11 éves kislány életére vigyáz az első magyar gluténjelző kutya

Márciusban tett sikeres gluténfelismerő és -jelző próbavizsgát egy keverék mentett kiskutya. Gofree másfél éves képzést követően tette le a hivatásos vizsgafeladatokból, valamint szagminták azonosításából álló egyesületi vizsgát. Ezen bizonyította, hogy megfelelő a képzettségi szintje és megkezdheti munkáját egy 11 éves, cöliákiás (gluténérzékeny) kislány életének jobbá tételében. Gofree feladata, hogy megszagolja az ételeket, és jelezze, ha azok akár legcsekélyebb mennyiségben is glutént tartalmaznak.

A kutya munkája azért is nélkülözhetetlen a kislány mellett, mert sok, egyébként gluténmentes jelzéssel ellátott étel minimális mennyiségben tartalmazhat glutént, amitől Gofree gazdája rosszul lenne.

A gluténérzékeny gazdi, és GoFree, az első magyar gluténjelző kutya
A gluténérzékeny gazdi, és GoFree, az első magyar gluténjelző kutya

Gluténmentesnek az a termék számít, mely 1 kilogrammban kevesebb, mint 20 milligramm glutént tartalmaz. A mért adatok szerint a kutya képes 1 kilogrammnyi ételben kevesebb, mint 10 milligramm glutén kiszaglására is. Ez már a gluténmentesség határértéke alatt van. Magyarországon és Európában Gofree az első olyan kutya, akit erre a speciális szagmunkára képeztek ki.

A NEO Segítőkutya Egyesület célja, hogy a jövőben minél több speciálisan képzett jelzőkutyát képezhessenek ki és segítsék ezzel a rászoruló gazdák életét.
A NEO Segítőkutya Egyesület célja, hogy a jövőben minél több speciálisan képzett jelzőkutyát képezhessenek ki és segítsék ezzel a rászoruló gazdák életét.

Megkerestük Sziklai Bengyel Nórát, a Gofree-t kiképző Egyesület tagját, hogy meséljen a különleges kutyusról.

Hol született,  honnan származik, milyen fajta és mennyi idős Gofree?

Gofree egy keverék mentett kiskutya, a Pilis-Budai kutyamentőktől fogadtuk örökbe. Ez a szervezet már többször adott örökbe a NEO Magyar Segítőkutya Egyesület számára olyan mentett kutyát, melyek ígéretes segítőkutyáknak tűntek tulajdonságaik és idegrendszerük alapján. Gofree pár hónapos kölyökkutyaként került a kutyamentők látókörébe, és hamarosan egyesületünk képzési programjába került. A kiképzés megkezdése előtt a kiképzők letesztelik a kölyökkutyákat. Többek között megnézik azt, hogy milyen az együttműködő-készségük és mennyire motiválhatóak.

A lehető legkisebb mennyiségű glutént is kiszagló orr
A lehető legkisebb mennyiségű glutént is kiszagló orr

Hogyan bontakozott ki Gofree gluténérzékelő képessége?

A képzés két szálon futott. Egyrészt a NEO Egyesület alap engedelmes és temperamentum feladatainak elsajátításával, valamint a közlekedésbiztonsági vizsgára való felkészítéssel. Gofree esetében a képzés másik fontos része a speciális szagtréning. Miután Magyarországon még soha senki nem képzett ki ilyen kutyát, ezért egy külföldi mesterkiképző, Maja Golob segítségét kértük a szagmunka képzéséhez. A szagmunka gyakorlati tudásának átadása főleg online, illetve időnként személyes konzultációkkal valósult meg. A képzés összességében közel 2 évet vett igénybe. A Golob-Workshop 2019 őszén valósult meg, melyen több magyarországi kiképző szervezet is részt vett, hogy a különböző típusú jelzőkutyák (epliepszia, vércukorszint-jelző, glutén-jelző stb.) képzéséről bővíthessék ismereteiket. A workshop az NFSZK FOF2019/136 pályázatával, az Emberi Erőforrások Minisztérium és a Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ Közhasznú Nonprofit Kft. támogatásával valósult meg.

