Sokkal több nyúlhúst etetnének a magyarokkal

Látványfőzéssel egybekötött sajtótájékoztatóval indította el az idei nyúlhús fogyasztást ösztönző kampányt az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) valamint a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A harmadik éve megrendezett promóció célja, hogy a jelenleg mindössze 1-2 százalékos belföldi nyúlhús fogyasztás növekedjen.

A három szervező először 2017-ben népszerűsítette közös kampánnyal a nyúlhús fogyasztását. Ma már minden nagyobb áruházláncban megtalálható ez a tápanyagokban és fehérjében gazdag húsféle. Bár a nyúlhús a szakemberek szerint egyre népszerűbb a hazai fogyasztók körében, még mindig nem eléggé keresett termék. Pedig Magyarország exportnagyhatalomnak számít: a kiváló minőségű magyar nyúlhús mintegy 90 százaléka többek között Németország, Svájc, Olaszország, Spanyolország, Románia és Hollandia hűtőpultjaiba, valamint éttermeibe kerül.

Hazánk a mai napig Európa egyik legnagyobb nyúlhús exportőre.
Hazánk a mai napig Európa egyik legnagyobb nyúlhús exportőre.

Miért egészséges a nyúlhús?

A nyúlhús kedvező beltartalmának köszönhetően egyszerűen beilleszthető a modern étrendekbe. Más, népszerű húsfélékkel összehasonlítva a nyúlhúsnak a legalacsonyabb a koleszterintartalma és kifejezetten zsírszegény. Ezen felül nagy mennyiségben tartalmaz könnyen emészthető fehérjéket, ezért diétás étrenden élők, kisgyermekek és idősek számára is ajánlott. A nyúlhús fehérjetartalma magas (17-20 százalék), zsírtartalma alacsony (6,5-8 százalék) és könnyen emészthető. 

Stabilizálták a nyúlágazatot

A nyúlágazat évekig tartó válsága után az Agrárminisztérium több intézkedést hozott azért, hogy stabilizálja a szektort, amelynek ma már kézzelfogható eredményei vannak - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón. Azt is megjegyezte, hogy: „Magyarország kiváló minőségű nyúlhúst állít elő, amely Európa-szerte keresett alapanyag. Ennek a húsfélének a magyar gasztronómiában is helye van, ezért az Agrárminisztérium célja, hogy minél többen ismerjék és fogyasszák ezt a rendkívüli élettani hatású élelmiszert.”

Giczi Gergely, az Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettese szerint „a nyúlhús alacsony koleszterintaralmú élelmiszer, fehérjetartalma kiemelkedően magas. Így könnyen beilleszthető diétás étrendbe, fogyasztása egyaránt ajánlott kisgyermekeknek és időseknek is”. Giczi Gergely hozzátette, hogy a promóció részeként összesen 4 alkalommal tartanak kóstoltatásokat két budapesti áruházban.

Balról Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára Giczi Gergely, az Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettese, Juráskó Róbert, a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke és Horváth Ferenc, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. élelmiszeripari cégvezetője
Balról Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára Giczi Gergely, az Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettese, Juráskó Róbert, a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke és Horváth Ferenc, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. élelmiszeripari cégvezetője

A kampányok miatt egyre nagyobb a nyúlhúsra a kereslet az országban - mondta Juráskó Róbert, a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Szerinte az elmúlt évek válsága után az Agrárminisztérium segítségével sikerült megállítani az anyaállomány csökkenését és kismértékben növelni a vágónyúl előállítás mennyiségét.  A szakmai szervezet célja az anyanyúl állomány azonnali, 10-15 ezer egyeddel történő növelése, hogy az ágazat 2022-re nagyjából 7 millió vágónyulat állítson elő. Azt szeretnék, hogy a belföldi fogyasztás a jelenlegi 1-2 százalékos szintről 5-10 százalékra növekedjen. Ennek elérését nagyban segítené a nyúlhús általános forgalmi adó tartalmának csökkentése, a más ágazatokban már bevetetett, kedvezményes 5 százalékos szintre. 

