Platán Tata: kifinomult éttermi élmény az élővizek városában

Mint nagyon sok minden, ez a történet is a szerencsén múlt. A Gasztroapró Kft. tulajdonosának Komárom-Esztergom megyében volt dolga, és 3 napot töltött a Platán Várárok Vendégházban, Tatán. Ott pedig természetesen vendéglátós szemmel választott szállást.

Az étteremről ekkor még szinte semmit sem tudott, csak azt, hogy érdemes előre asztalt foglalni náluk. A helyszínen aztán egyre-másra érték őt a kellemes élmények.

A Platán Tata környezete a Tatai-tó közvetlen közelében - Fotó: Gasztroapró.hu
A Platán Tata környezete a Tatai-tó közvetlen közelében - Fotó: Gasztroapró.hu

A csodálatos környezetben elhelyezkedő étterem elegáns és harmonikus berendezése, a gyönyörű platánfák megteremtették a jó hangulatot. Az ételeket felszolgáló munkatárs kifejezetten kedves és segítőkész volt. Az étlap nagyon letisztult megjelenítéssel, jól átláthatóan és érthetően sorolta fel a választható fogásokat.

A Várárok vendégház büféáasztala - Fotó: Gasztroapró.hu
A Várárok vendégház büféáasztala - Fotó: Gasztroapró.hu

Az étkezés a vendégfogadó séf ajándékával indult el: egy szép zöld fűszervaj mellé tálalt házi kenyér, a párosítás kimagaslóan finom volt együtt. Ezt kis, kávés csészéhez hasonlító tálkában érkező füstölt angolna követte póréhagyma szalmával és szójaszósszal. Ez a fogás is extrán ízletes volt.

A vietnámi marhahúsleves - Fotó: Gasztroapró.hu
A vietnámi marhahúsleves - Fotó: Gasztroapró.hu

Vacsorára vietnámi marhahúsleves következett, amitől a tulajdonosunk egy kicsit tartott ugyan, de nem bánta meg, hogy bevállalta. Beszámolója szerint minden egyes kanál után újabb ízeket fedezett fel a különlegesen jól megkomponált ételben. A főfogás kacsacomb volt párolt káposztával és gnocchi-val. Ez volt a legnagyobb döbbenet, hiszen cégvezetőnk egyik kedvence a kacsa, amit maga is szívesen és jól készít. Ez pedig elmondása szerint élete legjobb kacsája volt. Már az első falatból meg lehetett állapítani, hogy hosszú órákig sütik, a serpenyőben pedig készre pirítják a kérget.

A parádésan elkészített kacsacomb - Fotó: Gasztroapró.hu
A parádésan elkészített kacsacomb - Fotó: Gasztroapró.hu

 

Az étterem és a berendezések letisztultsága, a nem hivalkodó, de mégis elegáns megjelenés a kimagasló tálalással mind hozzájárult a fenomenális, nagyon rafinált élményhez. Az alapanyagok jó részét az étterem saját kertjéből hozzák, a többit pedig helyből, vagy a környékről szerzik be. Friss csírák, zöldségek, ehető virágok járulnak hozzá az ételek gyönyörű megvalósításához. Cégvezetőnk a Tatán töltött három nap alatt egyszer sem csalódott a menüben és a kiszolgálásban sem, ezért gondoltuk úgy, hogy érdemes megkeresni a Platán munkatársait, hogy egy cikket írjunk róluk, és az ott átélhető élményekről.

A desszertek is kifinomult, jól megalkotott ízharmóniában készültek el a Platán Tata cukrászmesterek jóvoltából a Várárok vendégház büféasztalára - Fotó: Gasztroapró.hu
A desszertek is kifinomult, jól megalkotott ízharmóniában készültek el a Platán Tata cukrászmesterek jóvoltából a Várárok vendégház büféasztalára - Fotó: Gasztroapró.hu

Az étterem honlapja így mutatja be az egységet:

Tata legkedveltebb turistaútvonalán, páratlan természeti környezetben, a Tatai vár és az Esterházy-kastély között, az Öreg-tó partján található a Platán Restaurant & Café és Várárok Vendégház. Az étterem egy több, mint 230 éves platánfáról kapta a nevét, amely ma is egészséges, lombot hoz és árnyékot ad. A teraszról parádés a kilátás az Öreg-tóra, a Vértessel a háttérben. 

Bőséges ételkínálat a Várárok vendégház büféasztalán - Fotó: Gasztroapró.hu
Bőséges ételkínálat a Várárok vendégház büféasztalán - Fotó: Gasztroapró.hu

A Séf, Pesti István

 

Eddigi szakmai sikereinek csúcsaként 2015 márciusában a budapesti Tanti konyhafőnökeként – az étterem nyitása után néhány hónappal – Michelin-csillagot kapott. Abban az évben vette át a Platán Restaurant & Café konyhájának vezetését azzal az elképzeléssel, hogy megmutassa, hogy a vidéki vendéglátás képes olyan minőséget képviselni, amelyre méltán lehetnek büszkék.