Hány kutyát és mire, milyen segítő tevékenységre képeztek ki eddig?

A NEO Magyar Segítőkutya Egyesület mozgássérült segítő, hangjelző, személyi segítő (autista segítő, valamint speciális keresztképzett kutyákat, pl. vak és egyben kerekesszékes gazda számára segítő négylábúakat), vércukorszint jelző és terápiás kutyákat képzett ki az elmúlt közel 10 év alatt.

Gofree az első, ételérzékenyek számára képzett kutya.

Ez egy új terület az Egyesület számára, amelynek összesen 43 vizsgázott segítőkutyája van, illetve jelenleg 10 tanuló kutyát készít fel.

A NEO Magyar Segítőkutya Egyesület mozgássérült segítő, hangjelző, személyi segítő, vércukorszint jelző és terápiás kutyákat képez ki
A NEO Magyar Segítőkutya Egyesület mozgássérült segítő, hangjelző, személyi segítő, vércukorszint jelző és terápiás kutyákat képez ki

Mik a jövőbeli terveik a következő 1, illetve 5 éven belül?

A NEO Egyesület célja a jövőben a már meglévő segítőkutya típusok mellett a vércukorszint-jelző, valamint az ételallergia jelző kutyák képzése. Az Egyesület másik fő tevékenysége a széleskörű társadalmi személetformálás. Ennek keretében óvodákba, iskolákba járunk és személetformáló foglalkozásokat tartunk a sérült munkatársakkal (mozgássérült, hallássérült, látássérült, autizmusban érintett kollégákkal) és segítőkutyáikkal.

Az interaktív érzékenyítő órák és bemutatók célja, hogy a gyermekek megismerjék a segítőkutyák világát és ezen keresztül gazdájuk életét is.

Az elmúlt években összesen 175 intézménybe jutottunk el, több mint 7000 résztvevőt elérve. Ezeket a programokat szeretnék a jövőben tovább fejleszteni vállalatok, cégek számára és csapatépítő programként értékesíteni, melynek bevételét a segítőkutyák képzésére fordítanánk. Továbbá jelenleg folyamatban van egy irodahelységünk felújítása és akadálymentesítése, mely az adminisztrációs háttérmunkát teszi majd könnyebbé, és ami a megbeszélések, foglalkozások, továbbképzések helyszínéül is szolgálhat.

Hogyan vált be a képzésnél az adományozás lehetősége, milyen eredményes volt a program?

Egy segítőkutya képzésének pályázati értéke alapesetben 1,5-2 millió forint között mozog, a speciális szagtréninget pedig egy külföldi mesterkiképzőtől kellett megtanulnunk, ami jelentősen megemelte a képzés költségeit. Gofree képzéséhez magánszemélyektől, cégektől, valamint pályázatból érkezett forrás, mellyel fedezni tudtuk a kiadásokat. Fontos megemlíteni, hogy a NEO Egyesület kiképzői önkéntes munkában dolgoznak, azonban a segítőkutyák képzéséhez szükséges egyéb költségek fedezetére folyamatosan keressük az anyagi támogatókat. (Az adományozáshoz ezen a hivatkozáson lehet eljutni.)

Gofree segít elkerülni a gazdájának a glutént tartalmazó ételeket
Gofree segít elkerülni a gazdájának a glutént tartalmazó ételeket

Van-e még Gofree-n kívül más kutya, aki étellel kapcsolatos képzést kapott?

Jelenleg két ételallergia-jelző kutya képzését tervezzük. Az egyik, szintén gluténjelző kutya képzése az első, kezdeti fázisban, az alapozó képzésnél tart. A másik jelzőkutyánk képzését kénytelen voltunk a koronavírus járvány korlátozásai miatt szüneteltetni, remélhetőleg a közeljövőben azt a programot is folytathatjuk.

