Képeken, videón és szövegben a megújult tatai Platán Bisztró és Udvarház

A terv az, hogy minél szélesebb körben tudják kiszolgálni a vendégek igényeit. Ennek érdekében indult el nyár elején a Platán Bisztró, ahol szezonális és helyi alapanyagokból készülő fogásokat kínálnak. Ősztől az Udvarházhoz kapcsolódva nyílik meg az új fine dining étterem, amely kifinomult és elmélyült gasztronómiai élményt ígér.

Reggeli a tatai Platán megújult enteriőrjében - (fotó: Darabos György)
Reggeli a tatai Platán megújult enteriőrjében - (fotó: Darabos György)

Pesti István séf ételsorainál az ízélmény és a látvány különleges harmóniában egyesül. Ételművészetének egyik legnagyobb rajongója Varró Zoltán, a Gold Key Award-nyertes dizájner-belsőépítész, aki séf ars poeticáját az enteriőrökben jelenítette meg. Ezen kívül a páratlan természeti és történelmi környezet, valamint az egykor itt élő Esterházy-család szellemi öröksége is látható a megújult bisztró, és a Platán Udvarház falai között.

Pesti István 2015-ben vette át a tatai Öreg-tó partján, a vár és az Esterházy Kastély között található Platán étterem konyhájának vezetését. Bebizonyította, hogy a vidéki fine diningnak is van létjogosultsága. Sikerre vitte a tóparti több évszázados platánfa mellett elhelyezkedő éttermet. A névadó fát, ami a város egyik ikonikus növénye, a Platán csapata mentette meg helyi környezetvédőkkel együttműködve, és sajátjaként viseli gondját több mint 12 éve. Eközben a Platán az elmúlt években az egyik legjobb magyar étteremmé vált. A Gault&Millau Étteremkalauz 2017-ben Pesti Istvánt az év konyhafőnökének választotta; az étterem azóta is jegyzett a Dining Guide toplistáján.

Pesti István séf munka közben a Platán Tata konyhájában
Pesti István séf munka közben a Platán Tata konyhájában

Platán Bisztró

Az elmúlt időszakban nagy változások voltak a Platán életében. Ezek között a Michelin-csillagos séf mellett a hazai belsőépítészet egyik húzóneve, a New York-i Gold Key Awarddal kitüntetett Varró Zoltán is szerepet vállalt. A világ legjobb hoteljének is megválasztott Aria Hotel Budapest, a Science Hotel Szeged, a budapesti Mystery Hotel, valamint a két Michelin-csillagos Onyx étterem enteriőrjét is jegyző tervező évek óta nagy tisztelője Pesti István munkásságának. Közös gondolkodásuk eredményeként átalakulva nyitotta meg kapuit az Öreg-tó partján a teraszos Platán Bisztró. A cél a családias hangulat megteremtése volt, egy olyan tér létrehozása, amelyben senki sem feszeng. A domináns barna árnyalatok között feltűnő ezüstös részletek a tó víztükrének hangulatát idézik, míg a kalitkaformájú kristálycsillárok az Esterházy-kastély ódon fényeire emlékeztetnek. A patinás miliőt loft hangulat egészíti ki, ami a kastélyt kiszolgáló épület múltjára utal.

Kalitkában a csillárok - (fotó: Darabos György)
Kalitkában a csillárok - (fotó: Darabos György)

A fesztelenséghez a bisztró ételei is hozzájárulnak: egyszerű, részben a Platán saját kertészetéből származó alapanyagokból készülő izgalmas ízkombinációk találhatók a menüsoron.

Lokalitás és szezonalitás, ez a jelszavam. A bisztró azt a látásmódváltást tükrözi, ami most engem hajt. Megpróbáljuk megmutatni, hogy a hétköznapi alapanyagokból is lehet izgalmas ízkombinációkat feltálalni. Ám az eddigi minőségből nem engedünk – mondta a séf, Pesti István.

A Platán Bisztró - (fotó: Darabos György)
A Platán Bisztró - (fotó: Darabos György)

Kóstolható itt szárnyas májpástétom eperrel és paradicsommal, karalábé veloute fogassal, halkolbász kelkáposztával vagy nyúlhússal töltött tortellini vesével és stilton sajthabbal. A Platán Bisztró meghatározó fogása azonban továbbra is a környékbeli hagyományokkal rendelkező Tányérhús (Tafelspitz) mártással, pirított burgonyával.

