A vendéglátóhelyek biztonságos üzemeltetése az enyhítés után

Lassan, de biztosan véget ér a vendéglátóipar két hónapnyi zárlata. Májusban több szakaszban enyhített a kormány a koronavírus-helyzettel összefüggő korlátozásokon. Budapest kivételével - ahol a korlátozások továbbra is érvényben maradnak - az éttermek, a kávézók és a büfék megnyithatják szabadtéri helyiségeiket a vendégforgalom előtt. Június 1-jétől 200 főig rendezhető esküvő és lagzi, de csak vidéken és Pest megyében.

A vendéglátóhelyek a belső, zárt részeiket is megnyithatják. Ugyan továbbra is nagyon fontos a maszkviselés, természetesen evés közben nem kell, hogy a vendégeken maradjon.

A vendéglátóhelyek biztonságos üzemeltetése érdekében a Nébih az alábbi ajánlások alkalmazását javasolja:

Időpontfoglalás, várakozás:

Törekedni kell a sorban állás elkerülésére. Ennek érdekében azoknál a vendéglátó üzleteknél, ahol erre van lehetőség, és a helyben fogyasztás ezt lehetővé teszi, átmenetileg javasolt az előzetes asztalfoglalás bevezetése.
Sorban állás esetén fontos a védőmaszk viselése, továbbá ügyelni kell a biztonságos, 1,5-2 méteres távolság betartására is. 

Kézmosás és fertőtlenítés:

A vendéglátóhely bejáratánál és egyéb frekventált helyeken (mint például a vendég illemhely) vírusölő kézfertőtlenítő szert szükséges kihelyezni.
A vendégmosdóban fokozottan ügyelni kell a szappan, valamint a kézfertőtlenítő szer folyamatos utánpótlásáról.
A kéztörléshez egyszer használatos papírtörlőt szükséges biztosítani, amelyet használat után a vendégek zárt, bélelt hulladékgyűjtőkbe dobhatnak.
A vendéglátóhely hívja fel a figyelmet - figyelmeztető táblák kihelyezésével - az alapos kézmosás, valamint a kézfertőtlenítés fontosságára.

Enyhültek a korlátozások: már nem csak a teraszokon lehet fogadni a vendégeket
Enyhültek a korlátozások: már nem csak a teraszokon lehet fogadni a vendégeket

Ételkínálat:

Az új koronavírus-járványhelyzetben továbbra is a biztonságosan hőkezelt ételek étlapon tartása javasolt.

Biztonságos vendéglátás:
 • A vendéglátóhelyeken kerülendő az álló fogyasztás, így a svédasztalos rendszer is.
 • A járványügyi előírásoknak megfelelően az asztalokat a szabadtérben is „szellősen” kell elhelyezni. Az asztalok között legalább 2 méter távolságot kell biztosítani.
 • Kiemelten ajánlott a tisztítható, fertőtleníthető étlapok alkalmazása a nem tisztítható, papíralapú étlapok helyett. A papíralapú étlapok használata biztonságosabbá tehető, ha azt laponként külön műanyag borítóba helyezik, és minden használat után alkoholos fertőtlenítő kendővel áttörlik.
 • Ugyancsak ajánlott, hogy az egyszerre étkezők létszámához viszonyítva csökkentsék a kihelyezett fogyasztói edények, eszközök számát, illetve kerülendő az előre terítés is.
 • Fokozottan ügyelni kell az asztalokon elhelyezett „közhasználatú” eszközök (például só- és borsszóró, ecetes üvegek stb.) tisztán tartására és fertőtlenítésére. Átmenetileg célszerűbb kis, egyéni – lehetőleg előrecsomagolt – adagok biztosításával kiváltani a használatukat.
 • Az étkezések/fogyasztások közötti időben a kihelyezett eszközök, étlapok, felületek fertőtlenítőszeres tisztítása kiemelten fontos.
 • Önkiszolgáló rendszerben üzemelő vendéglátó üzletek esetében az evőeszközöket, szalvétát előrecsomagolt módon ajánlott kihelyezni a fogyasztók részére. 
 • A kenyérkosarak tisztítása, a bennük elhelyezett kendők cseréje minden használatot követően indokolt.

