Tévedtek a szakemberek, elmaradt a szőlőtúltermelési válság

A vártnál kevesebb szőlő termett hazánkban és több európai országban is, így a borexport segít levezetni az elmúlt 2 évben felhalmozódott hazai borkészleteket.

A Varga Pincészetnél is véget ért a szüret, a borászat idén 18,5 millió kiló szőlőt dolgozott fel. A tavalyihoz hasonlóan várhatóan 14,5 millió palack bort visznek piacra, az export mennyisége pedig az európai terméskiesés miatt legalább 50 százalékkal nőni fog.

Végzett a szürettel a Varga Pincészet: idén 18,5 millió kilogramm szőlőt dolgoztak fel

Végzett a szürettel a Varga Pincészet: idén 18,5 millió kilogramm szőlőt dolgoztak fel
Végzett a szürettel a Varga Pincészet: idén 18,5 millió kilogramm szőlőt dolgoztak fel
 

Október közepén fejeztük be a szüretet, mindkét birtokunkon kevesebb szőlőt dolgoztunk fel, mint tavaly. Ez Badacsonyban 11,5 millió, Egerben 7 millió kilót jelentett - mondta Varga Péter tulajdonos. A 18,5 millió kiló feldolgozott szőlő 10 százalékkal kevesebb, mint az előző években volt. A szüreti hónapok aszálya és az ültetvényeknek az előző 2 év nagy terméshozamában való kifáradása miatt országosan ennél is kevesebb szőlő volt, de a minőség még az előző éveknél is jobb volt az idén - mondta.

Elmaradt a szakemberek által várt túltermelési válság

Pedig tavasszal még katasztrófától lehetett tartani, amikor a tőkék nagy termést mutattak, a pincék azonban még tele voltak az előző 2 év kiugróan nagy mennyiséget hozó boraival. Ráadásul az európai bortermelő országokban hasonló volt a helyzet, ott is túltermelési válságot jósoltak. A piaci egyensúly védelmében ezért a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa úgynevezett „zöldszüreti” támogatásról döntött. Ennek lényege, hogy a gazdák a megelőző 2 év átlagtermésének nagyjából 52 forinttal számított ellenértékét kapják meg kárpótlásként, ha július elején éretlenül a földre „szüretelik” a fürtöket. Figyelembe véve, hogy az állami támogatás milyen biztonságot jelent, az előző két év nagy termése pedig jó alapot ad, és a korai „szüret” még némi költségmegtakarítást is hoz, a döntéshozók nagy érdeklődésre számítottak. Ám ez elmaradt, a termőterület kevesebb mint 8 százalékán vették igénybe ezt, ennek is túlnyomó többsége az Alföldön volt.

A gazdáknak több volt az esze, mint a vezetőknek – mondta erről Varga Péter.

Mi, badacsonyi gazdák levélben tiltakoztunk a zöldszüret ellen. Az indokaink egyike pont az volt, hogy a sok vagy kevés kérdése mindig csak a szüret végén válaszolható meg. Ez nem csak nálunk, hanem a nemzetközi piacokon is igaz. Az aszály és az ültetvények kifáradása mellett a túltermelést a váratlanul megemelkedett külföldi érdeklődés is csökkentette. Amire nem volt tárolókapacitásunk, azt mustként adtuk el, és legalább 50 százalékkal nőni fog a borexportunk is.


A minőség szempontjából is érdekesen és ellentmondásosan alakult az év

A szüret kezdetéig nagyon sok volt az eső, és ez növelte a gombás fertőzések kockázatát. Akik viszont még július végéig meg tudták védeni a termést, azok nagyon szép szőlőt szüretelhettek. A szárazság beszárította a korábbi fertőzések nyomait, az október elejei hideg – helyenként fagyott is – különleges aromákat hozott létre a bogyókban, a meleg vénasszonyok nyara pedig tovább érlelte és már töppesztette is a fürtöket.

