Vendéglátós tüntetés, a korlátozás ellenére újranyitó üzletek

Megelégelte a koronavírus-járvány miatt elhúzódó zárvatartást a magyar vendéglátósok egy része. Több étterem és kocsma tulajdonosa is bejelentette, hogy 2021. február elsején a tiltás ellenére is kinyitja üzletét. A gasztronómiából élő vállalkozók felkészültek az önkényes nyitás következményeire.

A 3 hónapos kényszerszünet a csőd és a végleges bezárás határára sodorta a magyar vendéglátósok jelentős részét. Egy vendéglátósokból álló csoport nyilvános tüntetést is hirdetett, de a szervezők készek azt lefújni, ha a magyar kormány feloldja a korlátozó intézkedéseket. 2019-ben a turizmus és a vendéglátás adta a bruttó hazai termék (GDP) 10 százalékát. Ez az egyik legfontosabb exportcikke Magyarországnak, de a koronavírus-járvány rengeteg vállalkozást küldött padlóra, és több 100 ezer munkavállaló került kilátástalan helyzetbe - írta az Index.

Tegyünk közösen azért, hogy legyen jövőnk és munkánk, illetve munkahelyünk! Ha más üzletegységek nyitva lehetnek, akkor mi is nyithassunk ki! Utóirat: ha a korlátozó intézkedéseket addig visszavonják, akkor az esemény elmarad.

Az operatív törzs január 22-i, pénteki sajtótájékoztatóján Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, hogy az önkényes nyitás miatt az üzemeltetőket és a vendégeket is büntetik.

Kávézó- és étterem-tulajdonosként Csernus Imre is támogatja az „Én kinyitok” mozgalom szerveződését, ami végső segélykiáltásként üzeni a döntéshozóknak, hogy a járványintézkedések a vendéglátósok megélhetését is korlátozzák. A szektor gyakorlatilag padlóra került. A pszichológus-vendéglátós csak elviteles megoldással várja vendégeit. Viszont ő rá tud világítani arra a dilemmára, hogy miközben a vendéglátósok is érzik a koronavírus-helyzet súlyosságát, már jobban tartanak a saját megélhetési válságuk elmélyülésétől, mint a betegségtől. Nézzük a legalapvetőbb dolgokat: enni és inni mindig kell. Kulcsfontosságú, hogy egyáltalán éljek.

Én nem tehetem meg, hogy 20-30 embert ültessek le egy vendéglátóegységben, miközben ha lemegyek a boltba kenyérért, akkor simán találkozom 200-al – válaszolta a portál kérdésére Csernus Imre.

Ez egy olyan ellentmondás, amelyet a vendéglátósok nehezen tudnak elfogadni. Mivel a többség nem tudatosan kezeli a válságot, ezért az emberek egymásra ható feszültsége hatványozottan fokozódik egy olyan szintre, amire nem kellene, hogy fokozódjon.

Kinyitna a magyar vendéglátósok nagy része, de még mindig nem lehet
Kinyitna a magyar vendéglátósok nagy része, de még mindig nem lehet

A február 1-i tüntetés célja és kifutása

Csernus szerint nagyon fontos lenne a békés megállapodás. Az állam is bajban van, mert a turizmus és a vendéglátás jelentős bevételt termel az országnak. A szektor leállásával a költségvetési hiány is megugrott. A vendéglátós nem látja, mi történik az intenzív osztályon, és nem ő dönt a járvány kezeléséről. Az államnak azt a nagyon érzékeny határt kell felrajzolnia, hogy meddig feszítheti a húrt, miközben legalább félmillió ember vált keresőképtelenné. Nekünk, vendéglátósoknak pedig az a dolgunk, hogy ebből a helyzetből a legtöbbet hozzuk ki. A pohár mindenképpen félig van; ha pesszimistán tekintünk rá, akkor csak akadályokba ütközünk. Mindig a negatív megmérettetés mutatja meg az ember valódi erejét. Nem akkor, amikor minden jó, és lehet jönni-menni, bulizni, fogyasztani, hanem pontosan ebben az időszakban fontos az, hogy valaki képes-e megőrizni az optimizmusát. Ráadásul ez kihatással van az immunitásra, aminek fontossága ebben az időszakban még fontosabb, mint általában.

Olasz indítás, lengyel sikerek

Az „Én kinyitok” mozgalom Olaszországból indult, és terjedt tovább Európában. Vendéglátók, fodrászok és személyi edzők tömege nyitotta meg a büntetések ellenére önkényesen az üzletét. Mára például Lengyelország minden régiójában található olyan vállalkozás, amely a szigor ellenére nyitva van. Egy térképes alkalmazás is segíti az eligazodást, hogy merre találhatók ezek az éttermek, kávézók, fitnesztermek és más szolgáltatások. 

