A mikrozöldek karrierje a nyolcvanas években kezdődött az USÁ-ban. Használatuk már nem csak a fine dining éttermek kiváltsága, szépen lassan a háztartásokba is beszivárogott. Köszönhető ez annak, hogy termesztésük nem feltétlenül jár nagy anyagi befektetéssel. Könnyen, gyorsan és kis helyen termeszthetőek akár lakásban is, ráadásul kimutatták, hogy ezek a pici zöldek nagyobb koncentrációban tartalmaznak vitaminokat és különböző ásványi anyagokat felnőtt társaikhoz képest, ezért fogyasztásuk kifejezetten ajánlott.
Mik is azok a mikrozöldek?
A mikrozöldek igen fiatal növénykék, tipikusan akkor kerülnek felhasználásra, amikor a két sziklevél mellett két levélke is megjelenik. A növénykék ezt a fejlettségi szintet körülbelül 2-4 hét alatt érik el. Két nagy különbség a csírához képest, hogy a mikrozöldek termesztéséhez szükséges valamilyen ültetőközeg, illetve a mikrozöldek gyökereit nem fogyasztjuk.
Magyarországon konyhakész állapotában nem egyszerű hozzájutni mikrozöldekhez, hiszen az éttermi felhasználásuk az elterjedtebb, a termesztők is inkább éttermek igényeire specializálódnak. Persze az elterjedésüket nehezíti, hogy az eltarthatósági idejük rövid. Szerencsére azonban a különböző grow shop-ok kínálnak már olyan rendszereket, amelyekkel az otthoni termesztés könnyen megoldható, nem utolsósorban pedig ezek a pici kertek akár városi lakások, vagy éttermi terek díszei is lehetnek.
Ha a külföldi, szakirányú webshopok kínálatában szétnézünk, láthatjuk, hogy egészen fantasztikus berendezéseket is rendelhetünk, nyilván igen borsos áron, de egy világos ablakpárkány is megteszi, ha szeretnénk tenni egy-két próbát.
A mikrozöldek aromája általában hasonlít a kifejlett növény fogyasztásra szánt részének ízére, de előfordulhat, hogy gyengébb, erősebb vagy éppen fűszeresebb, így nem csak a szépségük szól a használatuk mellett, de ízükkel is hozzájárulnak az ételek harmóniájának megteremtéséhez.
- a legtöbb fűszernövény: bazsalikom, petrezselyem, kapor, ánizs, koriander, oregano, metélőhagyma, metélőfokhagyma stb.
- káposztafélék: fejes káposzta, vörös káposzta, kelkáposzta, brokkoli
- hagymafélék
- gyökérzöldségek: sárgarépa, cékla, retek
- levélzöldégek: különböző saláták, sóska, spenót
- hüvelyesek, főleg a különböző borsók
Kezdőknek kifejezetten ajánlottak a bazsalikom különböző fajtái, igen hálásak, könnyen termeszthetőek. Ízük nem annyira harsány, mint a kifejlett növényeké, így jól társítható desszertekhez is. Egy másik nagy kedvenc a cékla a tündéri megjelenésű levelei miatt.
Belépés
Jelszóemlékeztető
Kérjük, add meg email címed, hogy jelszavad elküldhessük!
Regisztráció