Komoly kampány kezdődött a tej és a tejtermékek fogyasztásának növeléséért

A tej és a tejtermékek fontossága

A június 18-ig tartó program fő célja a fogyasztói tudatosság erősítése és a minőségi, tehéntejből készített termékek megismertetése, kiemelve azok kedvező élettani hatásait. 

Az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezete (FAO) 2001-től június 1-jét jelölte meg a Tej Világnapjának. Az idei évben a Tej Terméktanács, az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum támogatásával 2020. június 3-4. között szervezi meg rendhagyó Tej Világnapi rendezvényét. Azért rendhagyó, mert a COVID-19 koronavírus járvány miatt nem lehet együtt ünnepelni- A Tej. Szívvel-lélekkel! – Fogyassz minden nap tejterméket! szlogenű kommunikációs kampányt így online tartják meg. A jatek.tejsziv.hu oldalon és a Terméktanács közösségi oldalain játékokkal és tejtermékkel főző sztárszakácsokkal várják a gyerekeket és felnőtteket.

Nem csak szép, hanem egészséges és finom ételek is készíthetők a tejtermékekből
Nem csak szép, hanem egészséges és finom ételek is készíthetők a tejtermékekből

A május 28-i sajtótájékoztatón Giczi Gergely az Agrármarketing Centrum ügyvezető̋ helyettese arról beszélt, hogy az idei tejkampány célja kettős. A klasszikus fogyasztásösztönzésen túl komoly szerepet kap a fogyasztói edukáció is. A magyar lakosság átlagos tejfogyasztása tejegyenértékben számítva 165 kg/fő/év, amely az Európai Unió átlagának (250 kg) kétharmadát sem éri el. A WHO ajánlása alapján napi legalább 0,5 kg tejet, vagy azzal egyenértékű tejterméket kell(ene) fogyasztanunk ahhoz, hogy a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozást fenntartsuk. Az ügyvezető helyettes ismertette továbbá a tej és tejtermékekben található vitaminok (A, B2, B6, B12, C, D, E) és ásványi anyagok (kalcium, kálium, magnézium, vas, foszfor, cink) kedvező arányát. Giczi Gergely elmondta, hogy az idei kampányban a fiatalok és a fiatal felnőttek kerülnek fókuszba, ennek megfelelően a kampány az online térben, jelentős közösségi média aktivitással zajlik.

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács társelnöke, Szautner Péter elmondta, hogy a koronavírus miatt kialakult rendkívüli viszonyok között is sikerült minden problémát megoldani. A beszállított nyerstejet feldolgozták, és időben eljutott a boltok polcaira. Ezért megköszönte a feldolgozók, kiskereskedők és a fuvarosok munkáját.

A tejkampány

Közel 160 országban hívják fel a figyelmet a tej és a tejből készült termékek fogyasztásának jelentőségére a „Tej Világnapján”. Ehhez csatlakozva az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács tejfogyasztást ösztönző kampányt indított 2020. május 28-án. Ebben a tej és tejtermékek fogyasztásának fontosságával, illetve kedvező élettani hatásaival ismertetik meg a lakosságot. Céljuk a minőségi tej-és tejtermékek belföldi fogyasztás-ösztönzésének támogatása, illetve a tudatos vásárlásra és választásra nevelés. A június 18-ig tartó kampány további célja a tinédzserek, fiatalok és fiatal felnőttek edukálása, a fogyasztói tudatosság erősítése, valamint a tejtermékek megismertetése.

A tejkampányról részletes információkat az Agrármarketing Centrum honlapján lehet megtalálni, ide kattintva.

Tej világnap 2020 - Tejszív 11-es rangadó nyereményjáték

A tej pozitív élettani hatásai miatt, valamint, hogy felhívják az emberek figyelmét a kalciumbevitel fontosságára, a Nemzetközi Tejszövetség 1957-ben május utolsó keddjét nevezte ki, az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezete (FAO) 2001-től pedig már konkrét dátumot, a június 1-jét jelölte meg a Tej Világnapjának. Ezen a napon ünneplik az egyik legfontosabb és legsokoldalúbb alapélelmiszert.