Milyen külföldi példákat követnek figyelemmel a kutyakiképzés során?

A NEO Egyesület képzési módszerét a kiképzők 10 évvel ezelőtt Németországból sajátították el. Az évente megrendezett továbbképző táborokban a hangsúly a szakmai fejlődésen van, ahová rendszeresen meghívunk vendégelőadókat, és neves hazai szakembereket. Ezen kívül folyamatosan figyeljük az új külföldi képzési programokat (pl. vércukorszint jelző, ételallergia jelző kutyák esetében). Egyesületünk két workshopot szervezett már az elmúlt években, ahová külföldi kiképzőket hívtunk meg, hogy új módszereket sajátíthassunk el, valamint 3 nagyszabású szakmai konferenciát tartott, lehetőséget kínálva ezzel a hazai szakemberek tapasztalatcseréjéhez.

Mennyiben és hogyan segítette a sikeres NFSZK FOF2019/136 pályázat a programot?

A NEO Egyesület által szervezett és tavaly novemberben megrendezésre kerülő Golob Workshopon Maja Golob mesterkiképző tartott 2 napos szemináriumot több hazai segítőkutya kiképző szervezetnek. Itt többek között a vércukorszint-jelző, glutén-jelző, rohamjelző és autista segítő kutyák képzéséről gazdagíthatták tudásukat a résztvevők. Az elméleti és gyakorlati tudásanyag komoly szakmai ismeretekkel gazdagította a hazai kiképzőket.

 

Hogyan tanították be Gofree-t a glutén érzékelésére, és milyen jelzést ad a gazdájának? Hang, mozdulat?

A képzés pozitív megerősítésen alapszik, tehát a kutyát a glutén szag érzékelésekor jutalmaztuk. Ez a gyakorlatban úgy nézett ki, hogy a glutén tartalmú ételt egy mintatartó edényből megszagolva megjutalmazzuk a kutyát. Egy idő után ez belépül, és minden ételben azt az adott szagot fogja keresni, és adja rá a megfelelő jelzést. Amennyiben érzékeli a glutén szagát, Gofree rápacsizik a mintatartó edényre, ha pedig nem érez benne „semmit”, akkor ül tovább mozdulatlanul. Gofree képzését és munkáját saját közösségi oldalán lehet nyomon követni.

Nagy hasznára lesz kis gazdájának Gofree, az első magyar gluténjelző kutya
Nagy hasznára lesz kis gazdájának Gofree, az első magyar gluténjelző kutya

Milyen ételek használatával finomították ki a kutya képességeit? Kenyér, aztán nyomokban glutént tartalmazó ételek?

A szagtréning körülbelül háromnegyed éven át tartó intenzív képzés volt, melyet lassan fokozatosan építettünk fel. Először csak a gluténes mintákat kellett kiválasztania, majd egyre bővítettük a repertoárt különböző ételekkel (zöldségek, gabonák, húsok stb.).

Fontos, hogy mind a háromféle gluténszagot (búza, árpa, rozs) meg kellett tanulnia a kutyának.

A folyamat során egyre kevesebb glutén került az adott mintatartó ételbe. A legkisebb mérhető mennyiség 1 kg ételben 10 mg glutén érzékelése volt (mely már a gluténmentesség határértéke alatt van), a valóságban azonban valószínűleg pár milligramm glutén érzékelésére is képes 1 kg ételben.

Mekkora most a NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület csapata?

Az Egyesület 49 fő önkéntes munkatárssal valósítja meg tevékenységét, mely egyrészt a különböző típusú segítőkutyák képzése, másrészt pedig a társadalmi szemléletformáló program megvalósítása különböző intézményekben. Pályázatíró csapatunk folyamatosan figyeli a pályázati lehetőségeket, valamint kutatja fel a forrásokat, hogy hazánkban még több ilyen különlegesen képzett kutya segíthesse a rászorulók életét. Gofree hivatásos segítőkutya vizsgáját egyelőre bizonytalan ideig elhalasztották, miután a felkészülési és vizsgahelyszínt, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetet a járvány miatt határozatlan időre lezárták.

