Szombaton lesz a Friss Zöldségek és Gyümölcsök Ünnepe a Hajógyári-szigeten

„A Friss Zöldségek és Gyümölcsök Ünnepe” a Generali Gyerek Szigeten lesz 2019. június 1-jén, szombaton. A rendezvényen 10 és 18 óra között a gyerekek találkozhatnak Fruttival és Veggivel, az Európai Friss Kalandok 2 főszereplőjével, valamint bepillantást nyerhetnek Vegapolis-ba, a zöldségek és gyümölcsök csodálatos világába.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Interfel francia zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezet Európai Friss Kalandok elnevezésű kampánya Magyarországon és Franciaországban a gyermekes családokat célozza meg azért, hogy növelje a zöldség- és gyümölcsfogyasztásukat. A Friss Zöldségek és Gyümölcsök Ünnepe nyitóeseményén Vincze Ottó és Görbicz Anita is csatlakozik Fruttihoz és Veggihez, és megosztják tapasztalataikat az egészséges étkezés fontosságáról. A kampányról ezen a hivatkozáson találatóak további részletek.

Vincze Ottó az Európai Friss Kalandok keretében megrendezett kulináris workshopon elmondta: kiemelten fontosnak tartják, hogy a saját és mások családjának egészségének megóvása érdekében mindent megtegyenek. Vincze Ottó úgy véli, szülőként fontos, hogy pozitív példákkal szolgáljunk gyerekeink előtt, hiszen ők azon alapértékek mentén fejlődnek, alakulnak és válnak idővel felnőtté és majdan szülőkké, amelyeket otthon a szülőktől is látnak. Ezért nagyon fontos, hogy mit adunk át és tovább a jövő generációjának - mondta.

„Sajnos saját példánkon is érezzük, hogy milyen erős az édességek csábítása a gyerekek szemében egy friss zöldséggel vagy gyümölccsel szemben. De mi nem adjuk fel, és próbálunk jó példával szolgálni a gyermekek számára, vonzóvá tenni számukra a friss zöldségeket és gyümölcsöket a mindennapokban, és olyan edukációs fórumokon keresztül hatni rájuk és az idősebb generációra, mint amilyen az Európai Friss Kalandok program, amelyben örömmel vállaltuk el a felkérést.” – mondta Görbicz Anita. „Nálunk otthon bevált trükk, hogy ha nem szeretnék elfogyasztani a zöldséget vagy gyümölcsöt szilárd állapotban, akkor pürésítjük, különben is kisgyermekkorban nincs is nagyon más alternatíva. Emellett nálunk a kertben mindig a szezonnak megfelelően friss zöldség és gyümölcs is megtalálható – tette hozzá a Győr Bajnokok Ligája győztes kézilabdázója.

A zöldség- és a gyümölcsfogyasztás növelése a kampány célja
A zöldség- és a gyümölcsfogyasztás növelése a kampány célja

A résztvevők főzőworkshoppal, zöldség-gyümölcs felismerő játékkal, színező-foglalkozással, gyümölcspompon-készítéssel és fotófallal találkozhatnak. Ezeken kívül egy virtuális valóság videóban Frutti és Veggi társaságában egy mágikus dongó hátán repülve utazhatnak Vegapolisba. A program újdonsága, hogy a családok zöldség-gyümölcs témájú Európai Friss Kalandok tánckoreográfiát is megnézhetnek. A szervezők idén a Generali Gyerek Szigettel közös rajzpályázatot is indítottak a gyerekeknek. A pályázat eredményhirdetése és a hivatalos díjátadás 14 órakor, a színpadon lesz.

A Friss Zöldségek és Gyümölcsök Ünnepe rendezvény programja:

13:00 – Mártonffy Béla, a NAK kertészeti és beszállítóipari osztályának vezetője megnyitja a Friss Zöldségek és Gyümölcsök Ünnepe eseményt.

13:10 – Szalagvágás – Európai Friss Kalandok táncbemutató

13:20 – Vincze Ottó és Görbicz Anita osztja meg gondolatait az egészséges táplálkozás fontosságáról

13:30-13:50 – Európai Friss Kalandok stand aktivitás

14:00 – Európai Friss Kalandok rajpályázat eredményhirdetése és díjátadó ünnepsége (helyszín: nagyszínpad)

14:20 – Európai Friss Kalandok táncbemutató a színpadon

Időpont: 2019. június 1. (szombat), 13-15-ig

Helyszín: Budapest, Hajógyári-sziget, Európai Friss Kalandok stand

 

Tavaly félmillió magyar figyelmét hívták fel a zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságára az Európai Friss Kalandok program első évében

Az Európai Friss Kalandok kampány első évében mintegy félmillió embernek hívták fel személyesen a figyelmét a zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságára. A program keretében tavaly a hazai termelők által felajánlott több, mint 3000 kilogramm friss zöldséget és gyümölcsöt kóstoltattak a gyermekes családokkal. A friss zöldség- és gyümölcsfogyasztás mennyisége jelenleg napi 262 gramm, ezen szeretne változtatni a program.