A világban kialakult járványhelyzetben sem maradhat el a tej és tejtermékek ünneplése, ezért a Tej terméktanács, „Tejszív 11-es rangadó” címmel rendez online 11-es rúgó bajnokságot. A 2020. június 3-án tartott egész napos nyereményjáték színes programokkal és sztárszakácsokkal várja az érdeklődőket. Részletek: http://jatek.tejsziv.hu/.

Online büntetőrúgásokkal várja a játszani vágyókat a Tejszív 11-es rangadó alprogram
Online büntetőrúgásokkal várja a játszani vágyókat a Tejszív 11-es rangadó alprogram

Tejfgyasztási adatok

A tej és a tejtermékek az emberi szervezet első számú kalciumforrásai. Bár a létfontosságú táplálékok közé tartoznak,

a magyar gyerekek harmada mégis a kritikus értéknél is kevesebb tejterméket fogyaszt.

Mivel az emberi szervezet nem termel kalciumot, a szükséges napi 1000-1200 milligramm bevitelt a táplálékokkal kell felvenni. Az AMC anyaga szerint ehhez a legkönnyebben a tehéntejből lehet hozzájutni. A kalcium az erős csontok kialakulásához és a megfelelő csontsűrűség megtartásához szükséges. Sajnos a magyarok jelentős része nem fogyaszt elég tejterméket. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet adatai szerint a tej és tejtermékek fogyasztása naponta ajánlott. Mind a hazai, mind a nemzetközi táplálkozási ajánlások napi fél liter tej, vagy annak megfelelő kalciumtartalmú tejtermék fogyasztását javasolják.

A magyar lakosság tej- és tejtermék fogyasztása – tejegyenértékben mérve – az uniós átlag (250 kg) alatti, egy főre vetítve 165 kg körül mozog. Ezen belül a fogyasztói folyadéktejből 54-55 litert fogyasztott el átlagosan egy fő 2018-ban, savanyított tejtermékből (joghurt, kefir, tejföl) pedig 13-14 litert. A sajt és túró fogyasztás együtt 7,9 kg volt fejenként, míg vajból és vajkrémből 1,2 kilogrammnyit eszünk átlagosan. Ugyan a korábbi évekhez képest ezek a számok kismértékű emelkedést mutatnak, de még mindig elmaradnak az Európai Unió átlagfogyasztásától. A fogyasztói folyadéktej esetében a hazai fogyasztás elmaradás alapvetően nem is számottevő az uniós fogyasztáshoz képest, a feldolgozott, magas hozzáadott értékkel bíró tejtermékek fogyasztása ugyanakkor hazánkban jóval alacsonyabb - írta a Hellovidék.hu.

A tejtermékek egyik legfinomabbika: a sajt
A tejtermékek egyik legfinomabbika: a sajt

A tej és a tejtermékek élettani hatásai

A tejben és a tejtermékekben optimális, jól emészthető formában van jelen a fehérje, a tejzsír, a tejcukor és a kalcium hasznosulásához szükséges D-vitamin. Minden olyan termék, ami valódi tejből készül, jelentős A-, B1-, B2- és B12-vitaminforrás. Továbbá a foszfor, a magnézium és a cink is megtalálható benne.

A tej és a tejtermékek olyan létfontosságú tápanyagokat (ásványi anyagokat, vitaminokat, bioaktív anyagokat, zsírsavakat, fehérjéket stb.) tartalmaznak, amelyekre az egészség megőrzése érdekében minden életkorban szükség van. Egy pohár félzsíros tej energiatartalma mindössze két almáénak felel meg, így a diétázók is fogyaszthatják. Annál is inkább – mivel éppen az alacsony kalciumbevitel – a kevés alvással együtt – a testtömeg gyarapodásának egyik igen fontos kockázati tényezője.

A tej nagy mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat, ezek közül a 4 legfontosabb:
Kalcium:

A tejkalciumnak fontos szerepe van a vesekőképződés megelőzésében és a vérnyomás csökkentésében. Főszereplő a csontképzésben és az egészséges fogzománc kialakításában. A tejtermékek fogyasztásával megelőzhető a kalcium-foszfor egyensúly felborulása, így a csontritkulás és a fogzománc-problémák is kivédhetőek. A napi kalciumszükséglet kétharmada fél liter tejjel fedezhető.