A lengyelországi szolgáltatóágazat képviselői nagyon szeretnének már kinyitni, az élen a szállodások menetelnek, de a vendéglátóhelyek és a kisebb (kozmetikai, fodrász) vállalkozások is munkába akarnak állni - írta a Business Insider Polska tudósítása. Az elmúlt napokban egyre többen csatlakoztak ahhoz a lázadáshoz, amelynek résztvevői a tilalom ellenére mégis kinyitották üzleteiket. A lázadók legfeljebb 30 ezer zlotys (nagyjából 2,4 millió forint) bírságot kockáztatnak - írta meg a Napi.hu.

A Lengyel Hotelek Gazdasági Kamarájának (IGHP) titkára, Marcin Maczynski január utolsó előtti hétvégéjén arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy a napokban tárgyaltak a lengyel kormány képviselőivel. Elmondása szerint úgy tűnik, hogy a varsói vezetésnél is meghallgatásra találtak a panaszaik. Az egyeztetések témája az volt, hogy a befagyasztott vállalatok milyen egészségügyi feltételek teljesítése mellett kezdhetnék újra a tevékenységüket.

Koronavírus miatt zárva tartó étterem képe
Koronavírus miatt zárva tartó étterem képe

Enyhül a lengyel kormány szigora

A lengyel kormány nem zárja ki a szigorítások enyhítését a gasztronómiai, a hotel és a fitnesz ágazatokban. Ám ehhez új egészségvédelmi szabályokat akar bevezetni, amelyek garantálják, hogy a lazítás miatt ne gyorsuljon fel a fertőzés terjedésének üteme. A hotelek képviselői úgy vélik, hogy nehéz hozzátenni azokhoz a szabályokhoz, amelyek eddig is kötelezőek voltak, így alkalmazták azokat. Szerintük a szállodák készen állnak működésük újrakezdésére, és legálisan szeretnék ezt megtenni, nem erőltetnék tovább a kormánnyal a konfliktust.

A fejlesztési, munkaügyi és technológiai miniszter helyettese, Olga Semeniuk azt mondta, hogy a január végéig hátra lévő napokban  aktualizálják a biztonsági előírásokat, megerősítik azokat, hogy a vállalkozók meg tudják védeni dolgozóikat és vendégeiket a fertőzés veszélyétől. A megbetegedések számának emelkedése a kormány számára elfogadhatatlan. Elsősorban olyan szabályokról van szó, mint hogy hány méter távolságot kell tartani az egy légtérben lévők között, mennyi kézfertőtlenítési pontot kell felállítani, továbbá hogy kiknek és hogyan kell felügyelniük a szabályok betartását.

A hotelesek képviselői elmondták, hogy régóta kapcsolatban állnak a minisztériummal, és már 2020. márciusban felajánlották a saját biztonsági protokolljuk bevezetését, amit a tisztiorvosi szolgálattal is egyeztettek. Nem tudják, hogy ehhez lehet-e még újat hozzátenni. Azt is kifogásolják, hogy ma Lengyelország egyike azoknak az államoknak, amelyekben a legszigorúbb intézkedésekkel korlátozzák a vendégek fogadását.

Ahhoz, hogy szolgáltató szektor cégei újra kinyithassanak, csak a kormány akarata hiányzik. A cikk szerint az intézkedések betartása sem a szállodai alkalmazottaknak, sem a vendégeknek nem gond. Mindenki hozzászokott már a maszkviseléshez, a kézfertőtlenítéshez és a távolság betartásához. Továbbá a szállodák a nyitáskor kezdetben csak a szobáik felét adnák ki, az éttermekben pedig csak minden második asztalt használnának.

Nyitnak, nyitogatnak

Az Index arról is beszámolt, hogy Lengyelország minden régiójában található olyan vállalkozás, amely a szankciók ellenére nyitva tart. Online térkép is segíti az eligazodást, hogy merre találhatók ezek az éttermek, kávézók, fitnesztermek és más szolgáltatások. A Bankier.pl arról is írt, hogy miután a lengyel kormány a korlátozások január 17-e utáni meghosszabbítása mellett döntött, sokan érezték úgy, betelt a pohár, és nincs vesztenivalójuk, ha a tiltás ellenére kinyitnak. Az #OtwieraMY szlogennel tiltakozó lengyel vállalkozók különben is úgy gondolják, hogy a törvény az ő oldalukon áll. Még október 27-én, az opolei tartományi közigazgatási bíróság hozott egy ítéletet a kötelező bezárás megszegésének ügyében.

