Újraindítási csomagot jelentett be a főváros a vendéglátósok számára, előre utalja a bértámogatást az állam

Felgyorsítja és egyszerűsíti a teraszkérelmeket, továbbra is elengedi a terasz- és a helyiségbérleteket, új áruszállítási pontokat alakít ki, és információs szolgálatot biztosít a hazai vendéglátósok megsegítésére Budapest főváros önkormányzata. Az állam pedig a tervek szerint február végéig egy összegben kifizeti a bértámogatást a magyarországi vendéglátás szereplőinek.

„Márciusban kezdődik a részleges újranyitás. Habár ennek részletét egyelőre nem ismerjük, a Fővárosi Önkormányzat turisztikai csomaggal segíti a vendéglátóipart, amely a leginkább megszenvedte a lezárást” – közölte közösségi oldalán Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere. A főváros azon kívül, hogy kiterjeszti a teraszszerzési lehetőségeket, egyszerűsíti az eljárás folyamatát és december 31-ig meghosszabbítja a helyiségbérleti díjak elengedését.

A csomagban az is szerepel, hogy áruszállítási pontokat alakítanak ki „az érintett vendéglátó üzletek környezetében a parkolási helyzet okozta rakodási problémák enyhítésére”. Továbbá növelik azoknak a közterületeknek a használatát, ahol a kitelepülő vendéglátósok különböző bérleti díjaktól mentesen árulhatnak. A tervek szerint a budapesti rendezvények szervezését is segítik - írta a HVG.

Így áll ma ma magyar vendéglátás a koronavírus miatt: üres sörkert Budapesten
Így áll ma ma magyar vendéglátás a koronavírus miatt: üres sörkert Budapesten

A csomagban a következő intézkedések szerepelnek:

  • A teraszszerzési lehetőségek kiterjesztése, teraszok területére vonatkozó rendeletek felülvizsgálata, a teraszok árnyékolását és fedését célzó ideiglenes szerkezetek bürokratikus engedélyezési eljárásának jelentős egyszerűsítése.
  • A teraszbérleti díjak elengedésének kiterjesztése, teraszkérelmek nagymértékű gyorsítása, egyszerűsítése.
  • A közterületek használatának növelése, ahol a kitelepülő vendéglátósok különböző bérleti díjaktól mentesen árulhatnak.
  • Az áruszállítási pontok kialakítása az érintett vendéglátó üzletek környezetében a parkolási helyzet okozta rakodási problémák enyhítésére.
  • A helyiségbérleti díjak elengedésének kiterjesztése tovább 2021. december 31-ig.

A budapesti rendezvények megszervezését ezekkel támogatja a program:

  • Több, fővárosi tulajdonban lévő “Open office”-okat, nyílt tárgyalókat alakít ki és azokat ingyenes használatra adja a rendezvényszervezőknek, városszerte akár több helyen is.
  • Az államigazgatás által szervezett események közterület használati díját egy rendezvény-alapba gyűjti, ebből az összegből közvetlenül a szektort támogatja.
  • Az újranyitáshoz kapcsolódó információs helpdesket (szolgálatot) hoz létre a rendezvényszervezőknek, ahol valós és hiteles információt kaphatnak az előírásokról, a szabályok, intézkedések körülményeiről. Ehhez kapcsolódóan járványügyi protokoll- tanácsadást is biztosít.
  • Csökkentik a rendezvénytartási engedély kiadásához kapcsolódó adminisztrációs terheket.
  • A főváros fogyasztásösztönző fővárosi kommunikációs kampányt tervez és “Újranyitási kampány” a rendezvények népszerűsítése érdekében.

Az önkormányzat szerint a javaslatok kidolgozásakor két szempont volt fontos: egyrészt, hogy minél rugalmasabban tudjanak reagálni a szakmai felvetésekre és akár új vendéglátási formákat is támogatni, illetve a lehető legnagyobb biztonságot garantálni a szektorban dolgozók és a vendégek, a Budapestre látogató turisták számára is. 

Előre kifizeti a bértámogatást a vendéglátóipar vállalkozásainak az állam

Mentőöv a vendéglátóiparnak: előre jár a bértámogatás címmel írt cikket a Magyar Nemzet arról, hogy az állam február végéig egy összegben kifizeti a bértámogatást a magyarországi vendéglátás szereplőinek. A kormány változtat a vendéglátóiparban és a turizmusban érdekelt vállalkozók megsegítése érdekében – írta a lap. Az intézkedés lényege, hogy az utólagos finanszírozás helyett az igénylők előre megkapják majd az állami bértámogatást. A cikk szerint a modellváltást követően stabilizálódhat a piac, a turizmus újraindulásakor pedig az állásukban megtartott, gyakorlott munkavállalókkal nyithatnak meg az üzletek.