Tafelspitz - kiváló helyi alapanyagokból is készülő egytálétel - (fotó: Platán Tata) Pesti István Michelin-csillagos séf konyhájából
Tafelspitz - kiváló helyi alapanyagokból is készülő egytálétel - (fotó: Platán Tata) Pesti István Michelin-csillagos séf konyhájából

Platán Udvarház

Hat év után megújult a Várárok Vendégház is, mely mostantól Platán Udvarház néven várja a pihenni vágyókat. A Platán létesítményei egykor a grófi család személyzetének adtak otthont, az elnevezés a hely múltjára és hangulatára utal. A 12 szobát, illetve egy lakosztályt, valamint a vendégek kikapcsolódását szolgáló szalonokat az Esterházy-család szellemiségét idéző elegancia jellemzi, de sok részlet rezonál Pesti István művészi tálalására, ahogy a természetközeliség, az erdők és a víz tónusai is felfedezhetők.

Erdő és víz a tatai Platán megújulásában - (kredit: VarroDesign)
Erdő és víz a tatai Platán megújulásában - (kredit: VarroDesign)

Modern meghittség és színpompa egyszerre jellemzi a Platán Udvarház tereit, ezt a kettőséget pedig szépen kihangsúlyozza a kialakításukból adódó személyes, intim atmoszféra. A kék szalonban úgy érezheti magát az ember, mintha az Esterházy család vendégeiként teázna. A barokk télikertek hangulatát idéző zöldes tónusú madaras szalonban, a kandalló mellett pedig meghitten lehet elidőzni egy pohár borral.

Ilyen lesz ősszel a megújult Platán Tata külső környezete - (kredit: VarroDesign)
Ilyen lesz ősszel a megújult Platán Tata külső környezete - (kredit: VarroDesign)

Varró Zoltán merész módon gondolta újra a főúri otthonok elengedhetetlen tartozékát, a vadászszobát. Itt nem csak a bútorokat, de a falat és a mennyezetet is zöld antikolt bársony fedi. A Tatához közeli erdők titokzatosságára reflektálnak a tükrök, a falra akasztott agancsok és a különleges mohamintás szőnyeg, amely Varró Zoltán tervei alapján készült. Ez a szőnyeg megjelenik a Platán Udvarház szobáiban is, ahol az erdei növényzetet mintázó függönyök is a természetközeliségre emlékeztetnek.

A Gasztroapró Kft. kedvenc képe a Platán Tata sajtóanyagából: a vadászszoba -  (fotó: Darabos György)
A Gasztroapró Kft. kedvenc képe a Platán Tata sajtóanyagából: a vadászszoba - (fotó: Darabos György)

A klasszikus elemek modern részletekkel egészülnek ki: a kék szalonban, ahol a Platán Udvarház vendégeinek szolgálják fel a Pesti István séf és csapata által összeállított gourmet reggelit, egy antik tálalószekrény rejti magában a hidegpultot, ahol hűtött márványlap biztosítja a felkínált fogások megfelelő hőmérsékletét.

Reggelizés Platán Tata módra - (fotó: Darabos György)
Reggelizés Platán Tata módra - (fotó: Darabos György)

A Platán komplex élményt kínál. A város történelmi múltja, a természet közelsége, és a csúcsgasztronómia olvad össze harmonikus egésszé. A hangulat ugyanakkor természetesen aláfestés, a hangsúly Pesti István ételein van - mondta Varró Zoltán. 

A Gasztroapró Kft. tulajdonosának néhány hónapja Komárom-Esztergom megyében volt dolga, és 3 napot töltött a Platán Várárok Vendégházban, Tatán. Ott pedig természetesen vendéglátós szemmel választott szállást - itt olvasható az erről írt exkluzív riportanyagunk.

Fine dining étterem és a várárok rendezése

Az Udvarházhoz kapcsolódik majd az új fine dining étterem, mely ősztől várja a kifinomult és elmélyült gasztronómiai élményre éhes vendégeket. A letisztult térben az Esterházy-család által 1783-ban a közelben telepített Angolpark hangulata elevenedik meg.

