Vendéglátós munkaruházat mesterfokon - Kávai Rita válaszolt

A vendéglátóiparban kifejezetten sok múlik a külsőségeken, ami nem csak az ételekre igaz. Sokat számít az is, ahogyan a vendéglátóegység mutat. A tiszta falak, a tágas terek, a jó minőségű asztalok és székek, az ízlésesen berendezett bárpult mind fontos a sikeres és minőségi gasztronómiai környezet megteremtéséhez. Ezekhez tartozik a személyzet megjelenése is, ami ugyancsak kifejezetten fontos részét képezi a hely arculatának. A megfelelő, adott esetben egyedi vendéglátói munkaruházat igazán meghatározza az üzemeltetőről és a szolgáltatásról alkotott véleményt.

A Kávai Design üzletében - Fotó: Gasztroapró
A Kávai Design üzletében - Fotó: Gasztroapró

A ruháknak és a cipőknek mindemellett kényelmesnek is kell lenniük a ruháknak, hogy senkit se zavarjon a munkája elvégzésében, sőt, segítse azt. A vendéglátásban uralkodó ruházati trendekről, minőségről, múltról és jövőről feltett kérdéseinkre a vendéglátóipari és egészségügyi munkaruházat, valamint promóciós termékek forgalmazásával foglalkozó Kávai Design alapítója, Kávai Rita válaszolt. A Kávai Promo & Chef Design Kft. fő tevékenysége az éttermi, szállodai, irodai, egészségügyi munkaruházat forgalmazása. A szolgáltatásaik között szerepel logózás, gépi hímzés, szitanyomás és digitális nyomtatás is.

Hogyan és miért kezdték el a vállalkozást?

Valójában ez a vállalkozás egy autó hátsó csomagtartójából induló vállalkozás, aminek a története lassan 20 éve kezdődött. Egy külföldi példa adta az indulás ötletét: ott egy autó segítségével gyakorlatilag “házhoz“ ment a munkaruha. Mivel teljesen új és ismeretlen márkákat kezdtünk forgalmazni, így az ezzel járó akadályokat mind-mind le kellett küzdenünk az évek során. De végső soron megérte a sok befektetett energia és a sok tanuló pénz megfizetése.

A cégalapításról a Kávai-család a következőket írta:
A Kávai Promo & Chef Design Kft. elődje a Kávai Bt. néven, két évtizeddel ezelőtt alapított vállalkozás, amelyet Kávai György és fia, ifjabb Kávai György hozott létre. Abban az időben a családnak egy Ford Mondeo autója volt, ezzel kezdték a munkaruha-üzletet.
“A csomagtartóját megpakoltuk munkaruhával és mentünk. Édesapámmal hetente jártunk Németországba ruháért, amit aztán hazánk szinte minden szegletében árultunk a kocsi csomagtartójából, mert más opció nem nagyon volt. Néhány hónappal később édesapám Vácon nyitotta meg a munkaruházati boltját, amely azután Budapestre, a XIII. kerületbe költözött. Először a Pozsonyi útra, aztán a Balzac utcába, majd onnan a mostani címre, a Hegedűs Gyula utcába. Egykori feleségem, Rita, aki korábban egy oktatási központban dolgozott, a Pozsonyi úti időszakában csatlakozott a csapathoz. A cég aztán az évekkel ezelőtti válásunk kapcsán megkötött egyezség részeként lett övé” - írta ifjabb Kávai György.

Mi adja a cég egyediségét, mivel tűnik ki a többi, vendéglátós munkaruházattal foglalkozó vállalkozás közül? 

Cégünk éttermek, szállodák, irodák és egészségügyi területek munkaruházatával foglalkozik. Greiff, Isacco, Ego Chef és saját készítésű termékeket forgalmazunk nagyobb mennyiségben, de mindig az elképzeléseknek és igényeknek megfelelően kutatjuk fel a partnereink számára leginkább megfelelő termékeket. Ezek mellett helyet kapnak a promóciós termékek és a termékek logózása is főként gépi hímzés, szitanyomás, direktnyomás formájában, de mindig az adott termék döntő a technológia kiválasztásában.

A Birkenstock és a Crocs lábbelik is a vendéglátásban dolgozók kényelmét szolgálják - Fotó: Gasztroapró
A Birkenstock és a Crocs lábbelik is a vendéglátásban dolgozók kényelmét szolgálják - Fotó: Gasztroapró

A másik vonalon Birkenstock, Crocs és Shoes For Crews lábbelikkel foglalkozunk, melyek közt megtalálhatóak utcai, divatos modellek, illetve kifejezetten a fent felsorolt munkaterületekre alkalmas munkacipők és papucsok is. Valamint megtalálható kínálatunkban a Many Mornings márka felettébb divatos és menő, design zokni kollekciója is.