A közegészségügyi hatóság korábban 10 ezer zlotyra büntetett egy fodrásznőt, aki emiatt bírósághoz fordult. Sikerrel tette ezt. Az ítélet szerint ugyanis a  bezáratás nem volt összhangban az alkotmánnyal, a kormány a természeti katasztrófa állapot kihirdetése nélkül nem tilthatna be konkrét tevékenységi köröket.

Ugyan Lengyelországban nincs általános ítélkezési gyakorlat, erre a bírósági döntésre mégis úgy tekintenek a most ellenállásba kezdett lengyel kisvállalkozók, mint amely jogi alapot szolgáltathat számukra a koronavírus miatti korlátozások elutasításához - írták.

A „Made in Zakopane” dél-lengyel turisztikai szervezet vezetője is megerősítette, hogy sok vállalkozó már megnyitotta vállalkozását, és még többen tervezik ugyanezt. „Ez nem a kormánnyal szembeni ellenállás. A vállalkozóknak egyszerűen nincs más választásuk. Az állami támogatás egyáltalán nem elegendő. Például, ha valaki hitelből indította a vállalkozását, akkor pénzügyi kötelezettségei vannak, ezért a vállalkozásoknak cselekedniük kell” – mondta.

Üres kávézóterasz - rengeteg hasonló látvány szomorítja a magyar vendéglátósok életét
Üres kávézóterasz - rengeteg hasonló látvány szomorítja a magyar vendéglátósok életét

#Wirmachenauf

Németországban és Svájc német nyelvű régiójában a közösségi platformokon már hetek óta szerveződik a „Kinyitunk”, németül #Wirmachenauf mozgalom, ehhez az internetes csoporthoz már nagyjából 60 ezren csatlakoztak. Németországban a kiskereskedőket és vendéglőket magas pénzbírsággal sújtják, ha üzleteik a tiltás ellenére nyitva tartanak. Marian Lamprecht, egy berlini közigazgatási szakjogász szerint a kiskereskedelemben akár 5000 euró, a vendéglátásban pedig akár 10 000 euró bírság is kiszabható - számolt be róla az Index.

Mi a helyzet Magyarországon?

A Kormányzati Tájékoztatási Központ cáfolta, hogy Magyarországon pünkösdig zárva kell tartaniuk a szállodáknak és éttermeknek, sőt, egyenesen alaptalan rémhírnek nevezte a dolgot.

MAGYARORSZÁG KORMÁNYA ILYEN DÖNTÉST NEM HOZOTT. A BRÜSSZELI FORRÁSBÓL ÉRKEZŐ VAKCINÁK NEM ELEGENDŐEK A TÖMEGES OLTÁS ELINDÍTÁSÁHOZ. EZÉRT A KORMÁNY KÍNÁVAL ÉS OROSZORSZÁGGAL IS TÁRGYAL VAKCINÁK TÖMEGES BESZERZÉSÉRŐL, HOGY MIELŐBB ELINDULJON A TÖMEGES OLTÁS MAGYARORSZÁGON.

A kormányzati reagálás válaszreakció a  Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke, Flesch Tamás 2021. január 19-i nyilatkozatára. Ebben az állt: szerinte nem valószínű, hogy pünkösd előtt kinyithatnak az éttermek és a szállodák. Úgy véli, nem csak itthon, Európa többi országában is hasonló a helyzet, hiszen az átoltottság és a járvánnyal kapcsolatos adatok nem indokolják a korábbi nyitást – írta a 24.hu. 

Ezekről több hazai éttermes és szállodás is kézhez vehette Flesch Tamás tájékoztatását, amely e-mail üzenetben érkezett a szövetség tagjainak postaládájába. Az Index megkeresésére a belső levél kiszivárgásának hírére az elnök elmondta,

AZ ÁLTALUK PROGNOSZTIZÁLT DÁTUM NEM TÉNY. A KÖRÜLMÉNYEKET MÉRLEGELVE, AZ OLTÁSOK ÜTEMÉT FIGYELVE MA ÍGY LÁTJÁK A HELYZETET.

„Természetesen az ellenkezőjének drukkolunk, de felelősségünknek érezzük, hogy a tagjainkat felkészítsük a helyzetre” – fogalmazta meg Flesch Tamás, aki a levelet a portál szerkesztőségébe is eljuttatta.