Kálium: 

Vérnyomáscsökkentő, az összes szövet működéséhez hozzájárul. Szükség van rá a vércukorszint szabályozásában, illetve anyagcseréje szorosan kötődik a szervezet vízforgalmának szabályozásához. Fontos a gyomorsav termelődéséhez, és számos enzim normális működéséhez is.

Magnézium:

Szívizom-erősítő és elengedhetetlen a magzat egészséges fejlődéséhez. Az idegrendszer, a szív, illetve a szív- és érrendszer, az izmok, a vese megfelelő működéséhez is hozzájárul. A test energiatermelésének fontos közreműködője, de fontos az immunrendszer épségéhez, a csontváz és a fogak felépítéséhez is.

Szelén: 

Hatékony antioxidáns, csökkenti az érelmeszesedés és a daganatképződés esélyét, lassítja az öregedést.

A tej fogyasztása az alvászavar ellen is hatékony, mivel magas az alváshormon, azaz a melatonin tartalma. A tej ezen tulajdonságát alapul véve német kutatások alapján a tejből már speciális tej is készül az alvászavarosoknak, ahol az istállóban éjjel vörös, narancs és sárga fénykeverékkel érik el a melatonin termelés huszonötszörös növekedését. Mivel a magyarok 75 százaléka daganatos megbetegedések, illetve szív- és érrendszeri kórok miatt hal meg, ezért különösen fontos lenne, hogy pontos információink legyenek a tejfogyasztás rák megelőző hatásaival kapcsolatban is. A lakosság több mint háromnegyede nem tudja, hogy a gyerekkorban kialakított helyes étkezési szokásokkal – például a rendszeres tejivással – a vastagbélrák kialakulásnak kockázata jelentős mértékben csökkenthető. A tej jótékonyan hat a szívre és az erekre is - írták.

A tej fontos ásványi anyagok forrása
A tej fontos ásványi anyagok forrása

Ezért fontos különösen a gyerekeknek a tej

A gyerekek és a fiatalok számára azért is nagyon fontos a mindennapi tejfogyasztás, mert a csontjaik későbbi épségét az addig a csontokban elraktározódott kalciummennyiség határozza meg. Kalcium van a gabonafélékben, zöldségfélékben, a gyümölcsökben, valamint a húsokban is, de jóval kevesebb, mint a tejben és a tejtermékekben. Továbbá a tej a gyerekek egészséges fejlődéséhez szükséges szinte valamennyi tápanyagot tartalmazza. Mivel a kalcium csontokba való beépülése nagyjából 25 éves korban fejeződik be, ezen életkor alatt nagyon fontos a rendszeres kalciumbevitelről való gondoskodás.

Mivel az úgynevezett "csúcscsonttömeg" kialakulása fiatalkorban történik, ez akkor lesz elegendő, ha a gyermek kalcium és D-vitamin ellátottsága megfelelő. Ez a tej és a tejtermékek fogyasztásával elérhető. A D-vitamin a kalcium bélcsatornából történő felszívódását és a csontokba történő beépülését szabályozza. Hatását a csontosodást irányító egyéb hormonokkal (mellékpajzsmirigy hormonja) és vitaminokkal (A, C, E) együtt fejti ki.

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Megosztom Facebookon Megosztom Twitteren Elküldöm e-mailen TetszikNem tetszik
Hozzászólások megnyitása

Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Harc a fehér halál ellen: sócsökkentő programot indított az áruházlánc

A só létfontosságú az emberi szervezet számára, de a túlzott bevitele számos megbetegedés kialakulásában játszik szerepet.

1 | 2019. június 13.
Mennyire esznek sokat a magyarok?

A negyedik legjobban elhízott nép a magyar, emiatt pedig hazánkban magas az anyagcsere-betegségek száma is. A legtöbben tudjuk magunkról, hogy egészségtelen életmódot élünk, keveset mozgunk, nem iszunk elég vizet, sokat stresszelünk. De mit lehet ez ellen tenni?

1 | 2018. január 22.
Kövess minket!
f tw
Iratkozz fel hírlevelünkre!


Top 10