 
Csurja Zsolt
Iratkozz fel hírlevelünkre!


Megosztom Facebookon Megosztom Twitteren Elküldöm e-mailen TetszikNem tetszik
Hozzászólások megnyitása

Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

A rántott hús, amivel a háziasszony és a vendéglátás is nyer

A 2020-as SIRHA Budapest HoReCa kiállításon kerestük fel a BAHAMAS Kft. jókora standját, hogy megnézzük, mivel készültek a vendéglátósoknak. Major László területi értékesítővel beszélgettünk.

5 | 2020. április 24.
A városi kiülős helyek előnyei és hátrányai

A jó idő beköszöntével kinyithatnak a teraszok, amelyek lehetővé teszik, hogy a vendéglátóhelyek előtt napfürdőzve fogyasszuk el a finom ebédünket vagy az ebéd utáni kávét. A teraszoknak nagy hagyománya van például Budapesten, ahol a Liszt Ferenc téren egymásba érnek a hatalmas napernyőkkel fedett, ugyanakkor a legkülönfélébb hangulatot árasztó éttermi és kávézói teraszok.

0 | 2018. május 09.

Kiemelt hirdetések

3 MEDENCÉS ROZSDAMENTES IPARI MOSOGATÓ ELADÓ VAGY CSERE HÁTTÉRHŰTŐRE
3 MEDENCÉS ROZSDAMENTES IPARI MOSOGATÓ ELADÓ VAGY CSERE HÁTTÉRHŰTŐRE
2020. augusztus 13. | Dömös László Krisztián EV | Sárvár
Kicsit nagy lett ahova szántuk ezért eladnám vagy cserélném háttérhűtőre.236x90 és 85 magas87.000ft annak aki a leghamarabb elviszi, mivel kell a hely.Szállítás...
87 000 Ft
Akció!!!! Elszívóernyő / páraelszívó
Akció!!!! Elszívóernyő / páraelszívó
2020. augusztus 13. | Kajli Gábor | Monor
Eladó a képen látható rozsdamentes elszívó ernyő.Érdemes megnézni a többi meghirdetett termékemet 160 x 90 x 45 cm magasÁra: 159.000 Ft Helyett 149.000 FtÉrd: ...
149 000 Ft
Billenő üst / billenő serpenyő / sütő
Billenő üst / billenő serpenyő / sütő
2020. augusztus 13. | Kajli Gábor | Monor
Eladó a képen látható rozsdamentes billenő üst.60 literes, 380 v üzemel.Mérete: 80 x 70 cm, 90 cm magasÉrdemes megnézni a többi meghirdetett termékemet is.g-gas...
179 000 Ft
Feltéthűtő / salátáshűtő / pizzahűtő
Feltéthűtő / salátáshűtő / pizzahűtő
2020. augusztus 13. | Kajli Gábor | Monor
Eladó a képen látható salátás hűtő, pizza feltét hűtő badellákkal együtt.Érdemes megnézni a többi meghirdetett termékemet 203 x 40 x 30 cm magasÁra: 135.000 Ft...
135 000 Ft
Rozsdamentes álló polc, szekrény, polcrendszer
Rozsdamentes álló polc, szekrény, polcrendszer
2020. augusztus 13. | Kajli Gábor | Monor
Eladó a képen látható rozsdamentes polcrendszer.Érdemes megnézni a többi meghirdetett termékemet 180 x 60 x 33 cm magasÁra: 79.000 FtÉrd: 06203573776...
79 000 Ft
Kövess minket!
f tw
Iratkozz fel hírlevelünkre!


Top 10