„Tájékoztatjuk Önöket, hogy a kormányzati kommunikáció és az MTÜ tájékoztatása szerint a jelenleg érvényben lévő korlátozások valószínűleg pünkösdig fennmaradnak. Sajnos a járványhelyzet sem hazánkban, sem Európában nem javult, így a környező országok is folyamatosan hozzák meg a szigorító intézkedéseket. A szállodáknak, éttermeknek, a színházakhoz, mozikhoz, múzeumokhoz stb. hasonlóan további zárvatartásra kell felkészülniük.Tudjuk és jeleztük is a döntéshozóknak, hogy ez a mostani támogatások emelésével is nagyon nehéz lesz. A zárva tartó szállodák is költségekkel járnak, és a szakképzett munkaerő megtartása is rendkívül költséges. Finanszírozni több hónapnyi bevétel nélkül: lehetetlen. Az állami támogatásokkal is csak a károk enyhítése a cél, teljes segítséget ezek sem jelentenek. Mindent megteszünk azért, hogy mielőbb nyithassanak a hotelek, de sajnos ez egyértelműen az átoltottság és a napi új esetszám függvénye lesz. Addig pedig tovább tárgyalunk a minél jelentősebb állami segítség érdekében.”

 

A levelet azóta Flesch Tamás a kormány cáfolata után visszavonta.

Eközben a Facebookon létrehoztak egy eseményt, „Országos nyitás!!!” címmel, melyben február elsejére tüntetni hívják az embereket a budapesti Hősök terére, a korlátozások eltörléséért. Az esemény hivatkozása azóta eltűnt, ez az oldal fogadja az érdeklődőket.

Országos nyitás!!! - a cikk írásakor az esemény oldala nem volt elérhető
Országos nyitás!!! - a cikk írásakor az esemény oldala nem volt elérhető

Az esemény leírásában az állt: 

„Felszólítok minden Vállalkozót, alkalmazottat és érintettet, hogy amennyiben a kormány tovább húzza a korlátozó intézkedéseket, abban az esetben jöjjenek el a megadott időpontban a Hősök terére és közösen tiltakozzunk a megszorítások ellen. Tegyünk közösen azért, hogy legyen jövőnk és munkánk illetve munkahelyünk!!! Ha más üzlet egységek nyitva lehetnek akkor mi is nyithassunk ki!” Hozzátették, hogy amennyiben a korlátozó intézkedéseket addig visszavonják akkor az esemény elmarad. Az esemény iránt már több mint 30 ezren jelezték érdeklődésüket, továbbá közel 6 ezren azt, hogy ott is lesznek - írta a Mandiner január 22-én, pénteken.

Arról a Magyar Távirati Iroda számolt be ugyanezen a napon a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese, Kiss Róbert tájékoztatása alapján hogy

a boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 751 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 201 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 550 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitva tartására vonatkozó szabályokat nem tartották be.

Egy újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a közösségi oldalakon megjelent, hogy egyes vendéglátóhelyek kinyitnak arra hivatkozva, hogy betartják a higiéniai szabályokat, a tilalmi szabályok azonban továbbra is fennállnak. Közölte, hogy a cél továbbra is az, hogy megvédjék a magyar emberek életét, egészségét, testi épségét. Kiss Róbert hozzátette: a rendőri intézkedés nem cél, hanem eszköz ehhez. Normakövetést és türelmet kért az emberektől.

Kíváncsian várjuk, hogy a vendéglátós tüntetés végül megvalósul-e, ahogy azt is, kinyitnak-e az üzletek, és enyhülnek-e a gasztronómiai vállalkozások normális üzemeltetését ellehetetlenítő korlátozások.

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Megosztom Facebookon Megosztom Twitteren Elküldöm e-mailen TetszikNem tetszik
Hozzászólások megnyitása

Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Sok éttermet menthet meg a koronavírus miatti csődtől a házhozszállítás

A megmaradt vállalkozások egyik menekülési/megmaradási lehetősége az ételkiszállítás. Így nem az emberek mennek az éttermekbe, hanem házhoz viszik nekik az elkészített ételeket, akár a nyitvatartási időn túl is.

0 | 2020. március 28.
Mi kell egy étterem megnyitásához? - 1. rész

Szigorú szabályok írják elő, hogy milyen feltételek mellett lehet vendéglátóipari egységeket nyitni és üzemeltetni. Érdemes jó előre felkészülni abból, hogy milyen lépések várnak ránk, segíthet az egyes lépések összehangolása, sőt lehetőség nyílik arra is, hogy vállalkozás-, illetve üzletnyitási szakértőt bízzunk meg a folyamatok levezénylésével.

4 | 2018. március 19.
Kövess minket!
f tw
Iratkozz fel hírlevelünkre!


Top 10