Ezzel kapcsolatban több forrásból származó információk alapján arról értesültünk, hogy a bértámogatás éppen a tervezett vendéglátós tüntetés előtti napokban érkezett meg az ágazat több cégéhez.


Az MNO információi szerint az állami bértámogatást egy összegben kifizetik 2021. február végéig.

A döntés a vendéglátóhelyeken kívül a szállodák és a fitnesztermek üzemeltetőit is érinti. Mivel a vállalkozások kilátásait elbizonytalanította az erősen bürokratikus támogatási rendszer akadozó működése, megváltoztatták a munkahelyek védelmére kiírt pályázat elszámolási és finanszírozási rendszerét.

Az állami támogatást a jövőben nem az igényléssel érintett hónapot követően, azaz utófinanszírozással teljesítik, hanem a pályázók helyzetének könnyítése érdekében már az aktuális hónap elején megérkezik a cégekhez a munkavállalók bértámogatása. Ez azt jelenti, hogy a vállalkozások előre hozzájutnak a pénzhez - írták. Az elszámolási rendszer pedig úgy változik, hogy a bérek kifizetését, illetve a dolgozó megtartását az érintett hónapot követően ellenőrzik. Ezzel biztosítják, hogy a munkahelyek védelme ne jelentsen indokolatlan megterhelést a házhozszállítás mellett is jelentős mértékű veszteségeket elkönyvelő vállalkozásoknak.

Közel egy éve tartanak a szürke napok Budapest vendéglátós világában
Közel egy éve tartanak a szürke napok Budapest vendéglátós világában

Komoly veszteséget szenvedett a magyar vendéglátás

A lap arra is kitért, hogy a teljes foglalkoztatásban 2021. január végére már meghaladta a 100 ezer főt az ágazati bértámogatással elért munkavállalók száma. A veszélybe került munkahelyek megerősítésére a programhoz február 8-ig kapcsolódhattak be a járványügyi korlátozásoknak különösen kitett vállalkozások, amelyek eddig csak utólag számíthattak az általuk megelőlegezett fizetések kiegészítésre. A cikk szerint a vendéglátás és a szállásadás területén a cégek már nem bírnak el több terhelést, elfogytak a tartalékaik, így nincs miből előre kifizetniük a folytatást. Ezért sok munkáltató már eleve nem tudott élni az állami hozzájárulás lehetőségével, nem érhette el minden esetben a célját a bértámogatás – ezen a helyzeten segít(het) a modellváltás.

A magyarországi vendégforgalom a koronavírus járvány hatásainak megjelenésével 2020. tavaszán szinte teljesen leállt: elmaradtak a külföldi turisták, ráadásul a járványügyi korlátozások miatt tavasszal és késő ősszel is leállásra kényszerültek a kereskedelmi vendéglátás, szállás-szolgáltatás gazdasági szereplői. 2021. februárjában már harmadik hónapja nincs helyben fogyasztás az üzletekben, legfeljebb elviteles rendelésekért tér be az eddigi vendégkör töredéke az elvétve nyitva tartó helyekre. Az év elejére főként a kisvállalkozói rétegnél nőtt meg a végleges megszűnések esélye is. Mindezt úgy, hogy a korábbi foglalkoztatottak 30-40 százalékos arányú tavalyi elvándorlása után az újabb pénzügyi kihívások a néhány hét múlva várható ágazati újraindulást is hátráltathatták volna - írta a lap. A vendéglátós szakma érintettjei leginkább azt kifogásolták, hogy a 2020. novemberi bérek mellé járó állami támogatás még idén januárban sem érkezett meg. Ezen változtatnak most a tervek szerint, hogy gyorsulópályán érkezhessen a támogatás az érintett cégekhez.

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Megosztom Facebookon Megosztom Twitteren Elküldöm e-mailen TetszikNem tetszik
Hozzászólások megnyitása

Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Vendéglátós tüntetés, a korlátozás ellenére újranyitó üzletek

Megelégelte a koronavírus-járvány miatt elhúzódó zárvatartást a magyar vendéglátósok egy része.

1 | 2021. január 24.
A koronavírus okozta, a budapesti vendéglátás szenvedi - mit gondol a szakma?

Budapest vendéglátói szakmájának szereplőit szólaltak meg a kultikus fővárosi szolgáltatószektor kihívásairól, reményeiről és helyzetéről beszélve.

1 | 2021. január 11.
Kövess minket!
f tw
Iratkozz fel hírlevelünkre!


Top 10