A felújított Platán Udvarházhoz kapcsolódó várárok környezete is megújul: itt rekreációs tereket alakítanak ki, melyeket az ősszel már igénybe vehetnek a vendégek. A műemlékvédelem által jóváhagyott tervek kialakításánál Varró Zoltánék kiemelt figyelmet fordítottak a város szimbólumának számító vár környezetére. A természet tiszteletben tartásával helyeznek el itt a szaunát, jakuzzit, gőzkabint, merülő medencét, masszázs- és pihenőhelyiséget magukban foglaló mobil épületeket, amelyeknek zöldes árnyalatú enteriőrjei az Udvarház vadász szobájának titokzatos hangulatát idézik. A könnyűszerkezetes lábakon álló lebegő ösvények, stégek, melyeket a vár belső hálózata inspirált, szinte beleolvadnak a tájba. A fejlesztések a természetvédelmi előírásokat követik, így a tereprendezés is a kiemelt feladatok között szerepel. A füvesítés mellett olyan növényeket telepítenek majd a területre, amelyek a vízparti környezetre jellemzőek.

Érdekességek a tatai Platán múltjából:

A Platán csapata mindig elkötelezett volt Tata és a környezete iránt. A tatai Platán épületegyüttese és környezete a műemlék rekonstrukció legnagyobb szakmai elismeréseként 2012-ben Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíjat kapott. A Tatai Vár nyugati kapujánál elültetett fa, amit 1785-ben az Esterházy-család hozatott Versailles-ból, 2014-ben Magyarországon megnyerte az Év Fája versenyt, majd 2015-ben az európai vetélkedőn a második helyet szerezte meg.

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Megosztom Facebookon Megosztom Twitteren Elküldöm e-mailen TetszikNem tetszik
Hozzászólások megnyitása

Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Magyarországé a világ legdrágább bora: 11 millió forintba kerül a másfél literes palack

Alig van belőle a világon, édes, mint a méz, elképesztően munkaigényes, 8 évig erjed, és akár 100 év után is megőrzi a minőségét: ez a tokaji eszencia.

2 | 2019. március 25.
A városi kiülős helyek előnyei és hátrányai

A jó idő beköszöntével kinyithatnak a teraszok, amelyek lehetővé teszik, hogy a vendéglátóhelyek előtt napfürdőzve fogyasszuk el a finom ebédünket vagy az ebéd utáni kávét. A teraszoknak nagy hagyománya van például Budapesten, ahol a Liszt Ferenc téren egymásba érnek a hatalmas napernyőkkel fedett, ugyanakkor a legkülönfélébb hangulatot árasztó éttermi és kávézói teraszok.

0 | 2018. május 09.

Kiemelt hirdetések

Üvegajtós Italhűtő
Üvegajtós Italhűtő
2021. január 16. | Eörs | II. kerület
Eladó a képen látható jó állapoti üvegajtós italhűtő.Méretek: 150x60x60Iá: 85.000FT.Érd: 06/20 392-9582...
85 000 Ft
SANREMO ZOE KÉTKAROS KÁVÉGÉP ÚJ
SANREMO ZOE KÉTKAROS KÁVÉGÉP ÚJ
2021. január 16. | Top Kávé Kanizsa Kft. | Nagykanizsa
Eladó a címben említett kávégép, újonnan, raktárról kedvező áron!Elérhető fekete-fehér, piros-fehér és fekete színekben.Géptábla a képek közt!Árakról kérem érde...
SANREMO ZOE COMPETITION KÉTKAROS KÁVÉGÉP ÚJ
SANREMO ZOE COMPETITION KÉTKAROS KÁVÉGÉP ÚJ
2021. január 16. | Top Kávé Kanizsa Kft. | Nagykanizsa
Eladó a címben említett kávégép, újonnan, raktárról kedvező áron!!Másodperc számlálós verzió!Géptábla a képek közt!Árakról kérem érdeklődjön telefonon!Telefon: ...
SANREMO MILANO KÉTKAROS KÁVÉGÉP ÚJ
SANREMO MILANO KÉTKAROS KÁVÉGÉP ÚJ
2021. január 16. | Top Kávé Kanizsa Kft. | Nagykanizsa
Eladó a címben említett ÚJ kávégép raktárról kedvező áron!Az 1960-as évek hangrendszereit idéző megjelenés, modern technológiával ötvözve.Elérhető fekete és szü...
SANREMO ZOE COMPACT KÉTKAROS KÁVÉGÉP ÚJ
SANREMO ZOE COMPACT KÉTKAROS KÁVÉGÉP ÚJ
2021. január 16. | Top Kávé Kanizsa Kft. | Nagykanizsa
Eladó a címben említett kávégép, újonnan, raktárról, kedvező árakkal!Elérhető fekete-fehér, piros-fehér és fekete színekben.Géptábla a képek közt!Árakért kérem ...
Kövess minket!
f tw
Iratkozz fel hírlevelünkre!


Top 10