“A rendkívüli precizitással dolgozó séfet nemcsak a hagyományos magyar ételeket megújító degusztációs menüsorairól ismerik, de sokan úgy vélik: ő a legszebben tálaló magyar szakács.” - írta róla a Magyar Konyha.

A karrierjét 1986-ban kezdte a Grand Hotel Hungáriában. 1998 és 2002 között a Cosmo étterem, majd a Cyrano konyhafőnöke volt. A Babel konyháját a 2008-as nyitást követően 5 éven át vezette, mely alatt elsőként kapott 15 pontot az osztrák Gault et Millau-tól.

A modern gasztronómiával kapcsolatos konvenciókat nem mindig könnyű áthidalni. Pesti István azonban meg van róla győződve, hogy a magyar konyhát folyamatosan fejleszteni kell. Hiszen ezt tették a vendéglátás történetének legnagyobb alakjai, köztük Gundel Károly is. A Chaine des Rôtisseurs Világszervezet magyarországi egyesületének tagjaként Tatán, a Platánban nagy figyelmet fordítanak az innovatív újításokat is felvállaló nemzetközi gasztronómiára. Mindig szem előtt tartva a magyar hagyományokat és tradíciókat. A helyi, megyei lapban 2018-ban bővebben beszélt a terveiről.

Látványos tálalás és színharmónia a Platán Tata egyik tányérján - Fotó: Gasztroapró.hu
Látványos tálalás és színharmónia a Platán Tata egyik tányérján - Fotó: Gasztroapró.hu

A Dining Guide-nak így beszélt az étteremről: egy olyan potenciált látok a Platánban, ami szerintem országos szinten egyedülálló. Aki még nem járt nálunk, rá szokott csodálkozni, milyen gyönyörű helyen fekszik, a tatai vár és az Esterházy-kastély szomszédságában. Mintha nem is Magyarországon, hanem Svájcban vagy Ausztriában lenne az ember. A tó vizének, az öreg platánfának olyan energiái vannak, ami szavakkal nehezen kifejezhető.

 

Amit mi csinálunk, abban megvannak a fine dining elemei, de annál azért egy biztosabb, kevésbé kísérletező vonalat képviselünk.

 

Azért is bánok óvatosan a fine dining kifejezéssel, mert az emberek fejében még mindig az él, hogy az egy nagy tányéron kicsi étel, nagyon drágán, és még csak nem is mindig értjük, hogy miről szól, mert olyan furcsa dolgokat tesznek elénk. A Platánról azért nem ez mondható el. Nekem a legnagyobb dicséret az, amit egy vendégünktől kaptam egy ebédmenüre, amikor prószát (káposztalevélen sült kukoricalepényt) evett.

Azt mondta, hogy önszántából soha nem kóstolta volna meg, de óriási meglepetést okoztunk vele, hogy ez az egyszerű étel ilyen finom is tud lenni.

 

 

A korlátozások alatt kerestük meg a Platán Tata stábját, akik e-mailben válaszoltak a kérdéseinkre.

Hogyan élték meg a koronavírus miatti bezárást?

A bezárás utáni pár nap belső egyeztetésekkel, gondolkodással, újratervezéssel és átalakulással telt. Ezt követően összefogtunk és gyorsabb ütemben folytattuk a felújítást, valamint igyekeztünk gondoskodni egymásról. Például a kertészetben töltött közös munkák sokat segítettek együtt tartani a csapatot.

Milyen dolgok segítettek átvészelni ezt az időszakot?

Leginkább a folyamatos kommunikáció és a kapcsolattartás volt a kulcs. A beszélgetések és a közös munka is sokat segített, még akkor is, ha nem is szakmai, hanem egyszerű fizikai munkáról is volt szó.

Mit csinált ezalatt Pesti István?

A leállás alatt minden nap tartotta a kapcsolatot a csapattal, közben pedig a Platán Tata újraindításán dolgozott. Az új eszközök, új étlapok, és a bővülő csapat feladataival foglalkozott. Egy percig sem unatkozott.

Volt idő új ételek tesztelésére, fejlesztésére?

Az egész karanténidő fejlesztéssel telt, aminek még mindig nem értünk a végére. Szeptemberre tartogatjuk a “nagy dobást“, de az előjelekkel már most találkozhatnak a kíváncsi vendégeink.

Miket fejeztek be, min dolgoztak, amire esetleg a teljes üzem mellett nem volt idő?

