Több tonna élelmiszert mentenek meg a kidobástól a bécsi üzemi konyhákon

Az élelmezési világnap alkalmából egy héten át az élelmiszerek megbecsülésére hívták fel a figyelmet 58 osztrák üzemi nagykonyhán Bécsben. Az élelmiszerhulladék csökkentéséhez a vendégek együttműködésére is szükség van.

Élelmiszerpazarlás elleni akciót hirdetett Bécs városa. A szabad fordításban “Ne maradjon pazarlásra!” (Nix übrig für Verschwendung) kampányban október 14. és 20. között 58 üzemi konyhán tettek azért, hogy felelősen bánjanak az élelmiszerekkel, és így ne kelljen kidobni annyi elkészített ételt. Az élelmezési világnap alkalmából meghirdetett akció Bécs város önkormányzata és Ulli Sima városi környezetvédelmi tanácsnok támogatásával valósult meg. A program az éghajlatvédelemhez és az ENSZ fenntarthatósági céljainak megvalósításához is hozzájárul.

Ulli Sima Bécs város környezetvédelmi tanácsnoka és a Wiener Stadtwerke üzemi konyhájának vezetője, Hans-Jürgen Nestler - fotó: PID/Christian Fürthner

Ulli Sima Bécs város környezetvédelmi tanácsnoka és a Wiener Stadtwerke üzemi konyhájának vezetője, Hans-Jürgen Nestler - fotó: PID/Christian Fürthner
Ulli Sima Bécs város környezetvédelmi tanácsnoka és a Wiener Stadtwerke üzemi konyhájának vezetője, Hans-Jürgen Nestler - fotó: PID/Christian Fürthner

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO számításai szerint világszerte 820 millió ember éhezik. Ezzel egyidőben pedig naponta 1,3 milliárd tonna élelmiszer kerül a hulladékba. Az osztrák háztartásokban ez a mennyiség évente 157 ezer tonna kidobott ételt jelent. Az élelmiszerpazarlás csökkentéséért több szinten kell tenni: a háztartásokban, a kereskedelemben és az intézmények konyháin is. A nagy bécsi üzemi éttermek, a kórházak és egyéb intézmények az elkészített ételek közel 20 százalékát dobják ki a szemétbe. Ez évente 13 ezer tonna élelmiszerhulladék, ami nagyjából 500 teli kukásautónak felel meg.

Kisebb adagok, folyamatos főzés és csak rövid ideig garantált teljes menü – ez a kulcs ahhoz, hogy Bécs infrastruktúra szolgáltató vállalata, a Wiener Stadtwerke üzemi  konyháján, a Kuchlban csupán az elkészített ételek 5 százalékát dobják ki. Ezzel az aránnyal a Kuchl a 3 legkevesebb szemetet termelő osztrák főzőkonyhák egyike- írta meg a Greenfo portál.

Az osztrák főváros és a United Against Waste nevű kezdeményezés nagykonyhákra szabott programjával sikerült ugyan két év alatt mintegy 22 százalékkal csökkenteni a résztvevő főzőkonyhákban keletkező élelmiszerhulladék mennyiségét, de van még javítanivaló. Ehhez azonban a fogyasztók együttműködésére és megértésére is szükség van. Ezért egy héten keresztül, október 14-től 20-ig az élelmiszerpazarlás megelőzése állt a figyelem középpontjában 58 bécsi kórház, gondozási otthon és üzem konyháján. A „Nix übrig für Verschwendung“ kampányban a vendégeket és az otthonok lakóit is érzékenyítették a téma iránt, illetve egyedi intézkedésekkel csökkentették a keletkező élelmiszerhulladék mennyiségét.

Az üzemi kifőzdék vendégeit arra kérték, hogy 
  • rendeljenek előre, 
  • kevesebb ételt szedjenek a tányérjukra, és ha éhesek maradtak, inkább vegyenek még egyszer,
  • mondják le a menünek azt a részét, amelyiket nem kérik, és
  • fogadják el, ha délután fél 3-kor már nem lehet minden ételből kapni. 