Hogyan hatnak a cégre a piaci kihívások?

A piaci kihívások minket sem kímélnek, a mostani viszonyok nagyban alakították a mi kínálatunkat is. De álljuk a sarat, így már mondhatjuk, hogy az egyik legnagyobb design és egyedi logózású maszk kínálattal rendelkezünk Budapesten. A jelenlegi helyzetben is nagyon rugalmasnak kell lenni, hiszen enélkül nem működhetnének jól a dolgok.

Változtak-e a vásárlási szokások a koronavírus járvány kitörése óta?

Természetesen a koronavírus okozta kihívásokat mi is megéreztük, és érezzük ma is. De igyekeztünk a piac diktálta követelményeknek megfelelni, így például hatalmas design maszk kínálattal és egyedi, logózott maszkok gyártásával is elkezdtünk foglalkozni. Szerencsére nagyon sikeres és keresett lett minden ilyen jellegű termékünk.

Válasz a koronavírus okozta kihívásokra - Fotó: Gasztroapró
Válasz a koronavírus okozta kihívásokra - Fotó: Gasztroapró

Milyen márkákat forgalmaznak és honnan szerzik őket?

A forgalmazott márkák Németországból, Olaszországból, Lengyelországból és az USÁ-ból származnak. Ezek a termékek méltán híresek világszerte és vásárlóink mindig elégedettek lehetnek a választásukkal.

Rita kutyája, Raszta a személyzet egyik legfontosabb tagja - Fotó: Gasztroapró
Rita kutyája, Raszta a személyzet egyik legfontosabb tagja - Fotó: Gasztroapró

Mit szeretnek a legjobban a munkájukban?

A legjobb dolog az, hogy rengeteg szuper, kedves, tehetséges ember látogat el hozzánk nap, mint nap és elégedetten távoznak tőlünk. Sok pozitív visszajelzést kapunk, ezek miatt aztán igazán megéri ezt az egészet csinàlni.

Miért ajánlják magukat?

Nálunk alapelv, hogy a vásárló az első. A legfontosabbnak tartjuk éreztetni vele azt, hogy a “Ő VÁSÁRLÓ” és amikor nálunk jár, körülötte forog a világ, Ő az első! Kínálatunkban megtalálható minden minőségben és árkategóriában elérhető termék, de az igazi erősségünk, hogy nagy választékkal és sok-sok prémium, minőségi termékkel várjuk a hozzánk ellátogatókat.

A Kávai Design üzletében jártunk, barátságos kiszolgálást találtunk - Fotó: Gasztroapró
A Kávai Design üzletében jártunk, barátságos kiszolgálást találtunk - Fotó: Gasztroapró

Milyen anyagösszetételű munkaruhát javasolnak annak, akinek fontos, hogy milyen munkaruha van rajta napi legalább 9 órán keresztül?

A vásárlóknak teljesen egyedi elképzeléseik vannak ezen a téren. Vannak akik csak a 100 százalék pamut összetételű munkaruházatot részesítik előnyben. Azonban én bátorítom azokat, akik nyitottak az újdonságokra, hogy a piacon nem olyan régen megjelenő 100 százalék Microfiber alapanyagból készülő és szellőző anyagú hátrészekkel ellátott munkaruházatot is próbálják ki bátran, nem fognak csalódni bennük.

Mik a nemzetközi és a hazai trendek a séfkabátok piacán?

A nemzetközi trend egyértelműen az egyszerűség felé halad mind a színvilág, mind a fazonok tekintetében. Egyre inkább kiszorulnak a cserélhető gombos szakács kabátok és a helyükre a patentos változatok lépnek be. Lássuk be, ez jóval egyszerűbb, gyorsabb használatbavételt tesz lehetővé. A színek tekintetében bátran kijelenthetjük, hogy a szürke, antracit szürke szín lett az új fekete. Hazai viszonylatban még ismerkednek ezen trendekkel, de egyre többen meggyőzhetőek, sőt keresik is ezeket a modelleket.

A szakács- és főzőműsorok, valamint rendezvények jelenléte magával hozta-e a séfek vásárlásainak növekvő számát, keresnek-e jobb, drágább ruházatot?

Határozottan állíthatom, hogy igen. Egyértelműen többen igénylik a prémium szegmens termékeit és talán egyúttal arra is rájöttek a vásárlók, hogy ezek nem sokkal drágábbak a hagyományos daraboknál. Viszont kihordhatóság tekintetében jóval hosszabb időt állnak ki, mint az olcsóbb árkategóriába tartozó társaik.

