Süllyed a vendéglátás hajója, de mi még zenélünk

Rég nem látott kihívások elé állítja a vendéglátást a COVID-19, vagyis a koronavírus-járvány. A szakma kevés információt és még kevesebb segítséget kap. Sok helyen nagy a bizonytalanság, azt sem lehet tudni, hogy meddig tarthatók állományban a munkatársak, és mikor kell ideiglenesen, vagy véglegesen bezárni a boltot. Több ágazati szereplőt kerestünk meg azzal, hogy meséljék el, hogyan hat rájuk ez a különlegesen nehéz időszak. Ebből olvasható most az első anyagunk.

Az egyik váci étteremtulajdonost március 18-án reggel 6:30-kor értük el, krumplipucolás közben mesélt a kialakult helyzet hatásairól.


Nagyon rosszul érintett minket a koronavírus-járvány miatti korlátozás, a forgalmunk előbb a felére, majd a szigorítások hatására a negyedére esett vissza. Emiatt eddig 4 embert kellett fizetett kényszerszabadságra küldenem. Az emberek pánikolnak, nem mernek kimozdulni, és nem jönnek hozzánk ebédelni sem. Már a cég tartalékait éljük fel, a csődközeli állapot felé haladunk - kezdte a tulajdonos.

A bevezetett központi rendelkezések, hogy tilos a nem lakásként bérelt helyiségek bérleti díját megemelni, és a bérleti szerződést június 30-ig nem lehet felmondani, minket nem érintenek. Az egy jó gondolat, hogy a dolgozók után nem kell járulékot fizetnünk március, április, május és június hónapokban, de a munkatársaimnak ettől még nem lesz pénzük - mondta.

Veszélyben a vendéglátás Vácon is

 

Városi viszonylatban nagyon sok étterem bezárt, többen ételkiszállítás bevezetésével próbálnak idomulni a helyzethez. Néhányan pedig olyan szolgáltatásba vágnak bele, ami ugyan nem az ő profiljuk, de úgy érzik, hogy menekülőútnak jó lehet. Egy a’la carte étterem például most pizzát süt és szállít ki. Az ételfutárok gumikesztyűben és maszkban közlekednek, de védőruhát sem rajtuk, sem a beszállítókon nem látni. Az étteremtulajdonos szerint a rendszer nagyon lassan áll majd helyre, mert a vendégek csak akkor térnek majd vissza, ha újra kényelemben és biztonságban érzik majd magukat otthon is. Most pedig a koronavírus miatt nagyon nem ez a helyzet. Ahhoz pedig elég sok idő kell, hogy ez visszaálljon - mondta. 

Komoly veszélybe került a váci vendéglátás is - Fotó: Gasztroapró
Komoly veszélybe került a váci vendéglátás is - Fotó: Gasztroapró

"Még az a vendégünk is otthon maradt, aki korábban minden reggel 8:00-kor telefonált, hogy aznap mit szeretne hazavinni ebédre. Az emberek a Youtube-on nézik, hogy lehet lisztből és élesztőből kenyeret sütni otthon, mindenki magának igyekszik ételt készíteni." Arról egyébként itt lehet olvasni, hogy miket érdemes vásárolni liszt és cukor helyett a koronavírus idején.

Tervezhetetlen a rendelés

A készletgazdálkodás is egyre nehezebb, a COVID-19 vírus magyarországi megjelenése utáni második héten már nem lehet olasz rizst szerezni. Sajnos több ágazati szereplő kihasználja a helyzetet, és nyerészkedni kezdett: egy kiló csirkemellért a korábbi 1000 forintos ár helyett 2400-at kérnek el. Állítólag több étel hamarosan hatósági áras lesz, hogy elkerüljék ezt a hiénázást. A rendkívüli helyzetben rendkívül nehéz tervezni is. Nagyon kevés információnk van. Úgy érzem, hogy elfogadhatatlan az, hogy csak a televízióból tudjuk meg az üzletmenetet érintő változásokat - mondta.

A normális üzletmenet szerint 1 hétre szoktunk árut rendelni, de most teljes a bizonytalanság. Azt sem lehet tudni, hogy holnap nyitva lehetünk-e. Ezért úgy döntöttünk, hogy mindig csak 1 napra rendelünk zöldséget és gyümölcsöt, hogy adott esetben ne az egy heti adag ragadjon be. Mi egyelőre feléljük a készleteinket, aztán meglátjuk, hova fut ki a dolog. Talán enyhíthetné a helyzetet, ha a helyben fogyasztott ételekhez hasonlóan az elviteles ételek 27 százalékos forgalmi adóját is 5 százalékra csökkentenék - folytatja a váci étterem vezetője.

Azt sem értem, hogy kinek jó az, hogy a vendéglátóhelyek 15 óráig tarthatnak nyitva? Sok a’la carte étteremnek ez halálos ítélet. De a pult innenső oldaláról nézve adódik a kérdés, hogy egyáltalán miért lehetünk nyitva? Délután 3-ig ki lehetünk téve a vírus fenyegetésnek, utána már nem? Erre mi a magyarázat, mi benne a logika? Amíg csak néhány ezer fertőzött van, addig vígan ebédelhet minden magyar, de egy bizonyos szám elérésétől már nem? A világ több országában jóval előrehaladottam a fertőzés, érdemes lenne az ő példájukat követni, hogy ez az őrület minél hamarabb véget érhessen. Persze ez bezárást jelentene, de legalább nem tennénk ki magunkat a veszélynek - mondta a tulajdonos.
“Napok óta a Titanic esete kísért a gondolataimban. Jelenleg a gyorsan süllyedő hajón zenélünk.”