A konyhák személyzetének is megtanították, milyen megoldásokkal csökkenthetik az élelmiszerhulladék mennyiségét. Például az adagok pontos kimérésével, valamint azzal, hogy az ételmennyiségnek csak a 80 százalékát készítik el előre. Ezután pedig rugalmasan alkalmazkodnak a kereslethez, és folyamatosan utánfőzik a népszerűbb ételeket, az alapanyagokat pedig igyekeznek teljes egészében felhasználni.

Sokkal nehezebb a pontos tervezés a kórházakban, ahol évente közel 10 millió adag ételt készítenek el, és különleges körülmények is nehezítik a tervezést.

Sok beteget ugyanis váratlanul vesznek fel, illetve engednek haza az osztályokról, ráadásul a betegek és az idősek általában kevesebbet esznek, és egy részüknek speciális diétára van szükségük. Éppen ezért kiemelten fontos a jó kommunikáció a kórházi osztályok és a konyha munkatársai között. A bécsi Kórházak Szövetsége (Unternehmung Wiener Krankenanstaltenverbund) az elmúlt 3 évben figyelt oda az élelmiszerellátás és -pazarlás adataira, majd az intézkedések hatására fél év alatt 7 százalékkal tudták csökkenteni az élelmiszerhulladék mennyiségét.

A helyes gyakorlatra asztal- és büfétáblák, szórólapok, poszterek és képernyőkön megjelenő információk hívták fel a fogyasztók figyelmét, valamint egy játék is segített a részvételben, amin egy 2 napos termálfürdős kikapcsolódást lehetett megnyerni, ha a jó példák feltöltésénél a #nixübrig hessteget használták a közösségi médiában, vagy emailben küldték el az ötletüket és megoldásaikat. Ezzel egyidőben elindítottak a nagykonyhai partnerek számára egy olyan programot, amiben belső képzési intézkedési csomag, szemináriumok, tapasztalatcsere és a célcsoportra kialakított képzési anyagok is vannak, továbbá üzemen belül élelmiszerhulladék-csökkentési tanácsadókat képeznek ki.

A Bécsi Nyugdíjasotthonok Kuratóriuma (Kuratorium Wiener Pensionistenwohnhäuser - KWP) is több intézkedést vezetett be azért, hogy csökkentse az élelmiszerpazarlást. Ilyen például az, hogy a teljes almatermést megveszik a gazdáktól, a hullott, ütődött és nem szabványos gyümölcsökkel együtt. Utóbbit feldolgozzák rétestölteléknek, almalének, kompótnak, a szép gyümölcsöket pedig a nyugdíjasok kapják meg. Így sokkal kisebb a beszerzési költség, ugyanakkor bio minőségű gyümölcshöz juthatnak.

Intézményei mellett maga Bécs városa is számos módon támogatja az élelmiszerpazarlás csökkentését. Egy olyan irányelvet dolgoztak ki, amely a cégek és a magánemberek számára is tippeket ad, hogy kiknek, milyen formában adhatják oda a felesleges élelmiszereiket. Bécsben már több, mint 60 olyan kezdeményezés és szociális intézmény van, amelyek maguk is szívesen fogadnak élelmiszereket, illetve továbbadják rászorulóknak.

Az Egységben a hulladék ellen - United Against Waste program

A United Against Waste egy kezdeményezés az ápolási intézményekben keletkező élelmiszerhulladék mennyiségének csökkentésére. Kiterjedt partnerhálózattal rendelkeznek a gazdaság, az állami-, a szövetségi- és a civil szervezetek valamint a tudományos szereplők között. Több, mint 5 éve működnek együtt a legkülönbözőbb szinteken: a vendéglátó- és a szállodaiparban Konyhaprofi(t) (Küchenprofi-t) néven fut egy tanácsadó programjuk, és 2017 óta a közösségi étkeztetés területén is, a "Moneytor" megfigyelő és irányító rendszerrel. A kampány végrehajtását Bécs városa és a Szövetségi Fenntarthatósági és Idegenforgalmi Minisztérium támogatta.