Bár a vendéglátóhelyek a belső terekben is fogadhatnak vendéget a biztonságos távolságot meg kell tartaniuk
Bár a vendéglátóhelyek a belső terekben is fogadhatnak vendéget a biztonságos távolságot meg kell tartaniuk

Személyzet:

Az ételkészítésben, tálalásban, felszolgálásban résztvevők minimalizálják a kontaktust a fogyasztókkal.
A kiszolgáló személyzet számára vírusölő hatású, alkoholos kézfertőtlenítő szert kell biztosítani és annak minél gyakoribb használatát meg kell követelni, illetve ajánlott a védőmaszk, védőkesztyű biztosítása.

Fizetés:

Továbbra is kerülendő a készpénzzel való fizetés.

Általános higiénia:
 • A takarítást, fertőtlenítést végző dolgozók védőeszközökkel való ellátása szintén nélkülözhetetlen. Számukra megfelelő, virucid hatású szereket szükséges biztosítani.
 • Rendkívül fontos az étterem, vendéglátóhely valamennyi helyiségének (beleértve az üzemi és a vendégek által is látogatható helyiségeket: teraszt, kerthelyiséget) szükség szerint, de legalább napi egyszer, illetve az igénybevételtől függően akár napi több alkalommal elvégzett fertőtlenítőszeres takarítása.
 • Fontos a megfelelő tisztító- és fertőtlenítőszerek kiválasztása. A szerek címkéjén minden esetben feltüntetik az alkalmazási területet, a hatásspektrumot, valamint a felhasználási utasítást, az alkalmazandó paraméterekkel együtt. A nem megfelelően megválasztott, vagy nem megfelelően alkalmazott szer álbiztonságot jelent.
 • A vendégek használhatják az épületen belüli szociális helyiséget, de a WC-k száma alapján korlátozni szükséges az egyszerre, egy időben a helyiségben tartózkodók számát úgy, hogy a 1.5 méter távolság biztosítható legyen. A vendégek részére a szociális helyiségében vírusölő hatású kézfertőtlenítő szert kell kihelyezni, valamint biztosítani kell a rendszeres fertőtlenítőszeres takarítást - írta a Nébih.
Iratkozz fel hírlevelünkre!


Megosztom Facebookon Megosztom Twitteren Elküldöm e-mailen TetszikNem tetszik
Hozzászólások megnyitása

Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Süllyed a vendéglátás hajója, de mi még zenélünk

Rég nem látott kihívások elé állítja a vendéglátást a COVID-19, vagyis a koronavírus-járvány. A szakma kevés információt és még kevesebb segítséget kap.

2 | 2020. március 20.
Mi kell egy étterem megnyitásához? 2. rész – a HACCP élelmiszerbiztonsági rendszer

Vendéglátóipari vállalkozást beindítani, fenntartani és sikeresen üzemeltetni hosszú, nagy körültekintést, felkészülést igénylő folyamat. Cikksorozatunk második részében az élelmiszerbiztonsági rendszer részleteiről, a várható ellenőrzésekről és a büntetésekről lesz szó.

0 | 2018. március 27.

Kiemelt hirdetések

2020. május 29. | Horváth László | Gyula
Vállalkozásunk várja olyan régi és új élelmiszeripari vállalkozók jelentkezését, akik a HACCP rendszer kialakítására, felülvizsgálatára (tanácsadás), élelmiszer...
2020. május 29. | Kardos Tímea | Bátaszék
Eladó a képen látható új 3 karos lágy fagylalt gép. Irányár: 750.000 Ft A gép Tolna megyében, Bátaszéken található ...
750 000 Ft
2020. május 29. | Kajli Gábor | Monor
Eladó a képen látható 4 égős gáztűzhely sütő nélkül.Érdemes megnézni a többi meghirdetett termékemet 84 x 70 x 85 cm magasÁra: 179.000 FtÉrd: 06203573776...
179 000 Ft
2020. május 29. | Kajli Gábor | Monor
Eladó a képen látható 6 égős gáztűzhely villany sütővel.Érdemes megnézni a többi meghirdetett termékemet 120 x 70 x 85 cm magasÁra: 299.000 FtÉrd: 06203573776...
299 000 Ft
2020. május 29. | Kajli Gábor | Mogyoród
Eladó a képen látható gázos lávaköves sütő.Érdemes megnézni a többi meghirdetett termékemet 80 x 70 x 85 cm magasÁra: 219.000 FtÉrd: 06203573776...
219 000 Ft
Kövess minket!
f tw
Iratkozz fel hírlevelünkre!


Top 10