Egy gasztrovállalkozás indítása: hogyan lesz sütésből bevétel?

Touron Georgina többször kapott a vásárlóktól üzenetet, hogy segítsen a cukrászat irányzatú vállalkozásuknak, adjon tippeket, ossza meg a tapasztalatait. Saját bevallása szerint az elején nem értette, hogy miért pont tőle kérnek tanácsot, miért nem fordulnak egy vérbeli marketingeshez, vagy üzleti tanácsadóhoz. Aztán egyre több ilyen jellegű üzenetet kapott. Így kezdődött a Sütésből bevétel könyv története.

Egy idő után rájöttem, hogy amikor én kezdtem, én is a valós, főleg a cukrászattal kapcsolatos tapasztalatokat szerettem volna hallani, és abból tanulni. Engem sem a mesterkélt, állítólag bevált módszerek érdekeltek, hanem azok, amelyek a valóságban, teljesen átlagos emberekkel megtörténtek, és eredményeket hoztak. Majd miután 1 év alatt közel háromszoros növekedést értem el a vállalkozásomban, úgy döntöttem, megírom a tapasztalatomat egy könyvben. Ebben megvizsgálom, hogyan lehet akár otthonról elindítani egy vállalkozást, ami a süteményekről, pékárukról és az ezekhez hasonló finomságokról szól. Ma már számos lehetőség van arra, hogy egy hobbi sütésből főállás legyen. Ebben segít a könyv - írta Georgina.

A szakmai visszajelzések és kérdések ösztönözték Touron Georginát arra, hogy megírja a Sütésből bevétel című könyvét
A szakmai visszajelzések és kérdések ösztönözték Touron Georginát arra, hogy megírja a Sütésből bevétel című könyvét

Macaron Akadémia magyar alapítója készséggel válaszolt a Gasztroapró kérdéseire, amelyeket a Sütésből bevétel című könyvével és a gasztrovállalkozások indításával kapcsolatban tettünk fel neki.

Hagy-e mást is sütni a konyhájában?

Persze! Külön örülök, ha más is süt valami finomat!

Mi volt a legkülönlegesebb cukrásztermék, amit létrehozott?

Számomra különlegesnek számítanak a torták, amelyeket a szeretteimnek készítek. Ezeket ízben és küllemben is mindig személyre szabom. A macaron nem meglepő módon sokszor díszítőelem rajtuk.

Milyen szerepe van az alapanyagoknak, és mit javasol, hol szerezzék ezeket be a jól és jót sütni vágyók?

Javasolni nem tudok. Ezt mindenkinek magának kell kitapasztalnia attól függően, hogy mit szeretne. Természetesen fontos a minőségi alapanyag, 50 százalékban az lesz a mérvadó a végeredményt tekintve. 

Mik a visszajelzések a könyvvel kapcsolatban, tervez-e másik kötetet, folytatást, egyéb témát?

Viszonylag friss a könyv, a nyáron jelent meg, így most nem egy másik könyv megjelenésén van a hangsúly. Persze könnyen lehet, hogy lesz folytatása is. A visszajelzéseket tekintve úgy tűnik örült neki a piac. Én nagyon őszintén, a saját megszerzett tapasztalataimat próbáltam úgy leírni, hogy akárhol tart az olvasó, találjon benne olyan infót, amit előbb-utóbb biztosan tud hasznosítani. Amennyiben valakit bővebben érdekel ez a téma, akkor a Süti Biznisz Facebook oldalon érdemes olvasgatni, és követni azt.

Touron Georgina két sikeres gasztrovállalkozást is megvalósított
Touron Georgina két sikeres gasztrovállalkozást is megvalósított

Mivel foglalkozik a szabadidejében, amikor nem süt?

Szerencsémre a munkám egyben a hobbim is, ezért tanulok, olvasok és fejlesztek a témában. Ezenkívül a családdal foglalkozom és utazni is nagyon szeretek.

Van-e hasonló kezdeményezés Franciaországban, mint az Öné?

Őszintén szólva eddig nem néztem utána, de biztos vagyok benne, hogy itt is foglalkoznak a témával. Én a saját elképzeléseim szerint haladok ezzel a projekttel, szem előtt tartva azt, hogy mire van szüksége az ügyfeleknek, miben tudok nekik segíteni.

Édes és szép finomság készül a Nina desszertműhely konyhájában
Édes és szép finomság készül a Nina desszertműhely konyhájában

Mi a legnehezebb a hobbiból profivá áttérésben?