A United Against Waste egy kezdeményezés az ápolási intézményekben keletkező élelmiszerhulladék mennyiségének csökkentésére.
A United Against Waste egy kezdeményezés az ápolási intézményekben keletkező élelmiszerhulladék mennyiségének csökkentésére.

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Megosztom Facebookon Megosztom Twitteren Elküldöm e-mailen TetszikNem tetszik
Hozzászólások megnyitása

Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Jó Higiéniai Gyakorlat a vendéglátásban: itt a legújabb változat

Elérhető és ingyenesen letölthető a frissen aktualizált „vendéglátás GHP” a Földművelésügyi Minisztérium (FM) és a Nébih honlapján. A vendéglátás és étkeztetés jó higiéniai gyakorlatát összefoglaló útmutatóban újdonságként szerepel többek között az allergénekre vonatkozó tájékoztatás leírása.

1 | 2018. június 02.
Adatok, eredmények, grafikonok sokasága érhető el az új Élelmiszeripari Információs Rendszerben

Rengeteg érdekességet és adatot gyűjtött össze az élelmiszeriparról az Élelmiszeripari Információs Rendszer, az ÉLIR.

1 | 2018. június 30.
Ötezer családnak segített az Élelmiszerlavina program

Több mint 100 tonna terményt takarítottak be ebben az évben a Civil Iránytű Alapítvány és a Syngenta Élelmiszerlavina programjának résztvevői. A társadalmi célú programban a támogatott önkormányzatok, a civil szervezetek és az oktatási intézmények összesen 5 ezer családnak adtak csomagokat.

0 | 2018. november 10.

Kiemelt hirdetések

 AZ EGYESÜLETEK KÖZÖTTI HITELI AJÁNLAT
AZ EGYESÜLETEK KÖZÖTTI HITELI AJÁNLAT
2020. július 03. | malnut | Hunyadfalva
SZÜKSÉGES BIZTONSÁGOS magánhitelre?Helló, asszony, úr. További kétségek merülnek fel házhoz, vállalkozásodhoz, autóvásárláshoz, motorkerékpár-vásárlásho z, sajá...
15 000 Ft
 AZ EGYESÜLETEK KÖZÖTTI HITELI AJÁNLAT
AZ EGYESÜLETEK KÖZÖTTI HITELI AJÁNLAT
2020. július 03. | malnut | Abádszalók
SZÜKSÉGES BIZTONSÁGOS magánhitelre?Helló, asszony, úr. További kétségek merülnek fel házhoz, vállalkozásodhoz, autóvásárláshoz, motorkerékpár-vásárlásho z, sajá...
15 000 Ft
 AZ EGYESÜLETEK KÖZÖTTI HITELI AJÁNLAT
AZ EGYESÜLETEK KÖZÖTTI HITELI AJÁNLAT
2020. július 03. | malnut | Békéssámson
SZÜKSÉGES BIZTONSÁGOS magánhitelre?Helló, asszony, úr. További kétségek merülnek fel házhoz, vállalkozásodhoz, autóvásárláshoz, motorkerékpár-vásárlásho z, sajá...
15 000 Ft
húsosláda piros
húsosláda piros
2020. július 03. | Kovács József | Balatonfüred
Szabványos vastag falú piros húsos láda eladó!Több darab van belőle!...
890 Ft
Spm Soby Dream 2x8 jégkásagép
Spm Soby Dream 2x8 jégkásagép
2020. július 03. | Kovács József | Balatonfüred
Spm Soby Dream 2x8 literes mechanikus vezérlésű jégkásagép használatra készen eladó!Hűtőkompresszor vadonat újra cserélve!!!A gép kitakarítva, hűtés átvizsgálva...
240 000 Ft
Kövess minket!
f tw
Iratkozz fel hírlevelünkre!


Top 10