A gyerekek hasonló oktató videókból tanulhatnak a zöldségekről és a gyümölcsökről:

 

Az Európai Friss Kalandok nevű programsorozat első évében országszerte 15 települést érintett Frutti és Veggi, a kampány két központi figurája, akik több mint 14 ezer kilométert utazva hozták közelebb a gyümölcsök és zöldségek szeretetét a 6-14 éves korú gyermekekhez és családjaikhoz. Továbbá a program részeként megvalósult az Európai Friss Kalandok roadshow, áruházi megjelenések (Tesco, Auchan, Coop, CBA) és a Gyerek Szigeten megrendezett Friss Zöldségek és Gyümölcsök Ünnepe keretében a magyar lakosság több mint 5 százaléka, mintegy félmillió ember utazhatott el Vegapolisba, a zöldségek és gyümölcsök mesés világába, ahol megtapasztalhatta az egészséges étkezés örömét. A kampányban hazai termelők felajánlása révén közel 2400 kilogramm gyümölcsöt és 800 kilogramm zöldséget kóstoltattak a gyermekekkel.

Túl kevés zöldséget és gyümölcsöt esznek a magyarok - a Friss Zöldségek és Gyümölcsök Ünnepe rendezvény ezen változtatna
Túl kevés zöldséget és gyümölcsöt esznek a magyarok - a Friss Zöldségek és Gyümölcsök Ünnepe rendezvény ezen változtatna

Ezért fontos a zöldség-gyümölcs kampány

A kampány aktualitása vitathatatlan, hiszen, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kutatásai igazolják, hogy a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása lényeges szerepet játszik a gyermekek fejlődésében, a betegségek megelőzésében, az egészségügyi állapot javításában és fenntartásában. Azonban a nemzetközi trendekkel párhuzamban Magyarországon is folyamatosan csökken ezen termékek fogyasztása a lakosság körében. A KSH 2016-os kutatása szerint a magyarok fejenként csak napi 262 gramm zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, amellyel az Európai Unióban az utolsók között vannak, a rossz étkezési szokások pedig komoly egészségügyi problémákat okozhatnak. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) 2014-es kutatásában a 4-10 éves korú gyermekek étkezési szokásaival kapcsolatban kimutatta, hogy a túlsúly és az elhízás mértéke évről évre egyre magasabb. A TÉT Platform 11-18 évesek körében vizsgálta a túlsúly, elhízás mértékét – 24 százalékuk, azaz minden 4. gyerek túlsúlyos vagy elhízott ebben a korosztályban.

 

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Megosztom Facebookon Megosztom Twitteren Elküldöm e-mailen TetszikNem tetszik
Hozzászólások megnyitása

Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Forró téma: sós desszertek a meleg napokra

Mi az, ami mindenkinek tetszik, modern és egészséges, emellett nem jelent veszélyt az alakunkra? Többen a pulykahúsra szavaznak, mert a pulyka az egyik legegészségesebb fehérjeforrás, zsírszegény és sokoldalúan felhasználható.

0 | 2018. augusztus 02.
Édes, finom és egészséges: erősödhet a mézfogyasztás Magyarországon

Mézes reggelivel, rádiókampánnyal és jótékonysági akcióval is népszerűsítette a mézfogyasztást az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kampányában.

2 | 2019. január 08.
Enni és inni is lehet az édességet a brüsszeli Csokoládébolygón

Édességeket kóstoltunk Belgium fővárosában, a kézműves csokoládét készítő Planéte Chocolat üzletében. A Manneken Pis (pisilő emberke) szobrától egy kőhajításnyira található boltban megannyi ehető tárgyat láttunk csokiból.

0 | 2018. november 20.

Kiemelt hirdetések

2020. május 26. | Fagylaltos | Budaörs
Pasztörizál és fagyaszt;akár egyidőben .2-4 kg között fagyaszt,3-6 kg pasztörizál.950000ft:0630/4175127...
950 000 Ft
2020. május 26. | János | IV. kerület
Rozsdamentes anyagból készült új merőkanalak eladók.1 l-es 62cm nyéllel 3000,-Ft , 0,3 l-es 42cm nyéllel 1800,-Ft, 0,2 l-es 40cm nyéllel 1500,-Ft.Egyb...
6 000 Ft
2020. május 26. | Tóth Dániel | Jászberény
Tartozékok: 1 sor labirint szűrő, zsírleeresztő csap/ Kérhető ventilátorral /Ár: 130.000 Ft + ÁfaOrszágos kiszállítással, akár 24 órán belül....
130 000 Ft
2020. május 25. | Kernmüller László | XI. kerület
Új digitális, leeresztő szivattyús, fóliatasztatúrás minőségi pultalatti pohár-és tányérmosogatógép tank és bojler hőmérséklet, valamint vegy...
443 500 Ft
2020. május 25. | Horváth László | Kaposvár
Vállalkozásunk várja olyan régi és új élelmiszeripari vállalkozók jelentkezését, akik a HACCP rendszer kialakítására, felülvizsgálatára (tanác...
Kövess minket!
f tw
Iratkozz fel hírlevelünkre!


Top 10