Ha a Sütésből bevétel című könyv témája felé irányul a kérdés, akkor véleményem szerint elsősorban a hozzáállás. Lehet, hogy közhelyesen hangzik, de aki a kifogások helyett a megoldásokra törekszik, az előbb-utóbb profi lesz, megtalálja a számára járható utat. Ehhez persze kell a vállalkozói szemléletmód, de a jó hír, hogy ez tanulható! Csak el kell fogadni azt, hogy sokat kell tanulni és tenni ahhoz, hogy egy gasztro vállalkozás sikeres legyen. Magamon és más példáján keresztül is tapasztaltam, hogy a kezdőknek egy nagy és összetett projekt nehezebben hozza meg a sikerélményt, pedig az nagyon fontos egy vállalkozásban. Ezért járható út lehet kicsiben kezdeni, egy erős alapot építeni. Ezenkívül muszáj tervezni, és valamilyen stratégiát kialakítani. Aki a hobbijából szeretne megélni, gondolkodhat akár egy online gasztro bizniszben is, és onnan nyithat az offline világ felé, de ez működhet fordítva is.

Mit tanácsol, vagy üzen az olvasóknak?

Akit egyszerűen nem tudnak lebeszélni a gasztro vállalkozásról, vagy süti bizniszről, annak biztosan ott van a helye! Legyen bátor és kitartó, fejlessze magát és az üzletet, legyen nagyon nyitott! Szerintem ez egy csodás kaland, ezért érdemes belekezdeni annak, aki ezt a világot magáénak érzi!

Egy sikeres gasztrovállalkozás, a Díszes mézeskalács gyönyörű terméke
Egy sikeres gasztrovállalkozás, a Díszes mézeskalács gyönyörű terméke

Milen technikák, trükkök és megoldások aratnak sikert a konyhában?

Egyet említenék meg a süti sütéssel kapcsolatban: cukorból a legtöbb recept esetében nyugodtan lehet kevesebbet használni, sokkal jobban érvényesülnek az ízek. A cukor mennyiség csökkentése a macaronra viszont sajnos nem igaz. A macaron héjak édes ízét egy jó kis savanykás töltelékkel remekül lehet kompenzálni, ezzel a megoldással egy finom frissítő ízbombát kaphatunk.

Mit tegyen az, akinek még nincsen tőkéje a vállalkozása elindításához?

A könyvben az internetes megjelenésről is szó van, hiszen ez ma már alapvető fontosságú. Ezekben olyan lehetőségeket is bemutatok, amelyhez minimális befektetés szükséges, viszont a kezdő vállalkozó bevételhez juthat általuk.

Mit tanácsol annak, aki nem biztos benne, hogy komolyabbra akarja fordítani a hobbiját?

Ezek az infók akkor is hasznosak, ha megmarad a hobbijánál. Segít tisztábban látni és eldönteni, hogy érdemes-e ezzel komolyabban foglalkozni, neki való-e. Emellett olvashat konkrét példákat, amelyek útmutatást adnak a későbbiekre is.

Édes Cake macaronozó Paks: nekik is segített Georgina Sütésből bevétel című könyve
Édes Cake macaronozó Paks: nekik is segített Georgina Sütésből bevétel című könyve

Annak is érdekes a könyv, aki már gasztrovállalkozást üzemeltet?

Mindenkinek lehet újat mutatni, egyik vállalkozás sem tökéletes. A legtöbb cég nem aknázza ki a lehetőségeit, ezekre is rávilágítok a könyvben.

Mi a legfontosabb kiindulási alap a gasztrovállalkozás létrehozásakor?

Sokat beszélgetek az ügyfelekkel, akik nagyon tehetséges és lelkes sütögetők és a legtöbbjüknek nincsen még tőkéje ahhoz, hogy nyisson egy műhelyt; illetve van, akinek nem is épp ez az álma. Azt a modellt szeretném bemutatni, ami kevés anyagi befektetéssel segíti őket jövedelemhez úgy, hogy a hobbijukkal foglalkoznak. Természetesen érintjük a fizikai boltokat is, és remélem, mindenki megtalálja magának azt az egy mondatot ebből a könyvből, ami épp elég ahhoz, hogy kiteljesedjen a kedvenc elfoglaltságában! Az alap felvetés, hogy nagyon jól át kell gondolni, hogyan fog működni a dolog, mit árulsz, kinek, és mikor. Nem mellesleg, mennyi befektetéssel tudsz majd keresni is vele? Vigyázat, felkavaró gondolatok következnek, de csakis azért, hogy ha még nem vagy nyitott a tippekre, egy kicsit elmozduljon a mérleg nyelve. Mi az, amire szükséged lesz, hogy valamilyen pozitív végeredményt produkálj a cukrász/pék/kézműves irányzatú hobbidból, szakmádból? Gondolok itt a sikerre, elégedett ügyfelekre, boldogságra, pénzre, kiteljesedésre, szabadságra. 