A szüreti hónapok aszálya és az ültetvényeknek az előző két év nagy terméshozamában való kifáradása miatt országosan kevesebb szőlő termett

A szüreti hónapok aszálya és az ültetvényeknek az előző két év nagy terméshozamában való kifáradása miatt országosan kevesebb szőlő termett
A szüreti hónapok aszálya és az ültetvényeknek az előző két év nagy terméshozamában való kifáradása miatt országosan kevesebb szőlő termett

Évről-évre látjuk, hogy milyen nagy szerepe van a szőlőtermesztésben a tudományos alapokon végzett mérnöki munkának – mesélte Varga Máté Péter tulajdonos-ügyvezető. Az ültetvény kondíciójának összefüggése a minőséggel már egy ideje köztudott. Ez az év azt is megmutatta, hogy folyamatosan jó minőségben sokat termelni csak kiemelkedően jó kondícióban lévő ültetvényeken lehet. Ehhez pedig képzett, gyakorlott szakemberekre van szükség. A középérésű és főleg a késői szőlőknél az aszály is árnyalja a képet. A korai fajtákat viszont nem érintette az aszály, ott az egyes ültetvények közötti terméskülönbséget a szakmai hozzáértés okozta. A korai fajták már elkészültek, némelyik már palackban van, ilyen a különleges zamatú Irsai Olivér. A középérésű fajták már kierjedtek, ezekről elmondhatjuk, hogy mindegyikük jobb lesz a tavalyinál.

Kapcsolódó anyagunk: Az Év Egri Bortermelője vándordíjat idén Tóth Istvánné Rózsika, a Varga Pincészet feldebrői birtokának igazgatója kapta meg.

 

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Megosztom Facebookon Megosztom Twitteren Elküldöm e-mailen TetszikNem tetszik
Hozzászólások megnyitása

Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Biztató hírek a magyar bortermelés világából

Bár a mennyisége nem változik, a 2017-es bortermés minősége sokkal jobb lesz a tavalyinál.

0 | 2017. november 03.
Egyedülálló palackot kap idén nyártól az Egri borvidék

Egy helyi, tradicionális üveget terveztek újra azért, hogy megkülönböztessék a kiváló termőhely kiváló borainak palackját a piactársakétól. Az egyedülálló üvegbe a jövőben a magasabb presztízsű egri borok kerülhetnek.

2 | 2019. június 18.
Magyarországé a világ legdrágább bora: 11 millió forintba kerül a másfél literes palack

Alig van belőle a világon, édes, mint a méz, elképesztően munkaigényes, 8 évig erjed, és akár 100 év után is megőrzi a minőségét: ez a tokaji eszencia.

2 | 2019. március 25.

Kiemelt hirdetések

Eladó pohár mosogató gép‼️
Eladó pohár mosogató gép‼️
2020. augusztus 11. | Grodovszky Mihály | Ráckeve
A képen látható ipari pohár mosogató gép eladó hibátlan új szerű ‼️...
150 000 Ft
Roszdamentes polc
Roszdamentes polc
2020. augusztus 11. | Koltai Péter | VI. kerület
Eladó a képen látható rozsdamentes éttermi polc.Érdemes a többi hirdetést is megtekinteni...
29 000 Ft
KRUPPS - GAM Pohármosogatógép automata adagolókkal, ürítőszivattyúval, 2017-es!
KRUPPS - GAM Pohármosogatógép automata adagolókkal, ürítőszivattyúval, 2017-es!
2020. augusztus 11. | Szekeres Szilárd | Keszthely
Szervizünk által átnézett és kipróbált mosogató gép!Gyártási idő: 2017.07.31!!!Edzett üvegből készült UNIKO-MID érintőképernyő, rendkívül megbízható és tetszető...
225 000 Ft
Felújítótt éttermi berendezesek
Felújítótt éttermi berendezesek
2020. augusztus 11. | Tamas | Ráckeve
Eladó képen látható éttermi Gepek garanciával 6 rózsás Elekthermax gaztuzhely: 190.000 FtFritoz 20 l gàzos : 170.000 FtFritoz 2x12 l gàzos : 180.000 Ft Elekther...
70 000 Ft
Eladó üzlethelyiség az Erkel utcában
Eladó üzlethelyiség az Erkel utcában
2020. augusztus 11. | Silver Ingatlaniroda | IX. kerület
Eladó az Erkel utcában, a Ráday utca közelében egy 97 nm-es fél szuterén, közepes állapotú ingatlan.Az üzlethelyiségnek négy nagy ablaka van, ezáltal világos.A ...
19 900 000 Ft
Kövess minket!
f tw
Iratkozz fel hírlevelünkre!


Top 10