Zalaegerszegi fiatalok lettek a "Hazai ízek, hazai asztalokon" szakácsverseny győztesei

A 2019. évi sertéshús-fogyasztás ösztönző kampány „Hazai ízek, hazai asztalokon” elnevezésű szakképző iskolai szakácsversenyén a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Báthory István Szakgimnázium és Szakközépiskola csapata szerezte meg az első helyet. Az Agrármarketing Centrum (AMC) által szervezett vetélkedőn nappali tagozatos, szakképzési centrumokban, iskolarendszerű képzésekben résztvevő tanulók mérték össze tudásukat. Az összesen 3 fős - 2 szakácstanulóból és 1 felkészítő szakoktatóból álló - csapatoknak kimagasló minőségű, hazai alapanyagokból kellett olyan ételt készíteniük, amely nem csupán otthon, vagy a közétkeztetésben, hanem az éttermek kínálatában is megállná a helyét. Fontos szempont volt, hogy az ízvilágon kívül látványában is igazi gasztronómiai élményt nyújtson. A fő alapanyag ezúttal sertéscomb volt.

Hazai ízekben idén is a zalaegerszegi Báthory István Szakgimnázium és Szakközépiskola csapata az első a szakácsversenyen.
Hazai ízekben idén is a zalaegerszegi Báthory István Szakgimnázium és Szakközépiskola csapata az első a szakácsversenyen.

Hazai ízekben idén is a zalaegerszegi Báthory István Szakgimnázium és Szakközépiskola csapata az első.

A fiatal szakácstanoncok kreatív ötletekkel, újszerű elkészítési módszerekkel, ízletes ételpárosításokkal és esztétikus, elsőrangú tálalással igyekeztek meggyőzni a zsűrit, amelynek elnöke Zsolnay Gábor mesterszakács volt. A bírálásban részt vett továbbá Böröcz Zsófia gasztromentor, Petrás Krisztina, az Agrármarketing Centrum marketing és kommunikációs irodavezetője, valamint Babati István, a Vágóállat és Hús Terméktanács elnöke.

A fiatal szakácstanoncok kreatív ötletekkel, újszerű elkészítési módszerekkel, ízletes ételpárosításokkal és esztétikus, elsőrangú tálalással igyekeztek meggyőzni a zsűrit.
A fiatal szakácstanoncok kreatív ötletekkel, újszerű elkészítési módszerekkel, ízletes ételpárosításokkal és esztétikus, elsőrangú tálalással igyekeztek meggyőzni a zsűrit.

A szakácsverseny segíti a tanulók fejlődését

Giczi Gergely, a versenyt szervező Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettese az esemény kapcsán elmondta: „A fiatal szakácsok számára is fontos, hogy már ifjúkorukban megmérettethessék magukat, mert a versenyeken szerzett tapasztalatok hozzájárulnak szakértelmük, egyéniségük, egyediségük kifejlődéséhez, ami a magyar gasztronómia értékmegőrzését és jövőbeli eredményességét is szolgálja”.

Így zajlott a szakácsverseny
Így zajlott a szakácsverseny

A 13 jelentkező csapattal szervezett verseny kiélezett küzdelmet hozó döntőjében az első helyet végül a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Báthory István Szakgimnázium és Szakközépiskola csapata szerezte meg.

Az elkészített étel egy bacon-nel sütött sertés felsál volt zsályás laskagombával, karamellizált batátapürével, köleslepénnyel és fehérboros pecsenyelével.

Az elkészített étel egy bacon-nel sütött sertés felsál volt zsályás laskagombával, karamellizált batátapürével, köleslepénnyel és fehérboros pecsenyelével.
Az elkészített étel egy bacon-nel sütött sertés felsál volt zsályás laskagombával, karamellizált batátapürével, köleslepénnyel és fehérboros pecsenyelével.

A zalaegerszegi csapat másodszor nyert a szakácsversenyen, tavaly is ők hódították el a győztesnek járó trófeát.

A második helyezést elérő szekszárdi SZC Vályi Péter Szakképző Iskola és Kollégium és a harmadik helyezett budapesti BVHSZC Dobos C. József Szakképző Iskola csapatával a döntőben komoly küzdelmet vívtak a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Keszthelyi Szakgimnáziumának séftanoncai is.

A szakácsverseny döntőjében részt vevő csapatok
A szakácsverseny döntőjében részt vevő csapatok

A döntő értékelésekor a zsűritagok azt is kiemelték, hogy az ételek minősége, az elkészítés során tanúsított munkavégzés, fegyelmezettség és az az összetartó csapatmunka is elismerést érdemelt.

Ezek a serlegek találtak gazdára a szakácsverseny végén
Ezek a serlegek találtak gazdára a szakácsverseny végén

A szakácsverseny zsűrijének elnöke Zsolnay Gábor mesterszakács volt
Így értékelt a zsűri a szakácsverseny végén
Így értékelt a zsűri a szakácsverseny végén
Petrás Krisztina, az Agrármarketing Centrum marketing és kommunikációs irodavezetője értékeli az egyik elkészített ételt
Az Agrármarketing Centrum is küldött tagot a zsűribe, a képen Petrás Krisztina, az Agrármarketing Centrum marketing és kommunikációs irodavezetője értékel
Az Agrármarketing Centrum is küldött tagot a zsűribe, a képen Petrás Krisztina, az Agrármarketing Centrum marketing és kommunikációs irodavezetője értékel
Iratkozz fel hírlevelünkre!


Megosztom Facebookon Megosztom Twitteren Elküldöm e-mailen TetszikNem tetszik
Hozzászólások megnyitása

Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Még a Gyulahús üzemében sem lehet kolbászból a kerítés

Megmenekült és tavaly 150 éves fennállását ünnepelhette a húsipar Gyulán. 2012-ben csődbe jutott, de a város és az állam összefogásával megmentették a gyulai kolbászt és a többi helyben készített terméket, ahogy több száz dolgozó munkahelyét is.

4 | 2019. január 17.
Munkaerő toborzás és megtartás a vendéglátásban

A vendéglátás meghatározó problémája a folyamatosan fennálló hiány megfelelő humánerőforrásból. A toborzástól kezdve, a jó munkaerő megtalálása és megtartása is óriási feladat.

0 | 2017. június 09.
Tervek a munkaerőhiány megszüntetésére a turizmus és vendéglátásban

Ahogy arról már írtunk, nagyon komoly munkaerőhiányban szenved a vendéglátás.

4 | 2017. augusztus 16.
Kövess minket!
f tw
Iratkozz fel hírlevelünkre!


Top 10