Az év borásza Áts Károly tokaj-hegyaljai borász lett, aki saját bevallása szerint a szőlőben nőtt fel, és édesapjától leste el a fogásokat. Családi pincészetüket 2012-ben alapították Mád meghatározó dűlőiben. A szőlőik a Suba, a Szent Tamás, a Betsek, a Dorgó és a Birsalmás dűlőkben találhatóak, a tőkéket pedig komoly hozamkorlátozással művelik. A termést tarcali pincékben dolgozzák fel - olvasható a pincészet honlapján.
Főbb szőlőfajtáik:
- furmint
- hárslevelű
- sárgamuskotály
Áts Károly borász a Tokaji borvidék egyik ismert alakja, hosszú időn keresztül volt a Royal Tokaji főborásza, 2012-ben a még itt nyerte el Az év bortermelője címet és kapott 100 pontot a Wine & Spirits magazintól a 1999-es eszenciára. 2013-ban szerződött a Grand Tokaj céghez. A borász nevét ismertté tevő késői szüretű Áts cuvée így már a családi vállalkozásban készül. Emellett saját családi pincészetében is készít borokat. Szortimentjükben a könnyű reduktív házasítástól kezdve komolyabb, érlelt furmintok, a kései szüretelésű édes ÁTS Cuvée, valamint szamorodni és aszú borok is megtalálhatók. A birtok területe 3,5 hektár, és további 3 hektár területről vásárol fel szőlőt. A munkáját a lánya is segíti a birtokon. Az éves palackszámuk 12 ezer darab - írta a Winelovers.
A 2020-as Borászok borásza verseny első díját Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója adta át az etyeki Rókusfalvy Birtokon.
Tokaj-hegyaljai vagyok, most is ott élek. A szőlőben nőttem fel, apámtól lestem el a fogásokat. Soha nem gondoltam más szakmára, soha nem érdekelt igazán más, csak a szőlő és a bor. - Áts Károly
Borászkihívások és támogatások
A borverseny megnyitóján Nagy István agrárminiszter elmondta, hogy a szőlő- és borágazat tekintetében idén a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetben nem volt elég a megszokott támogatási rendszerben gondolkodni, mivel a járvány okozta gazdasági hatások a borágazatot is érintették. Ezek enyhítésére az agrártárca a következő hónapokban uniós és nemzeti források felhasználásával több mint 9 milliárd forintnyi forrást biztosít a magyar szőlőtermesztők és bortermelők koronavírus okozta gazdasági kárainak csökkentésére.
A miniszter közölte, hogy a járvány miatt a borfogyasztás is jelentős mértékben visszaesett, ezért a borászok és a szakmai szervezetek együttműködése a tárcával lehetővé tette, hogy már most megkezdődhessen a támogatások igénylése. Nagy István azt is közölte, hogy a kárenyhítés keretében az eladhatatlanná vagy nehezen értékesíthetővé vált borászati termékek készleteinek csökkentését is támogatja a tárca a krízislepárlási intézkedés keretében, amellyel csökkenthető a borpiacon érvényesülő kínálati nyomás.
Ennek a támogatásnak az összértéke 2,5 milliárd forint.
Nagy István arról is beszélt, hogy a tavaly bevezetett zöldszüreti támogatás idén is igényelhető. Ezzel a felesleges szőlőmennyiségek kivonása mellett biztonsági háló nyújtható azoknak a szőlőtermelőknek, akik nem tudják időben elhelyezni az idei termésüket. Hozzáfűzte, hogy a korábbi évek hozamait és az átlagos szőlőárat figyelembe véve a támogatás mértéke hektáronként 439 ezer és 968 ezer forint között alakul.
A támogatási keret összege 5,1 milliárd forint.
Elhangzott továbbá, hogy döntés született a minisztériumban egy új támogatási formáról, amely kizárólag azoknak a jellemzően közepes és kisméretű borászatoknak szól, amelyek a saját maguk által megtermelt szőlőt dolgozzák fel. Hozzátette, hogy ezt azért tartják kiemelten fontosnak, mert az elmúlt hónapok legnagyobb bevételkiesése éppen a közepes és kisméretű borászatokat érintette, amelyek leginkább a gasztronómiai szektorban, helyben, közvetlenül a fogyasztóknak értékesítik termékeiket.
Belépés
Jelszóemlékeztető
Kérjük, add meg email címed, hogy jelszavad elküldhessük!
Regisztráció