleg habosító), a saját működését automatikusan beállító, az étel belső hőmérsékletét alapul vevő sütőberendezések, dagasztógép is szerephez juthat az új konyhában.

A speciális étrendet kínáló helyeknek kézenfekvő, hogy be kell szerezni az egyedi ételek elkészítéséhez szükséges berendezéseket is (pl. gíroszsütő).

Nem feledkezhetünk meg a mosogatógépekről, mosogatókról, hűtőkről, különféle darabolókról, mixerekről, mérlegekről, a konyhai kézi eszközökről (kések, kanalak, mérőeszközök, keverők stb.), tepsikről, lábasokról, egyéb edényekről, illetve a felszolgáláshoz kapcsolódó készletekről; tányérokról, poharakról, evőeszközökről sem.

Az evőeszközök is meghatározóak lehetnek egy étteremnél
Az evőeszközök is meghatározóak lehetnek egy étteremnél

Sorozatunk első részében végigvettük, hogy milyen jogi és hivatali lépések, valamint milyen engedélyek beszerzése szükséges egy étterem nyitásához. A második részben pedig megnéztük a HACCP rendszert is, amely már a működtetés feltétele, ugyanakkor az alapítás folyamán, illetve a tervezés idején érdemes elgondolkodni rajta, illetve alapvető tényezőként figyelembe venni.

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Megosztom Facebookon Megosztom Twitteren Elküldöm e-mailen TetszikNem tetszik
Hozzászólások megnyitása

Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Mi kell egy étterem megnyitásához? - 1. rész

Szigorú szabályok írják elő, hogy milyen feltételek mellett lehet vendéglátóipari egységeket nyitni és üzemeltetni. Érdemes jó előre felkészülni abból, hogy milyen lépések várnak ránk, segíthet az egyes lépések összehangolása, sőt lehetőség nyílik arra is, hogy vállalkozás-, illetve üzletnyitási szakértőt bízzunk meg a folyamatok levezénylésével.

4 | 2018. március 19.
Mi kell egy étterem megnyitásához? 2. rész – a HACCP élelmiszerbiztonsági rendszer

Vendéglátóipari vállalkozást beindítani, fenntartani és sikeresen üzemeltetni hosszú, nagy körültekintést, felkészülést igénylő folyamat. Cikksorozatunk második részében az élelmiszerbiztonsági rendszer részleteiről, a várható ellenőrzésekről és a büntetésekről lesz szó.

1 | 2018. március 27.
Munkaerő toborzás és megtartás a vendéglátásban

A vendéglátás meghatározó problémája a folyamatosan fennálló hiány megfelelő humánerőforrásból. A toborzástól kezdve, a jó munkaerő megtalálása és megtartása is óriási feladat.

0 | 2017. június 09.
Kövess minket!
f tw
Iratkozz fel hírlevelünkre!


Top 10