A Platán Tata fejlesztésén dolgozunk 2019 óta. Az újranyitáskor már kicsit bisztrósodva nyitottunk meg. Az újragondolásban a szakma egyik kiemelkedő designer csapata, a VarroDesign segített. Varró Zoltánnal tavaly közösen álmodtuk meg a tatai Platán átalakulását. Ennek eredményeképpen ma már a megújult Platán Bisztró, az átalakult és kibővített Platán Udvarház várja a vendégeinket. A fejlesztéseink pedig itt nem érnek véget - a tatai Platán stílust több szempontból is szeretnénk megmutatni. Visszatért a vendégkörünk, sőt, úgy látjuk, hogy a fejlesztések következtében most újabb vendégek is kíváncsiak ránk. Az új Tafelspitz ajánlatunkkal például a családoknak és a hagyományosabb ízeket kedvelőknek szerettünk volna kedvezni. Természetesen a minőségben továbbra sem ismerünk kompromisszumot.

Hogyan látják a tatai, és a magyar gasztronómia és vendéglátás helyzetét?

Ez a pár hónap nagyon sokat alakított a magyar gasztronómián. Megmutatkozott a csapategység jelentősége és talán sokan átgondolták a szakmához fűződő viszonyukat. Hosszú távon minden változás hozhat előnyöket is. A magunk részéről szerencsések vagyunk a vidéki elhelyezkedéssel. A vírus nem érintett minket közvetlenül, biztonságban voltunk és a földeken, a kertészetben szabad levegőn tudtunk dolgozni. Most volt idő megismerni például a kertészünk mindennapi munkáját és megérteni, hogy mennyi idő, munka és energia, amíg a friss saláta az étterembe kerül.

 
Iratkozz fel hírlevelünkre!


Megosztom Facebookon Megosztom Twitteren Elküldöm e-mailen TetszikNem tetszik
Hozzászólások megnyitása

Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

A cseh pohár, ami megmutatja a borok rejtett titkait

Magyarország egyik legnagyobb, gasztronómiai fogyóeszközöket forgalmazó vállalkozása a cseh Rona üveggyár Linea Umana sorozatát hozta el a gasztroközönségnek.

3 | 2020. március 29.
Szakácsverseny, gasztronómia és élelmiszeripar a Sirha Budapest 2020-as szakkiállításán

Negyedik alkalommal gyűlik össze az élelmiszeripar, pék- és cukrászipar, szálloda- és vendéglátóipar, csomagolóipar és gasztronómia szakmája a régió legjelentősebb fórumán.

4 | 2020. február 03.

Kiemelt hirdetések

Új snack elszívó ernyő: 700*700 mm - Raktárkészletről - 3 év Garancia
Új snack elszívó ernyő: 700*700 mm - Raktárkészletről - 3 év Garancia
2020. november 23. | Tóth Dániel | Hatvan
Egyedi méret rendelése esetén kérem írjon nekünk: iroda@andaga.huBármikor hívhat ingyenes tanácsért: +367053273783 év Garancia!Tartozék: Könnyen kivehető és tis...
95 921 Ft
Új snack elszívó ernyő: 700*3000 mm - 3 év Garanciával
Új snack elszívó ernyő: 700*3000 mm - 3 év Garanciával
2020. november 23. | Tóth Dániel | VIII. kerület
Egyedi méret rendelése esetén kérem írjon nekünk: iroda@andaga.huBármikor hívhat ingyenes tanácsért: +367053273783 év Garancia!Tartozék: Könnyen kivehető és tis...
215 273 Ft
Mazzer Luigi kávédaráló
Mazzer Luigi kávédaráló
2020. november 23. | Kaldenecker Máté | Újhartyán
Eladó a képen látható, használt de megkímélt jó minőségű kávédaráló....
80 000 Ft
KÉTFEJES SÖRCSAP
KÉTFEJES SÖRCSAP
2020. november 23. | Gasztronics | Ajka
Szép,megkímélt állapotban eladó!Szakemberrel átvizsgáltatva,átmosatva, vadonat új keg-fejekkel.220V-rol üzemel.Szállításban tudok segíteni.Raktárról azonnal vih...
150 000 Ft
Pizzanyújtó gép 26-40 cm-es tésztákhoz
Pizzanyújtó gép 26-40 cm-es tésztákhoz
2020. november 23. | Inox-Bázis Kft. | XXI. kerület
Elektromos pizzanyújtó gépRozsdamentes acél változatNyújtó szélesség 26-40 cmGörgők közötti állítható vastagság: 0-4 mmOpcionális kiegészítő: Lábpedál, ára n...
219 000 Ft
Kövess minket!
f tw
Iratkozz fel hírlevelünkre!


Top 10