Az idei évben az országos kampány népszerűsítéséhez a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. csatlakozott, amely több áruházban és szupermarketben kínál nyúlhús termékeket. Az évek során a nyúlhús iránti kereslet lassú, de biztos emelkedést mutatott. 2014-ben a bruttó éves forgalom több mint 46,5 millió forint volt, 2017-ben pedig közel 69 millió forint, ami 48 százalékos 
növekedést jelent – mondta Horváth Ferenc, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. élelmiszeripari cégvezetője.

A sajtótájékoztató után Bede Róbert mesterszakács készített kóstolófalatokat a nyúlhúsból. A séf szerint ez a zsírszegény húsféle a magyar konyhákban méltatlanul mellőzött, miközben rendkívül változatos ételeket lehet belőle készíteni.

Aki még nem ismerte, a Bede Róbert mesterszakács által készített falatokat megkóstolva tapasztalhatta meg, milyen finom a nyúlhús
Aki még nem ismerte, a Bede Róbert mesterszakács által készített falatokat megkóstolva tapasztalhatta meg, milyen finom a nyúlhús

A magyar nyúlfeldolgozás számokban

Magyarországon 2018-ban két üzemben, összesen 3.795.709 vágónyulat dolgoztak fel 9948 tonna élősúlyban, az Olivia Kft. 48 százalék és a Tetrabbit Kft. 52 százalékos részesedésével. Az üzemek teljesítménye együttesen 2018-ban 304.912 darabbal nőtt, ez a 2017 –es évhez képest 8,7 százalékos emelkedést jelent az ágazatban. Ezek az üzemek 100 százalékban hazai előállítású, magyar nyulat dolgoznak fel. 2018-ban a kereslet növekedésével a felvásárlási árak élősúly kilogrammonként 40-60-ról, 510-540 forintra nőttek. A Magro.hu írta meg, hogy a Tetrabbit cég idén bővített: 600 négyzetméteres raktárát 380 millió forintos beruházással, a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program 35 százalékos támogatásával építették, és idén tavasszal üzemelték be. A cég 2017-ben elkészült új vágóhídjának kapacitása 1600 nyúl levágása óránként. Az üzemben évente 2-2,1 millió állatot vágnak le, ezzel az üzem kapacitása 70 százalékos kihasználtságú. A 183 dolgozót foglalkoztató vállalat üzemét a hús ma már 95 százalékban feldolgozott termékként hagyja el.

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Megosztom Facebookon Megosztom Twitteren Elküldöm e-mailen TetszikNem tetszik
Hozzászólások megnyitása

Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

13 millió kiló húst és rengeteg sajtot dolgozott fel tavaly a bicskei húsüzem

A gyárban ma már az évi 12 millió kilogramm bontott sertés- és 1,1 millió kilogramm bontott marhahús feldolgozásán kívül sajtszeleteléssel is foglalkoznak, valamint oktatási központot is működtetnek.

3 | 2019. március 12.
Bejöhetnek-e a rovarélelmiszerek Magyarországra is? - ilyen volt az első budapesti Rovaripari Konferencia

Az ízeltlábúak fontos fehérjeforrást jelentenek, egy kiló rovarfehérjének pedig sokkal kisebb a környezetterhelése, mint egy kiló marhahúsnak. A világon ma is 2 milliárd ember fogyaszt rovarélelmiszereket. De elterjedhetnek-e a rovarból készült fogások Európában is? Az első alkalommal tartott Rovaripari konferencia résztvevői szerint igen. A Szent István Egyetem budapesti Élelmiszertudományi Karán tartott telt házas rendezvényen a rovarok magyar piaci felhasználhatóságának módjairól tartottak előadásokat, sőt, rovarélelmiszereket is lehetett kóstolni.

2 | 2018. március 08.
Húsevők vs. vegánok a Piqniq szervezésében

A Piqniq Budapest eseménye azt a kérdést járja körbe, hogy mit kezdjenek a gasztronómia területén működő vállalkozások, éttermek, bisztrók a húsmentes és vegán irányzattal.

1 | 2019. február 21.
Kövess minket!
f tw
Iratkozz fel hírlevelünkre!


Top 10