Ezekre mindenképpen szükség van:
  • lelkesedés a téma iránt
  • kitartás, még akkor is, amikor minden borulni látszik
  • korrektség magaddal és másokkal szemben
  • támogató közeg: a család vagy egy jó barát.

Akit részletesebben is érdekel a Sütésből bevétel könyv, erre a hivatkozásra kattintva érheti el annak landoló oldalát. Georgina partnerei közül pedig érdemes megismerni a paksi Édes Cake Macaronozó történetét is.

2020.11.11.
Csurja Zsolt

 

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Megosztom Facebookon Megosztom Twitteren Elküldöm e-mailen TetszikNem tetszik
Hozzászólások megnyitása

Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Enni és inni is lehet az édességet a brüsszeli Csokoládébolygón

Édességeket kóstoltunk Belgium fővárosában, a kézműves csokoládét készítő Planéte Chocolat üzletében. A Manneken Pis (pisilő emberke) szobrától egy kőhajításnyira található boltban megannyi ehető tárgyat láttunk csokiból.

4 | 2018. november 20.
Franciaországból tanítja a tökéletes sütemény készítését a Macaron Akadémia magyar alapítója

A Macaron Akadémia a süteménykészítés online oktatásával segít az érdeklődőknek elsajátítani a francia eredetű édesség tökéletes megvalósításának folyamatát.

4 | 2020. október 29.

Kiemelt hirdetések

ELADÓ ÚJ KONTAKTGRILL 25CM-ES SÜTŐLAPPAL ELÉRHETŐ RAKTÁRRÓL BUDAPEST-KAPOSVÁR-SZEGED 52000+ÁFA
ELADÓ ÚJ KONTAKTGRILL 25CM-ES SÜTŐLAPPAL ELÉRHETŐ RAKTÁRRÓL BUDAPEST-KAPOSVÁR-SZEGED 52000+ÁFA
2020. november 27. | VINTO | IX. kerület
Rozsdamentes acél váz, öntöttvas sütő felület.0-300 °C között működő termosztát.Bekapcsolást & főzőlap melegedést jelző égő.A sütőfelület felső és alsó rész...
52 000 Ft
Főzőüst
Főzőüst
2020. november 27. | Váradi Zoltán | Kazincbarcika
Normál állapotban lévő rozsdamentes 120 literes gázos Fagor főzőüst eladó....
165 000 Ft
ELADÓ ÚJ KONTAKTGRILL 25CM-ES SÜTŐLAPPAL ELÉRHETŐ RAKTÁRRÓL BUDAPEST-KAPOSVÁR-SZEGED 52000+ÁFA
ELADÓ ÚJ KONTAKTGRILL 25CM-ES SÜTŐLAPPAL ELÉRHETŐ RAKTÁRRÓL BUDAPEST-KAPOSVÁR-SZEGED 52000+ÁFA
2020. november 27. | VINTO | IX. kerület
Rozsdamentes acél váz, öntöttvas sütő felület.0-300 °C között működő termosztát.Bekapcsolást & főzőlap melegedést jelző égő.Több zónás fűtött sütőfelület. A...
52 000 Ft
Elframo jégkása géphez alkatrészek
Elframo jégkása géphez alkatrészek
2020. november 27. | J.Gáborné | Szentendre
Eladó ELFRAMO jégkása géphez alkatrészek. Tartályok, fedelek, elektronikák, keverő lapátok stb. Ár megegyezés szerint. Szállításban tudok segíteni!...
3 000 Ft
Jégkásagép, jégkása készítő gép
Jégkásagép, jégkása készítő gép
2020. november 27. | J.Gáborné | Szentendre
Eladó a képeken látható 1 tartályos jégkásagép. Olasz gyártmány, 12 L-es tartállyal. 2007 gyártmány. Szép esztétikai, jó műszaki állapotban. Digitális vezérléss...
70 000 Ft
Kövess minket!
f tw
Iratkozz fel hírlevelünkre!


Top 10