Távirányítós robot vágja a gyroshúst a nyárson Sényőn

Nagyot fejlesztett egy gyroshús gyártó- és feldolgozó üzem a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Sényőn. Egy gyroshús robot állt munkába, ami szépen és pontosan dolgozik, ráadásul a folyamatos hőterhelés sem zavarja.

A Nyíregyházától 17 kilométerre keletre található településen működő 14 fős cégnél készresütött és tűzött változatot is készítenek a népszerű étel egyik legfontosabb alapanyagából.

Az általuk gyártott készresütött gyroshúsok:
  • magas feldolgozási szinten, 
  • fogyasztásra készen pácolva, 
  • befűszerezve, 
  • készre sütve, 
  • megfelelő méretűre vágva kerülnek forgalomba. 


A gyorsfagyasztás eredményeképpen (-40 °C) a termék kiolvasztását, felmelegítését követően is megtartja a frissen sült hús kedvező tulajdonságait. A terméket 1 kilogrammos fagyasztható- mikrózható műanyag tálcába csomagolják. A záró fóliát felvágva mikrohullámú sütőbe helyezve a termék pár perc alatt felmelegíthető és kiadható. Mivel a termék teljesen készresütött, ezért a tulajdonosnak nem kell a fent leírt sütési veszteséggel számolnia. Ezáltal pontosan mérhető, nyilvántartható és elszámoltatható a felhasznált gyroshús mennyisége.

A vendéglátóhelyen történő gyroshús előállítása engedélyhez kötött, amelynek szigorú előírásai és infrastrukturális feltételei vannak. A sényői vállalkozás által gyártott termékek felhasználásával nincs szükség az engedélyre: kis helyen, gyros sütő nélkül, egy fagyasztóval és egy mikrohullámú sütővel is lehet gyrost forgalmazni.

A gyroshús robot vásárlásakor az egyszerűsítés és az automatizálás volt a cél, és a gép beváltotta a reményeket.

A hagyományos megoldással ellentétben - amikor egy kolléga áll a sütő mellett, és időnként lenyes a nyársra tűzött hústoronyból - a munkatársnak nem kell folyamatosan a forró felület közelében lennie, és vágnia a húsdarabokat. A robot segítségének köszönhetően egy ember 3-4 sütőt is el tud látni egyszerre.

Gyroshús robot az Attase Kft. bemutatóhelyén - Fotó: Gasztroapró Kft.
Gyroshús robot az Attase Kft. bemutatóhelyén - Fotó: Gasztroapró Kft.

Ami pedig a legjobb, hogy a gyroshús robot távirányítóval működtethető. Gombnyomással lehet állítani a kés sebességét, és a sütési teljesítményt, utóbbit alacsony, közepes, vagy magas fokozatra.

Az automata élezőprogram funkció is megkönnyíti a munkát: a kollégának csak oda kell állni a gép mellé, ahol kihajlik a kés, és jobban hozzáfér az élezendő felülethez. Az egyik legfontosabb előny a munkatársak hőterhelésének megszüntetése, mert a gyros készítése során a legnagyobb feladat a tűzött hús mellett állni és vágni azt, miközben a nyári szezonban a külső környezet hőmérséklete is igen magas - meséli a Carnifex Kft. ügyvezetője, Miskolczi Zsolt.

A gép egy 8 órás műszak alatt 150-200 kiló közötti mennyiséget képes egyenletes darabokra szelni. Ez éppen megfelel a nyársra tűzött hús tömegével, így könnyű számolni. Mivel a sütési veszteség miatt a víz eltávozásával 1 kiló húsból 70 dekagramm marad, napi 100-150 kilogramm kész gyroshús felvágását végzi el.

A szabolcsi cég 2008 óta foglalkozik a gyros egyik fő alapanyagának gyártásával, kezdetben bérelt üzemcsarnokban, majd saját üzemben. A húst országosan szerzik be a vágóhidakról, és a feldolgozás után szállítják ki Magyarország gyros-osaiba. Ahogy egyre nagyobb lett az igény a termékük iránt, bővültek és fejlődtek. Két éve találták meg az Attase Kft. kínálatában a gépet, amit 2019-ben vásároltak meg, és remekül bevált nekik a termelésben.

A gyros robotot főleg nagy forgalmú büféknek ajánljuk, ahol fontos a sebesség, a jó minőség és a munkatársak megfelelő körülményének biztosítása. Németországban a gyros-büfék nagy része már ezekkel dolgozik - mesélte Miskolczi Zsolt.

Így készül az Atalay gyroshús robot:

 

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Megosztom Facebookon Megosztom Twitteren Elküldöm e-mailen TetszikNem tetszik
Hozzászólások megnyitása

Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

7 a vendéglátásban is bevált marketing módszer

A célpiacunk azonosítása után sarkalatos, hogy vállalkozásunkat annak igényeihez és szükségleteihez igazítsuk. Csak így tudjuk biztosítani, az optimális ügyfélkört és a hosszú távú sikerünket.

1 | 2017. május 14.
A rántott hús, amivel a háziasszony és a vendéglátás is nyer

A 2020-as SIRHA Budapest HoReCa kiállításon kerestük fel a BAHAMAS Kft. jókora standját, hogy megnézzük, mivel készültek a vendéglátósoknak. Major László területi értékesítővel beszélgettünk.

5 | 2020. április 24.

Kiemelt hirdetések

Fagylaltostál (banánhajó)
Fagylaltostál (banánhajó)
2020. november 23. | Keresztes Péter | Dunakeszi
Eladó Fagylaltostál (banánhajó) 9db, nem sokat használt, darabja 590 forint...
590 Ft
Rozsdamentes gyümölcskosár 2db
Rozsdamentes gyümölcskosár 2db
2020. november 23. | Keresztes Péter | Dunakeszi
Eladó Rozsdamentes gyümölcskosár 2db, alig használt, darabja 1900 forint. 20cm magas, 40cm hosszú...
1 900 Ft
Svájci tálak (pizzának is jó) 7db
Svájci tálak (pizzának is jó) 7db
2020. november 23. | Keresztes Péter | Dunakeszi
Eladó Svájci tálak (pizzának is jó) , 3db 29cm átmérőjű 650ft, 4db 31,5cm átmérőjű 700ft...
650 Ft
Sushi tálalótál 2x3db
Sushi tálalótál 2x3db
2020. november 23. | Keresztes Péter | Dunakeszi
Eladó Sushi tálalótál 3db 46,5x11cm, darabja 1290ft, 3db 46,5x19cm, darabja 1990ft...
1 290 Ft
Fabetétes kenyérkosár 5db
Fabetétes kenyérkosár 5db
2020. november 23. | Keresztes Péter | Dunakeszi
Eladó Fabetétes kenyérkosár 5db, használt, darabja 1290 forint...
1 290 Ft
Kövess minket!
f tw
Iratkozz fel hírlevelünkre!


Top 10