Konyhai felszerelések is vannak a Kávai Design kínálatában - Fotó: Gasztroapró
Konyhai felszerelések is vannak a Kávai Design kínálatában - Fotó: Gasztroapró

A munkacipő komolyan segítheti vagy hátráltathatja a dolgozók tevékenységét -  milyen lábbeliket ajánlanak a konyhai munkavégzésre és a felszolgálóknak?

Minden esetben a gyógybetétes kiképzéssel bíró termékeket javaslom e két területen dolgozó embereknek, hiszen esetükben nagyon nem elhanyagolható, hogy miben állnak hosszú órákon át a nap folyamán. Ezek a termékek segítenek abban, hogy a megfelelő alátámasztás hozományaként ne küzdjenek talp-, térd-, derék- és hátfájdalmakkal. Nagyban javítja még a tartásukat is, viszont fontos, hogy csak abban az esetben, ha viselőjük megfelelő méret hord.

Nehéz volt-e a magyar vásárlókkal elfogadtatni a Birkenstock Birki Prof. unisex klumpát?

Meglehetősen nehéz volt ezt a terméket bevezetni a hazai vendéglátásba. Érdekes módon minden esetben, amikor letették voksukat e termék mellet a vásárlók, akkor saját bőrükön tapasztalhatták a jótékony hatásait. Elégedettek voltak, ennél jobb reklámra pedig igazán nincs szükség.

Kik azok a vendéglátós hírességek, akik a Kávai Design vásárlói?

Szerencsére a hírességek közül is sokan meglátogatnak bennünket és választják visszatérően a termékeinket. Többek között Lázár Chef, Krausz Gábor, Magos Zoltán, Bede Róbert, Sárközi Ákos, valamint Rácz Jenő is viseli a termékeinket.

Kávai Rita, a vendéglátós munkaruházat és lábbelik forgalmazásával és diizájnnal foglalkozik - Fotó: Gasztroapró
Kávai Rita, a vendéglátós munkaruházat és lábbelik forgalmazásával és diizájnnal foglalkozik - Fotó: Gasztroapró

Találkoznak-e sztárallűrökkel a vásárlóik részéről?

Egyáltalán nem jellemző. Hozzánk valahogy a legtöbb esetben a legkedvesebb, legaranyosabb vásárlók érkeznek. Nagyon ritkán szembesülünk kellemetlen stílusú vásárlóval, mondhatni szinte soha.

Milyen referenciákkal rendelkeznek?

Számtalan nagy szállodát tudhatunk vásárlóink között hosszú évek óta, és az éttermek, egyéb vendéglátóipari egységek terén sincs ez másként. A teljesség igénye nélkül: Kempinski Hotel, Four Seasons Hotel, AquaWorld Resort Budapest, Hotel Aura Balatonfüred, Thermal Hotel Visegrád, Danubius Hotel, Maison Bistro & Hotel Budapest, Hotel Residence Balaton, Textúra Étterem, Búsuló Juhász Étterem, 0,75 Bisztro Étterem, Gundel Étterem, Borkonyha, Szék étterem, Konyhafőnök tv-műsor, Botaniq Hotel, Upfield, Csüccs Étterem, Andrássy Rezidencia, Wasabi Étterem, Vakvarjú Étterem, Pasarét Bisztro, Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete, Bagolyvár Étterem Pécs, Monster Downtown Szeged és ne feledkezzünk meg a sok-sok egyéni üzletben és a webshopon keresztül rendelő vásárlónkról sem.

Csurja Zsolt

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Megosztom Facebookon Megosztom Twitteren Elküldöm e-mailen TetszikNem tetszik
Hozzászólások megnyitása

Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Fiatalok, gyorsak és tettrekészek - az Inoxpláza Kft. csapata válaszolt

Megkerestük a Dunaharaszti központtal működő Inoxpláza Kft. csapatát, hogy meséljenek arról, hogyan dolgoznak, milyen megoldásokat alkalmaznak és mit szeretnek a legjobban a munkájuk során.

3 | 2020. július 10.
A rántott hús, amivel a háziasszony és a vendéglátás is nyer

A 2020-as SIRHA Budapest HoReCa kiállításon kerestük fel a BAHAMAS Kft. jókora standját, hogy megnézzük, mivel készültek a vendéglátósoknak. Major László területi értékesítővel beszélgettünk.

5 | 2020. április 24.
Kövess minket!
f tw
Iratkozz fel hírlevelünkre!


Top 10