 

Összeszedtük, hogyan reagáltak a vendéglátás szakmai szövetségei és az illetékes szervek a koronavírus hatására:

 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége honlapján például egy március 12-i hír a legfrissebb.

 

A Pest Megyei Iparkamara egy beszkennelt nyomtatványon közli az összegző, azonnali beavatkozást igénylő javaslatait, és felmérést végez arról, hogy milyen a vállalkozások üzleti helyzete, hogyan kezelik cégénél a járvány terjedését, illetve, hogy milyen eszközök segítenék a cég működését.
 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete weboldala pedig nem is közöl a szakmát érintő, koronavírussal kapcsolatos információkat.

 

Az ÁNTSZ oldalán sok információ található, a vendéglátással kapcsolatban ott lehet bővebb tájékoztatást olvasni egyrészt az alapvető szabályokról, másrészt a közétkeztetéssel kapcsolatos eljárásrendről.

 

A Nébih is összeszedett 28 pontot a vendéglátóhelyek és a közétkeztető létesítmények üzemeltetéséhez a koronavírussal kapcsolatban.

 

2020.03.20.

(Cikkünk folyamatosan bővül.) 

 

2020.04.02.

 

Március utolsó szombatja óta az éttermek már csak házhozszállítással, vagy elvitelre tudják teljesíteni a fogyasztók megrendeléseket. A koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozások hatalmas kihívás elé állították a gasztronómiai szektor vállalkozóit.

 

A budapesti teraszokon is megállt az élet
Bár a fővárosi önkormányzat visszautalta a teraszért felszámított területhasználati díjat, és az Euronews által megkérdezett étteremtulajdonos igyekszik csökkenteni a rezsiköltségeken, valamint egyezkedni a beszállítókkal, a hatalmas bérleti díj megnehezíti az életben maradást. Az étteremben arra számítanak, hogy a jelenlegi körülmények között legfeljebb hetekig tudnak még fennmaradni. Ám számos vendéglátóhelynek már ennyi sincs hátra a csődig.
 

 

 

 

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Megosztom Facebookon Megosztom Twitteren Elküldöm e-mailen TetszikNem tetszik
Hozzászólások megnyitása

Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Hogyan kezelhetjük vendéglátós cégként a negatív hangvételű kritikát az internetes felületeken?

A Social Media korában minden vállalkozással megtörténik, hogy valamelyik online felületen negatív hangvételű kritikát, értékelést kap. Kifejezetten igaz ez éttermek és szállodák esetében. Mit tehetünk ilyenkor?

0 | 2017. május 21.
Ez történt a Sirha Budapest 2020 szakkiállításon

Véget ért a 2020-as Sirha Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítás. A két évvel ezelőttinél 12 százalékkal több látogató érkezett a szakkiállításra február 4-6. között.

5 | 2020. február 07.

Kiemelt hirdetések

Garázsvásár - nagykonyhai berendezések
Garázsvásár - nagykonyhai berendezések
2020. július 03. | Mambo | III. kerület
Eladók az alábbi használt, jó állapotú nagykonyhai berendezések:NAGYKONYHAI RM MAGAS LÁBAS2 db használt, jó állapotú RM magas lábas:1 db 42cm átmérő, 35cm magas...
7 000 Ft
 AZ EGYESÜLETEK KÖZÖTTI HITELI AJÁNLAT
AZ EGYESÜLETEK KÖZÖTTI HITELI AJÁNLAT
2020. július 03. | malnut | Hunyadfalva
SZÜKSÉGES BIZTONSÁGOS magánhitelre?Helló, asszony, úr. További kétségek merülnek fel házhoz, vállalkozásodhoz, autóvásárláshoz, motorkerékpár-vásárlásho z, sajá...
15 000 Ft
 AZ EGYESÜLETEK KÖZÖTTI HITELI AJÁNLAT
AZ EGYESÜLETEK KÖZÖTTI HITELI AJÁNLAT
2020. július 03. | malnut | Abádszalók
SZÜKSÉGES BIZTONSÁGOS magánhitelre?Helló, asszony, úr. További kétségek merülnek fel házhoz, vállalkozásodhoz, autóvásárláshoz, motorkerékpár-vásárlásho z, sajá...
15 000 Ft
 AZ EGYESÜLETEK KÖZÖTTI HITELI AJÁNLAT
AZ EGYESÜLETEK KÖZÖTTI HITELI AJÁNLAT
2020. július 03. | malnut | Békéssámson
SZÜKSÉGES BIZTONSÁGOS magánhitelre?Helló, asszony, úr. További kétségek merülnek fel házhoz, vállalkozásodhoz, autóvásárláshoz, motorkerékpár-vásárlásho z, sajá...
15 000 Ft
húsosláda piros
húsosláda piros
2020. július 03. | Kovács József | Balatonfüred
Szabványos vastag falú piros húsos láda eladó!Több darab van belőle!...
890 Ft
Kövess minket!
f tw
Iratkozz fel hírlevelünkre!


Top 10